Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Valenčić Dragica
  • 27.04.2020. 09:00
  • Primorsko-goranska, Škalnica

OPG Dragica Valenčić: Preko peradi i mliječnih krava do hladnokrvnjaka

Iako je uzgoj peradi, a kasnije i mliječnih krava ostavio gorak okus, ne odustaju od poljoprivrede. Kada čovjek živi na određeni način cijeli život, drugačije niti ne zna, kaže jedan od sinova obitelji Valenčić koja danas drži konje, a posao razvija i uz pomoć sredstava Programa ruralnog razvoja

Foto: Blanka Kufner
  • 1.406
  • 197
  • 0

Obitelj Valenčić iz mjesta Škalnica u općini Klana trenutno ima osam konja hladnokrvnjaka, starog i mladog pastuha te šest kobila. To znači da bi već druge godine broj trebao narasti na 12-13, a za tri godine planiraju doći do 20-25 komada. Majka Dragica je glavna u ovom obiteljskom poslu, ali o konjima brinu svi članovi obitelji. Sinovi Dorijan i Danijel su ti koji odrađuju fizički teže poslove.

"Mama je cijeli život bila u poljoprivredi i nekako je bilo logično da brat i ja nastavimo u tom smjeru. Odlučili smo se isprva za stočarstvo i tad za najgoru opciju - mliječne krave. Kamo sreće da nismo. Novaca nikada nije bilo dovoljno pa smo 2006. uzeli kredit u francima. Kuću naših roditelja stavili smo pod hipoteku, kupili 15 junica iz inozemstva, a trebalo je nabaviti i sve što ide uz krave. Sve u svemu, radilo se o ogromnoj investiciji, najgori teret bila je hipoteka. Da smo je mogli staviti na štalu, lakše bi se disalo, ovako je bilo zaista teško", priznaje Dorijan.

Krave su držali 6 godina, a kada je njegov brat Danijel stradao u prometnoj nesreći i završio u komi, no srećom danas trpi samo blaže posljedice - s kravama su stali. "Vidjeli smo da sve više tonemo i s vremenom počeli rasprodavati stoku samo da je se riješimo. Izgubili smo volju na neko vrijeme, ali kada čovjek živi na određeni način cijeli život, drugačije niti ne zna. I tako smo krenuli iz početka i odlučili uzgajati konje hladnokrvnjake", nastavlja Dorijan.

Prvi konj kojeg su uzeli bio mješanac 

Uzeli su prvog konja koji je zapravo bio mješanac, ali tada to nisu znali. Počeci su bili nespretni, no s vremenom su se 'posložili', a pomogli su i poticaji na zemlju koju imaju s očeve strane. "Radi se od jutra do sutra, ali mi smo takvi da ipak jedva dočekamo ono najnapornije, vrijeme košnje. Čovjek se nauči na određene poslove i nezamislivo je i meni i bratu da se godina okrene, a mi nismo odradili košnju. No, za to opet treba imati mehanizaciju, traktor, balirku", nabrajaju i dodaju da konji čiste zarasle površine pa je, od kad ih drže, manja mogućnost požara što ne treba smetnuti s uma.

Majka Dragica i sin Dorijan Valenčić 

Upravo radi nabave mehanizacije, OPG Valenčić prijavio se na natječaj iz Programa ruralnog razvoja što im je omogućilo kupnju traktora kojega, kažu, ne bi uspjeli sami isfinancirati. Točnije, prijavili su se na prvi natječaj LAG-a Terra liburna za tip operacije 1.2.1. "Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava", a koji je sukladan tipu operacije 6.3.1. iz Programa ruralnog razvoja, otvorenom u travnju 2018. godine. Ostvarili su pravo na 15.000 eura čime su nabavili rabljeni traktor i novu kosilicu s tim da priznaju kako su morali uložiti i puno vlastitih sredstava. 

Mlađi članovi obitelji smatraju da se u Hrvatskoj danas poljoprivreda dobro potiče. "Moglo bi biti i bolje, ali ne možemo reći da je loše. Što se tiče natječaja od strane Europske unije, oni su dobra stvar, a poljoprivrednici su ti koji bi se trebali malo pokrenuti. Nitko ne zna sve pa tako ni oni, ali postoje konzultanti koji profesionalno odrađuju poslove oko projekata i ljudi se ne bi trebali ustručavati upuštati u nove stvari. Zašto ne pitati za pomoć oko onoga čime se inače ne bavimo? Naravno da treba nešto i platiti, ali to nije nepremostiva prepreka", pozivaju ostale da prebrode nelagodu i strah.

Osim toga, uvjereni su da će ovakvi poticaji dovesti do toga da se nabavi novija mehanizacija što je našim poljoprivrednicima itekako potrebno.

Na početku su se bavili peradarstvom

Majka Dragica inače za sebe kaže da je 'ziheraš' jer je svašta u životu prošla, ali mlade snage razmišljaju drugačije i imaju više hrabrosti upustiti se u nove izazove. 

"S poljoprivredom u obitelji krenulo je 1983. godine kada smo bili kooperanti peradarske industrije iz Slovenije, tada poznate u cijeloj bivšoj državi. Radili smo na Jušićima, a kako sam imala puno poznanstava u branši, uspjeli smo dogovoriti da se peradarnik izgradi u Škalnici. No, mještani su potpisali peticiju u velikom broju nakon koje je donijeta odluka o drugoj lokaciji. Bilo je raznih peripetija pa da skratim: izgrađeno je tada čak pet farmi, a u razdoblju od 1985. do 1992. 'izlazilo' je u dva mjeseca oko 100.000 tona kokoši. To je bilo zlatno doba. Raspadom bivše države, Pivka je počela odbacivati kooperante iz novoosnovanih država pa tako i nas", prisjeća se s tugom Dragica Valenčić.

Nakon peradi i krava, uzgajaju konje 

Slijedio je rat i svima znane privatizacije, a oni su jedini kooperanti koji su kroz dugi sudski proces uspjeli ostvariti svoja prava i zadržati farmu. "Kooperanti su gradili, Pivka je ulagala, a raspadom bivšeg sustava država se upisala na njezin dio. Počeli su ulijetati raznorazni igrači koji su sve otkupljivali", s gorčinom pričaju Valenčići. Četiri farme su bile otkupljene, ali oni svoj dio nisu htjeli prodati. "Sudili smo se od 1992. do 2008., ali smo istjerali mak na konac. 16 godina trajala je borba za farmu koju su roditelji izgradili", opisuje sin Dorijan koji se zakleo i da će, ako brat živ izađe iz kome, izgraditi Križni put.

Danas je pri kraju tog projekta. Sam je izradio 14 drvenih križeva visine 3 m i raspona 1,5 m i uz pomoć prijatelja ih postavio. Ostaje još na kraju puta postaviti visoki kip Isusa izrađenog od hrasta. Križni put ukupne je dužine 2 km. Na vrhu brda bit će moguće uživati u pogledu na njihove konje dok pasu, ali i u pogledu na predivan Kvarnerski zaljev.


Fotoprilog


Tagovi

OPG Valenčić Dragica Uzgoj konja Mjera 6 Ruralni razvoj


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."


Partner

Ruralni razvoj RH

Ulica Grada Vukovara 78, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: 01 6408 144, web: http://ruralnirazvoj.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Odvojite 15-ak minuta vremena i popunite anketu vezanu za položaj žena u ruralnim sredinama. Dostupna je na linku 👉 https://t.ly/Dmxc1
Foto: Depositphotos/budabar