Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 14.05.2008.

Osječki CUO predstavio svoju ponudu sjemena

  • 5.457
  • 139
  • 0

U ponudi sjemena nerastova Centar za unapređenje stočarstva iz Osijeka ima sjeme slijedećih pasmina, Njemački i Švedski Landras, Veliki Jorkšir, Pietrain i Duroc i PIC. N
PIC - Pig improvement Company vodeća je i najveća internacionalna kompanija koja proizvodi genetski superiorne svinje i osigurava tehničku podršku za maksimalizaciju genetskog potencijala. Ima 19 različitih osnovnih linija, a dostupne su u Hrvatskoj GGP, GP, 337, 410 i 408. Životinje su selekcionirane na veću profitabilnost kroz povećanu stopu prirasta, Hal 1843 stresni gen nagativne, izlaze na tržište s većom težinom, brže, uz isti utrošak hrane.
Njemački landras najrasprostranjenija pasmina u Njemačkoj i dan danas, a plodnost je 9 - 11 prasadi po leglu, tovljenici su pogodni za brzi tov, tako da u dobi od 6 mjeseci postižu 100 kg. Kod nas je pak Švedski landras najrasprostranjenija pasmina svinja. svinja mesnatog tipa koja se upotrebljava za proizvodnju bekona, šunke i mesa općenito oprasi 10 - 12 prasadi po leglu, sa 6 mjeseci u tovu svinje postižu oko 100 kg. zahtjeva intenzivne uvjete držanja.
Veliki Jorkšir jedna je od najboljih pasmina za proizvodnju mesa u intenzivnim uvjetima. U CUO-u ističu da oprasi 10 - 12 prasadi po leglu, prasad se vrlo dobro tovi i u dobi 6 - 7 mjeseci postiže 100 - 110 kg. To je ranozrela pasmina koja ostvaruje dobre priraste u tovu, vrlo dobro iskorištava hranu (2,8 - 3.5 kg za kg prirasta), a daje dobar prinos i odličnu kvalitetu mesa.
Pietrena ističe dobra mesnatost, naročito razvijeni najkvalitetniji dijelovi trupa. Po leglu je 9 - 10 prasadi, ranozrela je pasmina, u Belgiji se tovi do mase 90 kg, prirasti su oko 750 g, a troši 2,9 - 3,3 kg hrane za kg prirasta.
Duroc je stara pasmina, najviše se uzgaja u SAD i Kanadi, i također je u ponudi sjemena Centra za unapređenja stočarstva u Osijeku. Koristi se u križanjima pri stvaranju hibridnih svinja, a daje 8 - 12 prasadi po leglu, križanci u tovu daju dobre rezultate, dobro iskorištavaju hranu i imaju dobar prirast, u križanjima se koristi kao terminalna pasmina za povećanje sadržaja intramuskularne masti.


Izvori

Glas Slavonije