Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otkup svinja
  • 11.11.2017. 10:30

Otkupna cijena svinja stabilna, očekuje se porast potražnje

Ponuda i potražnja bile su ujednačene, pri čemu su u dobroj mjeri tražene svinje iz domaćeg (seljačkog) uzgoja za koje je cijena i nekoliko kuna viša od prosječne otkupne cijene.

Foto: Pixabay/deyanarobova
  • 3.713
  • 273
  • 0

Prema informacijama Tržišnog informacijskog sustava u poljoprivredi (TISUP), tijekom 44. tjedna 2017. prosječna otkupna cijena živih svinja (80-120 kg) na stočnim sajmovima i otkupnim mjestima RH iznosila je 11,82 kn/kg te je u odnosu na 42. tjedan 2017. ostala na istoj cjenovnoj razini, dok je u odnosu na prosječnu cijenu iz istog razdoblja 2016. zabilježen porast u iznosu od 8 posto.

Promatrajući otkupne cijene živih svinja (80-120 kg) iz tjedna u tjedan u 2017. uočeno je da cijene ne padaju ispod 11 kn/kg te je domaće tržište dosta stabilno. Ponuda i potražnja bile su ujednačene, pri čemu su u dobroj mjeri tražene svinje iz domaćeg (seljačkog) uzgoja za koje je cijena i nekoliko kuna viša od prosječne otkupne cijene. Za očekivati bi bilo da će prema prosincu potražnja polako rasti.

Otkupne cijene svinjskih trupova E klase stabilne

Po pitanju prosječne otkupne cijene svinjskih trupova E klase u RH klaonicama sa iznosom od 11,31 kn/kg u 44. tjednu 2017. nastavljen je lagani silazni cjenovni trend koji traje od kraja ljeta 2017. Uspoređujući promatrani tjedan 2017. s istim razdobljem 2016. prosječna otkupna cijena svinjskih trupova E klase u RH je na istoj cjenovnoj razini.

Nakon ljetnih mjeseci 2017., kada su cijene svinjskih trupova E klase bile na najvišim cjenovnim razinama u proteklih nekoliko godina, europsko tržište iz tjedna u tjedan bilježi lagani pad cijena. U 44. tjednu 2017. prosječna otkupna cijena svinjskih trupova E klase iznosila je 149,37 eura/100 kg. Unatoč sezonskom padu cijena, a zahvaljujući izvozu, za EU proizvođače tržište očituje karakteristike stabilnosti.

Foto: Pixabay/deyanarobova


Tagovi

Tisup Cijene Žive svinje Svinjski trupovi


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić