Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Osjemenjivanje
  • 01.01.2014. 19:36

Osjemenjivanje svinja

Krmače se mogu osjemeniti u istom estrusu i miješanom spermom dvaju ili više nerastova iste ili različitih pasmina, što je u praksi pokazalo bolje rezultate oplodnje

Foto: freepik.com
  • 2.404
  • 99
  • 0

Moderna svinjogojska proizvodnja podrazumijeva korištenje umjetnog osjemenjivanja kao napredne zootehničke mjere kojom se poboljšavaju proizvodna svojstva stada korištenjem sperme genetski visokovrijednih nerastova.

U većini slučajeva ne zna se točno vrijeme početka gonjenja ili stajanja plotkinja, pa je teško predvidjeti vrijeme ovulacije. Zbog toga se u doba gonjenja (estrus) obavljaju dva prirodna ili 2 umjetna osjemenjivanja. Estrus traje u prosjeku 53 sata, a ovulacija se odvija prosječno 36-44 sata nakon početka vanjskih znakova estrusa.

Prvo osjemenjivanje se obavlja 8-12 sati a drugo 24-28 sati nakon otkrivanja estrusa. Uz problem otkrivanja gonjenja (estrusa) kod umjetnog osjemenjivanja javlja se i problem kratkog vremena preživljavanja sperme in vitro (spermiji su osjetljivi na smrzavanje i odmrzavanje). Sjemenom nerasta može se umjetno osjemeniti 8-14 krmača. Umjetno osjemenjivanje se obavlja kateterima. Dvokratno osjemenjivanje pridonosi boljoj oplodnji.

Drugo osjemenjivanje se primjenjuje za svaki slučaj tj. zbog sigurnosti da se oplode i one plotkinje u kojih estrus nije pravovremeno otkriven. Veća je vjerojatnost da će se optimalno vrijeme osjemenjivanja bolje pogoditi s dva ispravno obavljena osjemenjivanja nego samo jednim osjemenjivanjem u estrusu.

Da bi se ostvarili odgovarajući rezultati osjemenjivanja krmača ,drugo osjemenjivanje treba obaviti 12-18 sati poslije prvog osjemenjivanja na sljedeći način:

  • ako krmača mirno stoji u podne, a nije stajala ujutro, treba ju osjemeniti drugi dan ujutro i poslije podne
  • ako krmača stoji mirno odmah ujutro, treba ju osjemeniti isti dan poslije podne i sljedeći dan ujutro.

Refleks stajanja krmače najbolje se otkriva kombinacijom kontakta s nerastom probačem i pritiskom na leđa (lumbalni test) ili testom jahanja.

Kada se plotkinja jednokratno osjemenjuje, najpovoljnije je vrijeme osjemenjivanja 18-24 sata nakon početka estrusa. Ako se uz primjenu dvokratnog osjemenjivanja dobiju manja legla i niži postotak oprasivosti, naročito u toplijem djelu godine, primjenom trokratnog, pa i četverokratnog osjemenjivanja mogu se znatnije poboljšati rezultati plodnosti krmača. U odnosu na dvokratno umjetno osjemenjivanje nazimica bolji rezultati plodnosti postižu se ako se dvokratno osjemenjivanje provodi kombiniranjem prirodnog i umjetnog načina osjemenjivanja. U tom slučaju prvo se osjemenjivanje obavlja s nerastom, a drugo osjemenjivanje je umjetno.

Krmače se mogu osjemeniti u istom estrusu i miješanom spermom dvaju ili više nerastova iste ili različitih pasmina što je u praksi pokazalo bolje rezultate oplodnje.

Foto: freepik.com


Povezana stočna vrsta

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo predstavlja granu stočarstva kojoj je cilj proizvodnja i snabdijevanje tržišta svinjskim mesom i prerađevinama. Posebna se pozornost posvećuje kvaliteti mesa, a pod... Više [+]

Tagovi

Svinje Osjemenjivanje svinja Krmače Svinjogojstvo Estrus


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ukrajinski izvoz žitarica je samo 1 milijun tona manji nego prošle godine

Prema Državnoj carinskoj službi, prema podacima od 17. travnja Ukrajina je izvezla 38,608 milijuna tona žitarica i mahunarki od početka sezone  2023/24, od čega je 3,749...

Više [+]