Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obnova fonda
  • 03.03.2021. 12:50
  • Sisačko-moslavačka, Glina

OPG-ima na području Gline vrijedan genetski materijal u svinjogojstvu

Uz donaciju krmača i suprasnih nazimica, cilj nam je i osnivanje Proizvođačke organizacije u sektoru svinjogojstva na ovom području kroz godinu, dvije, otkrio je državni tajnik Tugomir Majdak

Foto: Depositphotos/budabar
  • 386
  • 79
  • 0

Genetski materijal u svinjogojstvu donirat će OPG-ima Grada Gline Vukovarsko-srijemska županija, otkrio nam je državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, Tugomir Majdak. 

Naime, u sklopu uzgojnog programa za reprodukciju svinja na dvjema matičnim farmama donirat će se 20 krmača. U razdoblju od jedne i pol godine reprodukcijom će se dobiti od 500 do 600 grla svinjskog podmlatka. Povrh toga, donacija predviđa dodatnih 50 suprasnih nazimica za uzgoj tovnog reprodukcijskog materijala na gospodarstvima koja su posebno usredotočena na svinjogojstvo.

Donacija je, dodao je, bila i tema radnog sastanka u Glini između gradonačelnika Gline Stjepana Kostanjevića, pročelnika Odjeka za poljoprivredu Vukovarsko-srijemske županije Andrije Matića i članova Stožera za otklanjanje posljedica potresa, nakon kojeg su obišli potencijalne farme za uzgoj lokalnih OPG-ova.

"Ova donacija ide u smjeru obnove stočnog fonda na Banovini, a Ministarstvo poljoprivrede i Grad Glina će maksimalno logistički pomoći kako bi se na dvije farme rasplodnih krmača odvijala što kvalitetnija reprodukcija za umatičena grla koja će biti podijeljena lokalnim OPG-ovima", rekao nam je Majdak dodajući da pomoć neće izostati i za 50-tak farmi gdje će biti donirane rasplodne krmače za proizvodnju tovnog materijala.

"Cilj nam je i osnivanje Proizvođačke organizacije u sektoru svinjogojstva na ovom području kroz godinu-dvije", napomenuo je državni tajnik.


Tagovi

Glina Tugomir Majdak Uzgoj svinja Genetski materijal Banovina


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]