Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Šep
  • 07.02.2018. 07:30

OPG preuzeo s 19 godina, danas vodi još uspješnije gospodarstvo koje posluje bez kune kredita!

Mijo Šep je sa samo 19 godina preuzeo OPG od djeda imenjaka. Danas je uspješan OPG, koji se bavi tovom bikova i uzgojem konja, još uspješniji, a zahvaljujući prolasku na mjeri 4.2.1. ruralnog razvoja, planiraju investiciju vrijednu oko 1,2 milijuna kuna.

  • 10.552
  • 1.365
  • 1

Mijo Šep iz Drenovog Boka, sela u Općini Jasenovac, jedan je od najmlađih nositelja uzornog obiteljskog gospodarstva u srcu Parka prirode Lonjsko polje. Prije nešto manje od dvije godine sa samo 19 godina preuzeo je uspješan OPG od svoga djeda imenjaka Mije Šepa.

"Zadovoljan sam što smo supruga Sofija i ja uz pomoć sina, snahe i unuka stvorili do sada. Kada smo se 1969. godine oženili nismo imali ništa, nismo ništa naslijedili, bili smo puka sirotinja. Sedamdesetih godina otišli smo u Njemačku, radili teške poslove, nismo se baš snašli, pa smo se vratili kući, a od zarade kupili smo prvi traktor. Sedam godina radio sam u šumi, zarađivalo se solidno, često sam kupovao nove traktore, a onda sam za novljansku tvrtku "Braća Rađenović" počeo kupovati i razvoziti telad.

Usput smo i sami počeli toviti bikove, ispočetka tridesetak grla u turnusu, a onda smo povećavali proizvodnju. Jedno vrijeme prije Domovinskog rata držali smo i do 60 konja pasmine hrvatski posavac“, ukratko se senior Mijo Šep prisjeća kako je njegova obitelj razvijala gospodarstvo. Nakon rata, počeli su se opet intenzivnije baviti poljoprivredom.


Vrijedna obitelj Šep poslove dobro rasporedi 

Prije nepune dvije godine Mijo i njegova supruga Sofija otišli su u zasluženu mirovinu, a dobro uhodano i lijepo razvijeno obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo preuzeo je njihov unuk Mijo.

Tove 115 bikova i drže 12 konja

"Poljoprivredom sam se pomalo počeo baviti još kao dječačić od osme godine kada sam pomagao oko stoke. Stalno sam bio uz djeda i tatu Darka kada su radili, pomagao im koliko sam mogao, a već s 11 godina počeo raditi s poljoprivrednim strojevima u polju. Jednostavno sam sve to upijao, naučio puno oko poslova sa stokom i na oranicama, tako da mi sve ide od ruke, a što je najbitnije, volim taj posao. Trenutačno oko 100 hektara zemlje, oranica i pašnjaka, od toga oko 50 posto vlastite, ostalo u zakupu. Od ratarskih kultura najviše sijemo kukuruza, a zastupljene su i ostale žitarice: pšenica, tritikale, zob i ječam. Imamo i površine pod djetelinom.

Uglavnom sve to proizvodimo za tov bikova i konje, a samo nešto viška kukuruza i prodamo. Od stoke tovimo 115 bikova, držimo i 11 kobila i jednog pastuha pasmine hrvatski posavac. Radove na zemlji obavljamo najviše djed, tata i ja. Imamo nove traktore i priključke, pa sve to obradimo sami. Nedostaje nam još jedan bolji kombajn. To planiramo nabaviti sljedeće 3-4 godine, a do tada ćemo raditi sa starim“, kaže junior Mijo Šep. Dodaje da imaju i jednog zaposlenika, pa se dobrom organizacijom posla sve stigne na vrijeme obaviti, a nađe se i slobodnog vremena.

U zimskom razdoblju 3-4 sata posla na dan

Mijin otac Darko, po struci poljoprivredni tehničar, inače 18 godina zaposlen kao čuvar prirode u Javnoj ustanovi Park prirode Lonjsko polje zadovoljan je što mu je sin ostao na selu i što se bavi poljoprivredom.

"Jako mi je drago, sad još ako dragi Bog da da se oženi. Ima dobre temelje, stabilno gospodarstvo, puno mu je lakše nego baki i djedu koji su krenuli od nule. Ima sve dobro posloženo i ako se potrudi može ići samo naprijed. Inače, kada nekome kažete da sa 120 bikova i 22 grla konja, koliko smo imali dok nismo prodali ždrebad, sada u zimi imamo samo 3-4 sata posla na dan, malo tko to vjeruje. Ali kada svi u obitelji rade, kada se poslovi rasporede, kada je sve dobro organizirano, kada imate strojeve, vodu u stajama, zaista sve te poslove obavimo za maksimalno 4 sata“, kaže Darko.

On također, koliko može, pomaže na obiteljskom gospodarstvu, unatoč tomu što ima zdravstvenih problema s kralježnicom. Dodaje da je i njegov otac Mijo mijenjao kukove, ali još pomaže, iako je u mirovini. Glavni je za čišćenje štale s malim strojem, za dovoz piljevine s pilane za stelju za bikove, za dovoz i odvoz kukuruza, svaki dan nešto radi.


Mladi Mijo Šep uspješan OPG čini još uspješnijim

Tako je to kada u obitelji svi rade, imaju razumijevanja jedni za druge, onda i gospodarstvo napreduje. I Mijina supruga Sofija, iako umirovljenica, i dalje pomaže.

