Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Afrička svinjska kuga
  • 20.09.2023. 16:00
  • Osječko-baranjska, Osijek

Osječko-baranjska županija predložila dodatne mjere za zaštitu od afričke svinjske kuge

U budućnosti ćemo u Hrvatskoj svinje moći držati samo u kategorijama 3. i 4. i zbog toga pozivam naše svinjogojce da se odluče na prekategorizaciju, rekao je Davor Pašalić iz HAPIH-a.

Foto: OBŽ
  • 1.436
  • 135
  • 0

"Osječko-baranjska županija drži 35 posto hrvatskog svinjogojstva, puno ljudi živi od uzgoja svinja i proizvodnje mesa i moramo voditi brigu o tome", istaknuo je župan Ivan Anušić na održanoj Koordinaciji načelnika i gradonačelnika na temu afričke svinjske kuge.

Kao i na prethodnom sastanku, i sada su, kaže, analizirali stanje te predlažu mjere za sprječavanje proboja ASK koje su svi prisutni gradonačelnici i načelnici jednoglasno usvojili i uputit će ih svim nadležnim službama. "Činimo sve što možemo da ne dođe do proboja bolesti, zato je važno da se svi striktno i sustavno držimo svih propisanih aktivnosti", poručio je župan.

Ravnateljica Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu Darja Sokolić, istaknula je da je HAPIH održao niz edukacija kako u ovoj, tako i u susjednim županijama, a uz mjere koje se sada provode, najbitnije je povećanje biosigurnosti na našim farmama. 

Potrebno ubrzati odstrjel divljih svinja

"U budućnosti ćemo u Hrvatskoj svinje moći držati samo u kategorijama 3. i 4. i zbog toga pozivam naše svinjogojce da se odluče na prekategorizaciju, a na području Osječko-baranjske županije tu prekategorizaciju plaća Ministarstvo poljoprivrede", rekao je Davor Pašalić iz HAPIH-a.

Virus duže opstaje među populacijom divljih svinja i zbog toga je Goran Jančo, predsjednik Udruge svinjogojaca, apelirao na lovačka društva da ubrzaju odstrjel divljih svinja do propisane granice biološkog minimuma.

"Ovo je dobar trenutak da se svi skupa resetiramo. Svinjogojci su ozbiljno shvatili situaciju u kojoj se nalazimo i podižu razinu biosigurnosti na farmama", kazao je. Kako ističe, najveći problem je na onim gospodarstvima koja se pridržavaju svih sigurnosnih mjera, a ne mogu prometovati životinjama jer se zaraza pojavila na susjednim gospodarstvima.

"Životinje su zdrave, mogu biti serološki ispitane, a ostaju na gospodarstvima koja su u problemu jer imaju velike troškove, a ne mogu prometovati svinjama. Za to se mora iznaći dugoročno rješenje", rekao je Jančo.

"Osječko-baranjska županija u kontinuitetu poduzima mjere za suzbijanje širenja bolesti i time uvelike pomaže Ministarstvu poljoprivrede i veterinarskom sustavu na terenu", rekla je Tatjana Karačić, ravnateljica Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane.

Kako kaže, provode se popisi svih objekata i lokacija na kojima se drže svinje kako bi se na lokacijama na kojima se drže neregistrirane omogućilo da se one maknu. "Isto tako svi objekti koji ne mogu udovoljiti biosigurnosnim mjerama, a kao takvi predstavljaju vrlo veliki rizik od širenja bolesti, intencija je da se svinje s takvih gospodarstava otpreme u klaonicu ili zakolju na vlastitom gospodarstvu kako bi se meso iskoristilo", dodala je Karačić.

Ubrzavanje prekategorizacije i pomoć svinjogojcima

Podaci o širenju zaraze i eutanaziji mijenjaju se iz dana u dan, danas je više od 800 gospodarstava na kojima je potvrđena afrička svinjska kuga, a broj usmrćenih svinja već je blizu 20 tisuća.

S ciljem sprječavanja prodora bolesti na područje najveće istočne županije, OBŽ je u koordinaciji s gradonačelnicima, načelnicima i svinjogojcima danas donijela zaključak o predlaganju dodatnih mjera.

Predlaže se ubrzavanje prekategorizacije u kategoriju 3. te dodatne sigurnosne mjere u vidu policijskih kontrola na ulazu i izlazu iz županije te dodatne biosigurnosne mjere na njezinu području.

Također se predlaže i sufinanciranje dezinfekcijskih barijera, zaštitne opreme i punktova za dezinfekciju za vlasnike gospodarstava. Traži se kontinuirano izvještavanje od strane stručnih službi Ministarstva i koordiniranje aktivnosti s čelnicima J(R)SL putem sustava Civilne zaštite te da se omogući promet testiranih zdravih svinja u kategoriji 3. na gospodarstvima na kojima nema pojave bolesti, a nalaze se u blizini gospodarstava sa zaraženim svinjama.

U slučaju prodora bolesti, a s ciljem sprječavanja širenja predlaže se provođenje eutanazije svinja tek kad dođe vozilo za odvoz istih te da predstavnici Civilne zaštite obavezno budu prisutni kod svih radnji eutanazije, utovara, otpreme i slično.

Kao pomoć svinjogojcima u ovom za njih iznimno teškom razdoblju, uz već aktivne mjere, predlaže se brža isplata sredstava i osiguravanje rasplodnog materijala za sve koji se žele nastaviti baviti svinjogojstvom, a dok traje zabrana uzgoja svinja osiguravanje svinjogojcima primjerenih primanja za život njihovih obitelji kao i dopuna propisa vezanih uz kvalitetu mesa posebno svinjetine iz uvoza.


Fotoprilog


Tagovi

Osječko-baranjska županija Afrička svinjska kuga Uzgoj svinja Ivan Anušić Darja Sokolić Davor Pašalić Goran Jančo Tatjana Karačić


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner