Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Farma junadi
  • 07.06.2019. 15:30
  • Karlovačka, Rečica

Otvorena farma junadi Šumbar, cilj je doći do 15.000 junadi godišnje

Do kraja iduće godine cilj nam je udvostručiti kapacitet junadi na farmi Šumbar, ali i na ostalim farmama junadi u sustavu Grupe Pivac, naglasio je Igor Miljak, predsjednik Uprave PPK karlovačke mesne industrije.

Foto: PPK karlovačka mesna industrija
  • 1.278
  • 107
  • 0

Čak 18 milijuna kuna uloženo je u danas otvorenu rekonstruiranu farmu junadi Šumbar u Rečici provedene s ciljem kvalitetnijeg poslovanja PPK karlovačke mesne industrije i dobrobiti životinja.

"U sklopu investicije realiziran je projekt ekološki prihvatljivog zbrinjavanja i smanjenja štetnog utjecaja stajskog gnoja na okoliš, a također su zamijenjena krovišta i vrata na objektima za držanje junadi. Naime, djelatnost PPK karlovačke mesne industrije, jedne od vodećih mesnih industrija u Hrvatskoj i regiji, uz proizvodnju i preradu mesa obuhvaća vlastiti uzgoj junadi na farmi Šumbar, čiji je godišnji kapacitet 1.500 grla", priopćeno je iz PPK karlovačke mesne industrije

Projekt je sufinanciran iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. kroz Mjeru M04 "Ulaganja u fizičku imovinu”, bespovratnim sredstvima u iznosu oko 14 milijuna kuna. "Projektom rekonstrukcije izgrađene su nove sabirne jame, ugrađena je nova oprema separatorskog postrojenja, uređene su lagune i postavljena je EPDM folija koja osigurava nepropusnost laguna. Navedenim ulaganjem osiguran je zahtjev Akcijskog programa zaštite voda od onečišćenja uzrokovanog nitratima poljoprivrednog podrijetla.

Do kraja iduće godine cilj je udvostručiti kapacitet junadi

Osim toga, nabavljeni su utovarivači stajskog gnoja, cisterne s deponatorima kako bi se gnojnica inkorporirala u poljoprivredno tlo, prikolicama za odvoz stajskog gnoja koje onemogućuju njegovo rasipanje po prometnicama, mikserom za gnojnicu, pumpama i drugom opremom“, pojasnio je doc. dr. sc. Miljenko Konjačić, autor tehničko-tehnološkog elaborata farme Šumbar.

Ovaj projekt bio je tek prvi korak prema ostvarenju ciljeva koji se odnose na vlastiti uzgoj junadi, naglasio je predsjednik Uprave PPK karlovačke mesne industrije Igor Miljak.

"Plan nam je razvijati primarnu proizvodnju u svrhu osiguravanja što više kvalitetne domaće sirovine za naše proizvode, a ovaj je projekt bio ključan preduvjet za proširenje uzgojnih kapaciteta koje planiramo u bliskoj budućnosti. Do kraja iduće godine cilj nam je udvostručiti kapacitet junadi na farmi Šumbar, ali i na ostalim farmama junadi u sustavu Grupe Pivac. Sadašnji kapacitet naših farmi u okolici Karlovca i Pitomače te farmi naših kooperanata iznosi 7.500 grla, a širenjem kapaciteta ovih i otvaranjem nove farme u okolici Pisarovine planiramo doći do 15.000 junadi godišnje. Time bismo ostvarili samodostatnost, odnosno zadovoljili cjelokupne potrebe za junećim mesom, i to ne samo na razini PPK, već svih tvrtki u sustavu Grupe Pivac“, naglasio je predsjednik Uprave.

Novac iz EU blagajne 

Krešimir Ivančić, pomoćnik ministra poljoprivrede, zaključio je da investicije poput ove potvrđuju vrijednost Zajedničke poljoprivredne politike i dobrobiti koje ona čini u ruralnim područjima Republike Hrvatske. "Ne samo kroz poboljšanje uvjeta proizvodnje i smanjenje troškova, već i dostizanje značajnih standarda u pogledu zaštite okoliša, zapošljavanje te u konačnici utjecaj na gospodarstvo Karlovačke županije i cijele RH. Zbog ovakvih primjera trudit ćemo se da novca iz EU blagajne u budućem razdoblju bude još i više“, poručio je Ivančić, zaključuje se u priopćenju

Novouređenu farmu Šumbar obišli su Damir Jelić, župan Karlovačke županije, Krešimir Ivančić, pomoćnik ministra poljoprivrede, Damir Mandić, gradonačelnik Karlovca, prof. dr. sc. Miljenko Konjačić, predstojnik Zavoda za specijalno stočarstvo Agronomskog fakulteta i Igor Miljak, predsjednik Uprave PPK d. d.


Fotoprilog


Tagovi

Farma junadi Šumbar PPK karlovačka mesna industrija Dobrobit životinja Mjera 4 Ruralni razvoj Igor Miljak


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo