Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvođačka organizacija mljekara
  • 26.03.2014. 09:35

Osnovana prva PO mljekara “Drava – Sava“

Proizvođačka organizacija okupila je više od 200 proizvođača mlijeka s područja Karlovačke, Bjelovarsko-bilogorske, Virovitičko-podravske i Koprivničko-križevačke županije

Foto: depositphotos.com
  • 514
  • 63
  • 0

U mjestu Gola u Koprivničko-križevačkoj županiji osnovana je Proizvođačka organizacija mljekaraDrava - Sava“ koja je priznata od strane Ministarstva poljoprivrede te je prva u Republici Hrvatskoj koja je organizirana u skladu s praksom u Europskoj uniji. Proizvođačka organizacija mljekara je samostalna, nestranačka, skupina dobrovoljno udruženih uzgajivača goveda koji se bave proizvodnjom mlijeka i proizvoda koji su naslonjeni na proizvodnju mlijeka, a osnovni cilj im je koncentracija ponude i stavljanje na tržište proizvoda svojih članova te zajedničko prilagođavanje zahtjevima tržišta i poboljšanje proizvodnje s promicanjem racionalizacije i mehanizacije svoje proizvodnje u interesu članova.

Proizvođačka organizacija okupila je više od 200 proizvođačae mlijeka s područja Karlovačke, Bjelovarsko-bilogorske, Virovitičko-podravske i Koprivničko-križevačke županije koji raspolažu sa 16.000.000 kilograma mlijeka, što im daje dodatnu snagu u pregovaranju s otkupljivačima mlijeka.

Osnivačkoj sjednici uz brojne članove i uzvanike prisustvovao je saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Križevaca Branko Hrg, župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren, zamjenik župana Darko Sobota, predsjednik Županijske skupštine Damir Felak, zamjenica ministra poljoprivrede Zvjezdana Blažić te domaćin, saborski zastupnik i načelnik općine Gola Stjepan Milinković.

Udruženi u pregovorima s mljekarskom industrijom

"Ovo je zapravo naš izlaz iz geta, konačno smo u poziciji da proizvedeno mlijeko prodajemo kome i kako želimo. Nema više nevještih razgovora farmera s otkupljivačima mlijeka o cijeni i uvjetima. Udruženi ćemo u pregovorima sa mljekarskom industrijom i državnom administracijom bolje braniti interes članstva. Sada smo u prednosti jer, mlijeko koje proizvedemo možemo ponuditi i kupcima izvan Hrvatske."

Proizvođačke organizacije uvjetuje Europska komisija koja je za razdoblje 2014.-2020. predvidjela i posebne stimulativne potpore koje godišnje mogu iznositi i do 80.000 eura. Istaknuto je da osnivanje većeg broja proizvođačkih organizacija (u sektoru mljekarstva, voćarstva, maslinarstva i vinogradarstva) kasni upravo radi manjkave potpore Ministarstva poljoprivrede. Problem je što najveći broj poljoprivrednika, njih više od 90 posto, nema odgovarajuće obrazovanje, a postupak koji moraju proći do registracije proizvođačke organizacije vrlo je zahtjevan. Stoga bi, smatraju, Ministarstvo poljoprivrede, možda kroz svoju savjetodavnu službu, moralo šablonizirati postupak izradom tipiziranih upitnika i tako poljoprivrednicima olakšati proceduru. Činjenica da je ovo tek prva takva organizacija iako su pravilnici usvojeni prije više od dvije godine, najbolje ilustrira stanje na terenu.

Foto: depositphotos.com


Tagovi

Uzgajivači goveda Drava - Sava Proizvođačka organizacija mljekara Mlijeko Darko Koren Branko Hrg Darko Sobota Stjepan Milinković Zvjezdana Blažić Udruživanje Tržište Potpore


Autor

Ivana Vasic

Više [+]

Terenska reporterka i vanjska suradnica portala Agroklub sa dugogodišnjim iskustvom na hrvatskoj novinarskoj sceni. U slobodno vrijeme bavi se vinogradarstvom i voćarstvom.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]