Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Schaumann Agri
  • 06.12.2019. 09:00
  • Virovitičko-podravska, Slatina

OPG Šomođi proizvodi 800 prasaca godišnje: Kupci se vraćaju, a tajna uspjeha je u hranidbi

U hladno prosinačko jutro posjetili smo OPG Šomođi iz Slatine koji se bavi uzgojem svinja, prasaca i onih za tov. Upravo sada pred blagdane imaju najviše posla s njihovom prodajom, a potražnja je, kažu, nikad veća.

Foto: Karolina Rastija
  • 4.962
  • 874
  • 0

U hladno prosinačko jutro posjetili smo OPG Šomođi iz Slatine koji se bavi uzgojem svinja, prasaca i onih za tov. Upravo sada pred blagdane imaju najviše posla s njihovom prodajom, a potražnja je, kažu, nikad veća. No, nije od početka bilo tako lako.

"Obrađujemo 15 hektara zemlje, no trebalo bi nam još barem 10 da zadovoljimo potrebe gospodarstva i da imamo dovoljno hrane za životinje", govori 41-godišnji Josip Šomođi, koji je sa suprugom Željkom 2008. otvorio OPG.

"Ostali smo bez posla. Imali smo mali objekt, pa je supruga predložila da krenemo u proizvodnju svinja. Rekli smo - idemo probati pa smo krenuli s četiri ili pet krmača. Nije ih bilo dosta, pa smo povećali na 10 komada, pa na 18. Sada smo na 30, a nagodinu planiramo uzgoj 45 komada. Tržište te gura, sve više nas traže, a mi im nemamo dovoljno za isporučiti. Naša najbolja reklama je od 'usta do usta', dok su kupci sve fizičke osobe, nema otkupa na veliko", govori Josip.

Proizvode 700-800 prasadi godišnje

Uzgajaju 700-800 prasadi godišnje, a od njih u tov stavljaju do 100 komada. Od pasmina su se odlučili za landrasa, ali ga križaju s pietrenom. Prirodno osjemenjuju krmače s dva nerasta.

dv
Željka i Josip Šomođi

Osim toga, proizvode i suhomesnate proizvode; kulenove, kobasice, kulenovu seku, čvarke, mast, koje su brendirali i sada ih prave po vlastitoj recepturi koju su godinama iskušavali dok nisu došli do one koja je, kažu, "najbolja".

"Mi naše proizvode ne dižemo u tavan na zrak, već se zrenje događa u tamnom. Upalimo nekada ventilatore da promiješaju zrak i to je to. Time dobijem kvalitetan kulen sa ujednačenom bojom od ruba do sredine. Dokaz kvalitete je i to da su Istrijani ludi za našim proizvodima i sve prodamo. Nagodinu planiramo opremiti prostoriju za preradu mesa kako bi povećali količinu zbog velike potražnje. Sagradili bi i pečenjaru sa šest ražnjeva. U preradi su novci, a mi želimo samo napredovati i ići dalje, ne stajati."

Kupci im se rado vraćaju, kažu, zbog visoke kvalitete mesa i malog postotka masnoće, a to postižu zahvaljujući Schaumann stočnoj hrani.

d
OPG Šomođi godišnje proizvede 700-800 prasaca

"Sa Schaumannom radimo zadnjih osam godina. Znao sam za njih čim sam krenuo s proizvodnjom, samo sam teže došao do predstavnika. Čitao sam razne forume i svi su bili zadovoljni pa smo htjeli probati jer druga konkurentska hrana nije pružala ono što smo mi očekivali. Sada je to druga priča, a kada kreneš s nečim što valja - više nema nazad", govori Josip.

Schaumannov premiks daje posebno ukusno meso

To im se najviše pokazalo u prirastu. Prasce su s 18 kilograma 13. lipnja prebacili u tov, a danas oni imaju 140 do 160 kilograma. Tajna uspjeha je, govori Josip, kombinacija Schaumann smjese i 20% sojine sačme koju daje u svim fazama uzgoja.

vf
Od kada su počeli surađivati sa Schaumannom, drugu hranu ne žele

"Schaumannov premiks daje neopisiv ukus i miris mesu, kakav nismo postigli ni s jednim drugim premiksom. I svinje se drugačije osjete, nemaju toliko neugodan miris kao druge svinje.

Mjesečno nam se prasi po pet do šest krmača u nekih pet dana. Te prasce tada odvajamo po kategorijama pa spajamo po dva legla. Od devetog do 20. dana uzgoja dajemo im Schauma Wean, a onda Wean miješamo sa Schaumaphos F-VM 90 CV i Bi-lactin Plus. Tako ih hranimo do 15 kilograma kada se prase prilagođava na takvu vrstu hrane. Nakon toga izuzmemo mliječnu zamjenicu i nastavljam s navedenom hranom gdje ostvarujemo prirast po 700 grama dnevno", otkriva Josip.

Schaumasil kiselina podigla pH krmača

Schaumann hrana im se, osim u prirastu i manje neugodnom mirisu u svinjcu, ogleda i u zdravstvenom stanju životinja: "Kiselina Schaumasil pomogla je krmačama da podignu pH i počele su prasiti po 2-3 praseta više i češće ostajati suprasne. Svinje nemaju proljev niti kakvih bolesti. Kiselina je super i što se tiče spremanja kukuruza jer u njemu ostanu sve hranjive tvari i vitamini od trenutka kada ga dovezemo s polja do same potrošnje kroz godinu."

Sve to ne bi bilo tako uspješno, kažu Željka i Josip, da nije bilo Nenada Vakanjca, predstavnika Schaumanna, koji im je u svemu puno pomogao: "On nas savjetuje kad god treba, obilazi, bez njega to ne bi bilo ništa. Imali smo velikih problema dok on nije došao, nismo znali kako da krenemo, a da bude ispravno. Malo po malo i on je odigrao veliku ulogu da smo došli ovdje gdje smo sada", rekao je Josip za kraj.

OPG Šomođi možete kontaktirati na broj 091/544-0369 ili  091/555-9753 ili na e-mail: opg.somodi.josip@gmail.com.

Savjetnika Schaumanna Nenada Vakanjca možete dobiti na broj mobitela 099/733-9511, a za više informacija o hranidbi svinja, obratite se tvrtki Schaumann na jedan od niže navedenih kontakata.


Tagovi

Schaumann Agri Josip Šomođi Uzgoj svinja Prasad Tov svinja Slatina


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kineski uvoz žitarica i uljarica ostat će na rekordnoj razini

Unatoč nedavnom nizu otkazivanja prethodno ugovorenih količina, kineski uvoz žitarica i uljarica ove će godine ostati visok. Kupnju potiču niže globalne cijene i manjkovi...

Više [+]