Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja mlijeka u EU članicama
  • 18.05.2014. 15:50

Opet se crvenimo: porazne EU statistike o mlijeku!

Hrvatska je jedina zemlja u Europi, koja se na statističkoj karti količine isporučenog mlijeka - crveni! Je li to dovoljan razlog za udruživanje i pokretanje na promjenu?

  • 707
  • 81
  • 0

Statistički podaci Eurostata o europskom mlijeku, kretanju cijena i proizvodnji u pojedinim europskim zemljama ukazuju na nova porazna saznanja. Naime, u grafikonu ispod možete vidjeti kako je količina prikupljenog mlijeka u siječnju i veljači 2014. naspram istog razdoblja prošle godine, u Hrvatskoj, kao i u Bugarskoj, Slovačkoj, Irskoj, Češkoj i Grčkoj opala za manje od pet posto.

Slika 1. Usporedba količine prikupljenog kravljeg mlijeka, 2014./2013. siječanj - veljača

Prema količini isporučenog mlijeka, u usporedbi s razdobljem od veljače do travnja 2013. godine, Hrvatska je zauzela najlošije mjesto u Europi, što nas je ponovno, po tko zna koji put, smjestilo na zadnje mjesto na ljestvici te smo se jedini u Europi opet, s obzirom na katastrofalno stanje u mljekarskoj industriji, s razlogom zacrvenili. Pad količine isporučenog mlijeka od 12 do 16 posto obilježio je proizvodnju na početku 2014. godine.

Slika 2. Usporedba količine dostavljenog mlijeka, travanj - veljača 2014./travanj - veljača 2013.

Cijena sirovog mlijeka s obzirom na veljaču prošle godine pokazala je na prosječnoj razini EU porast od 17,6 posto. Od svih država Europske unije, hrvatska poljoprivredna proizvodnja zabilježila je najveći pad u prošloj godini, a sektor mljekarstva, vidljivo iz navedenih podataka, izrazito je pogođen. Budući da domaće potrebe za mlijekom iznose 900 milijuna litara godišnje, očito je da se polovina potreba namiruje iz uvoza. Iako procjene stručnjaka govore da bi Hrvatska mogla prehranjivati 25 milijuna ljudi, uvoz mlijeka u 2013. povećan je za dva puta u odnosu na 2012. godinu.

Slika 3. Usporedba cijene sirovog mlijeka, veljača 2014. - veljača 2013.

Crvena boja znak je upozorenja, opasnosti i hitne potrebe za promjenom, reakcijom. Hoćemo li početi djelovati dok još nije kasno, ili ćemo se nažalost evakuirati tek kada voda dođe do grla?


Tagovi

Cijena sirovog mlijeka Količina isporučenog mlijeka Usporedba Količina prikupljenog kravljeg mlijeka Proizvodnja mlijeka Pad količine mlijeka Eurostat Porast cijena Statistika


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."