Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mlijeko i meso
  • 12.05.2024. 18:00

Opskrba mlijekom ostaje stabilna u EU - što je s govedinom?

Predviđa se blagi porast u opskrbi mlijekom, unatoč kontinuiranom padu broja krava. Cijene govedine bi mogle rasti, ali ne i potrošnja

Foto: Shutterstock/Perpis
  • 299
  • 21
  • 0

Novo izvješće Europske komisije o kratkoročnim izgledima za poljoprivredna tržišta EU, pokazuje da će opskrba mlijekom u EU ostati stabilna 2024., dok će proizvodnja govedine opadati.

Upozoravaju da bi razvoj geopolitičke krize, osobito na Bliskom istoku, mogao utjecati na trgovinu, cijene i cjelokupno gospodarstvo, s još većim pritiskom na poljoprivrednike.

Trend pada troškova proizvodnje

Što se tiče inputa, izvješće navodi da su troškovi energije pali za 6% u prva tri mjeseca 2024. u usporedbi s prethodnim kvartalom. Troškovi za stočnu hranu pali su za 1,5%, a cijene gnojiva za 1%.

Međutim, ukupne cijene inputa ostaju znatno iznad razina prije pandemije (+32%), a u slučaju gnojiva dosegle su 65%. Njihova dostupnost se poboljšava kako se proizvodnja gnojiva u EU povećava.

Stabilno na tržištu mlijeka

EK predviđa blagi porast (0,4%) u opskrbi mlijekom u cijelom bloku, unatoč kontinuiranom padu broja krava (-0,5% u 2024.).

Ova se pretpostavka temelji na normalnim vremenskim uvjetima, cijenama sirovog mlijeka koje su ostale iznad povijesnih razina (iznad 46 centi/kg) i rastućem trendu proizvodnje u EU.

U izvješću se navodi da će proizvodnja sira i sirutke u EU-u vjerojatno i dalje imati koristi od veće dostupnosti suhe tvari mlijeka i konkurentnih cijena, što bi moglo dovesti do daljnjeg rasta izvoza.

Povećanje izvoza mlijeka u prahu nije vjerojatno jer je daljnji rast u sjevernoj Africi i na Bliskom istoku ograničen, a pritom se i globalna konkurencija povećava.

Smatraju da bi stabilizacija ulaznih i izlaznih cijena mogla poboljšati marže proizvođača mliječnih proizvoda 2024. te da bi potrošnja ovih proizvoda u EU-u mogla imati koristi od smanjene inflacije cijena hrane i ostati općenito stabilna.

Pad na tržištu govedine

Očekuje se da će proizvodnja govedine u EU pasti za dodatnih 2,3%. 2024., uglavnom zbog tekućih strukturnih prilagodbi u sektoru stočarstva. 

Ova je proizvodnja u EU pala za 3,9% u 2023., što je potaknulo visoke cijene. Istovremeno je prosječna masa trupova smanjena za -0,6%. Lani je proizvodnja govedine u Italiji pala za 17% (127 tisuća tona), dok je u Irskoj povećan za 3,5%.

Popis stočnog fonda iz prosinca 2023. pokazao je da se broj krava za reprodukciju u EU smanjio četvrtu godinu zaredom za dodatnih 160.000 grla (-1,6%), a kod mliječnih krava zabilježen je pad od 344 tisuće grla (-1,7%).

Smanjen je i broj bikova namijenjenih klanju u dobi od 1 do 2 godine i starijih od 2 godine, za -0,4%. i -1,2 posto.

Međutim, u izvješću se navodi da bi manja ponuda mogla nastaviti podržavati cijene za proizvođače govedine u EU-u. Očekuje se da će potrošnja ovog mesa po glavi stanovnika u EU ove godine pasti do 3%.


Tagovi

Tržište mlijeka Tržište govedine EU stočarstvo Cijene mlijeka Cijene mesa Troškovi proizvodnje


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U miholjačkom ataru