I snaha i svekrva puno rade

"Hranim bikove i svinje, othranim perad za potrebe obitelji, radim u vrtu. Odlično se slažem sa snahom Željkom koja je jako vrijedna. Snaha i sin imaju kuću u Novskoj, mislila sam da će tamo živjeti, ali oni vole ovdje kod nas na selu. Nemam se šta potužiti, suprug i ja smo uvijek puno radili, ali bilo nam je lijepo i dobro. Kako god smo zamislili i kako smo se dogovorili tako nam je išlo. Sretni smo što su i ovi mlađi to poprimili od nas, svi radimo, slažemo se. Puno mi je lakše uz vrijednu snahu“, kaže Sofija.

"Imam dosta obveza u kući, kuham, brinem se da članovi obitelji dobro jedu. U štali moje su najveće obveze oko konja, hranim ih, čistim i obavljam sve druge poslove. Kada se kobile trebaju ždrijebiti tu sam ja, obilazim ih po noći. Koliko stignem pomažem i muškarcima oko tova bikova. Poljoprivredu sam zavoljela još kao djevojka uz baku koja se bavila poljoprivredom. Drago mi je što je ostao na poljoprivredi i gospodarstvu. Kada je on sretan, onda sam i ja sretna, zadovoljna sam“, kaže Željka Šep.

Prošli na natječaju za mjeru 4.1.2.

Ova godina trebala bi biti još jedna prekretnica u razvoju OPG-a Šep. Na prošlogodišnjem natječaju njihovo gospodarstvo se kandidiralo za mjeru 4.1.2. Programa ruralnog razvoja.

"Kandidirali smo se za sufinanciranje izgradnje lagune za kruti stajnjak, nabavu cisterne za gnojnicu, prikolice za stajski gnoj, rasipač mineralnih gnojiva i mali stroj za čišćenje staje. Dobili smo odluku Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju da je sve pozitivno ocijenjeno i sada očekujemo sljedeće korake da uđemo u tu investiciju vrijednu oko 1.200.000 kuna s PDV-om, od čega bi iz fonda Europske unije dobili nepovratnih sedamdeset posto od ukupnog iznosa.

Iako već imamo dobro razvijeno gospodarstvo, ovo će nam biti značajna potpora jer ćemo proširiti i modernizirati proizvodnju i prilagoditi ju standardima Europske unije. To će nam biti još jedan veliki poticaj da ustrajemo u ovoj proizvodnji i da ju i dalje razvijamo, osobito meni mladom poljoprivredniku koji sam preuzeo brigu o vođenju gospodarstva uz pomoć starijih članova obitelji", kaže mlađi Mijo Šep, zadovoljan što je ostao na selu i nastavio tradiciju bake i djeda, nadajući se da će od ovog posla i dalje dobro živjeti.

Rekordni prinosi kukuruza i vrhunska grla konja

Njegov djed Mijo kaže da je sretan što se na vrijeme vratio iz Njemačke i što su stvorili gospodarstvo koje dobro posluje bez kune kredita i koje, kako tvrdi, dobro živi. Da bi potkrijepio kako uvijek imaju dovoljno novca Mijo je istaknuo da je lani njihovo gospodarstvo kupilo novi osobni automobil vrijedan 350 tisuća kuna za gotov novac, dakle, također bez kredita. Ali nije to došlo samo od sebe, jer poduzetna i vrijedna obitelj Šep postiže odlične rezultate i u stočarstvu i u ratarstvu.


Uzgajaju i konje pasmine hrvatski posavac

"S našim vrhunskim grlima konja pasmine hrvatski posavac osvojili smo zlatnu medalju na novosadskom sajmu, imali smo šampionsko grlo u Gudovcu i šampionsko grlo na državnoj izložbi hrvatskog Posavca u Sunji. Dva puta imali smo najveće prinose kukuruza određenih sorti u Hrvatskoj, a 2016. godine ostvarili smo prinos od rekordnih 16 tona suhog zrna po hektaru. Zbog dobre genetika iz našeg OPG-a godišnje desetak bikova izdvojimo i prodamo za rasplod ljudima koji uzgajaju goveda u sustavu krava-tele. Trenutno je dobra otkupna cijena bikova od 16 kuna za kilogram žive vage, nemamo problema s plasmanom i naplatom. Cijena ždrebadi je u posljednje vrijeme porasla s 13-14 kuna za kilogram na 20 kuna, tako da su sada te proizvodnje isplative, a vidjet ćemo do kada će tako ići", kaže Darko.

Dodaje da na području Parka prirode Lonjsko polje ima dobrih uvjeta za razvoj stočarstva, ali malo je onih koji hoće raditi. Tako u njihovom selu Drenovom Boku, koje je prema popisu iz 1991. imalo oko 400 stanovnika, sada živi samo njih sedamdesetak. Nažalost, mnogi mladi otišli su u potrazi za boljim životom, unatoč tomu što su tom dijelu Lonjskog polja odlični uvjeti za bavljenje stočarstvom.

Foto: Vjeko Hudolin


Fotoprilog


Tagovi

Ruralni razvoj OPG Šep Mijo Šep Tov bikova


Autor

Vjekoslav Hudolin

Više [+]

Inženjer poljoprivrede sa 38-godišnjim iskustvom u profesionalnom novinarstvu. Nekada novinar HRT-a, dopisnik Glasa Slavonije, suradnik Gospodarskog lista, Agroglasa, Poljoprivrednog vjesnika, Večernjeg i Jutarnjeg lista, a danas voćar koji u obiteljskom kolekcijskom voćnjaku uzgaja oko 260 starih sorata jabuka i krušaka.


Partner

Ruralni razvoj RH

Ulica Grada Vukovara 78, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: 01 6408 144, web: http://ruralnirazvoj.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]