Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Alltech Hrvatska
  • 27.10.2020. 13:30

Održivi uzgoj: Kako postići ugljičnu neutralnost i naći rješenje za gubitak dušika?

Uzgoj stoke zauzima jedinstveno mjesto u kružnom gospodarstvu. Regenerativna ispaša, strateške rotacije usjeva i učinkovita uporaba hranjivih tvari doprinose većoj bioraznolikosti, pojašnjava Neil Keane, komercijalni direktor tvrtke Alltech.

Foto: Depositphotos/ewastudio
  • 768
  • 213
  • 0

Stočarstvo zauzima jedinstveno mjesto u gospodarstvu. Svaki sudionik u lancu opskrbe hranom suočava se sa složenim izazovima koje pred njega stavljaju zahtjevi za održivim uzgojem. Da bi poljoprivrednici mogli živjeti od svoga rada, oni moraju ostvarivati profit i razviti proizvodni model koji ne šteti okolišu.

"Kada od njih tražimo da ispune rastuće zahtjeve za održivošću u proizvodnji hrane, često kažu kako je "teško misliti zeleno kada ste u crvenom". Kada je riječ o velikim idealima i modelima, tajna je uistinu u detaljima, a to se odnosi i na usmjerenost poljoprivrede na zeleniju budućnost", navodi Neil Keane, komercijalni direktor tvrtke Alltech dodajući da će biti zanimljivo vidjeti na koji način strategija "Od polja do stola" Europske unije uključuje primarne proizvođače u preoblikovanje relevantnih politika.

Tumačenje održivosti jedno je od spornih pitanja u današnjem društvu. Za poljoprivrednike i proizvođače hrane, ona je neupitna. Briga o budućim generacijama i okolišu nepisan je dio procesa proizvodnje hrane već tisućama godina. Sada je pred nama izazov kako mjeriti i verificirati naše proizvodne modele. Uzgoj stoke zauzima jedinstveno mjesto u kružnom gospodarstvu. Pretvaranje stočne hrane i nusproizvoda koji nisu jestivi za ljude u meso i mlijeko. Nadalje, regenerativna ispaša, strateške rotacije usjeva i učinkovita uporaba hranjivih tvari doprinose većoj bioraznolikosti,  pojašnjava direktor. 

nb
Povećanje učinkovitosti, smanjenje ugljičnog otiska (foto: Alltech)

U grafikonu iznad prikazano je povećanje učinkovitosti, smanjenje ugljičnog otiska kroz Hranibu A (lijevo) i Hranidbu B (desno) (MBM predstavlja mikrobnu biomasu, VFA topljive masne kiseline, Gas plin, a Undigested Feed neprobavljenu hranu).

Možemo vidjeti da ako su obje vrste hrane jednako probavljive, Hrana B je učinkovitija jer daje više topljivih masnih kiselina i mikrobne biomase, a manje plina.

Odgovor na zahtjeve za održivim uzgojem

Da bi poljoprivrednici mogli živjeti od svoga rada, objašnjava Keane, moraju ostvarivati profit i razviti proizvodni model koji ne šteti okolišu. Uzgoj stoke neupitno zauzima jedinstveno mjesto u davanju odgovora na klimatske promjene u vidu sekvestracije ugljika. Međutim, u suvremenom svijetu koji se temelji na podacima, to moramo moći mjeriti i verificirati. Za vlade diljem svijeta to znači da je potrebno utjecati na ponašanje ljudi u svim segmentima društva kako bi se ublažile klimatske promjene i dosegnuli ciljevi dogovoreni na međunarodnoj razini.

Kada je riječ o poljoprivredi i proizvodnji hrane, nužno je provesti otvoreni dijalog sa svim sudionicima pri izradi politika i usklađivanju direktiva s lokalnim potrebama. Obrazovanje je kontinuirano; međutim, općeprihvaćena je činjenica da će ono biti efektnije ako se primijeni kolektivan pristup čitavoj industriji.

U Alltechu vjeruju u nužnost suradnje u postizanju neutralnosti ugljika u proizvodnji hrane. Sve se češće pojavljuju zahtjevi za razvojem održivih proizvodnih modela. To je potrebno učiniti na način da se zaobiđu "čarobna" rješenja i izrade cjeloviti programi za smanjenje proizvodnje otpada.

Usluge validacije

Mnogi su poljoprivrednici i uzgajivači donedavno smatrali da su emisije u okoliš, poput stakleničkih plinova, izgubljene ekonomske prilike koje predstavljaju izgubljenu hranu koja je mogla biti utrošena za ostvarenje veće proizvodnje. To implicira da će se, ostvare li se zacrtani ciljevi po pitanju zdravlja životinja i produktivnosti, sam po sebi popraviti i ekološki otisak. "Ono što nam je ranije nedostajalo bila je mogućnost da kvantificiramo te ciljeve u stvarnim situacijama. Uparivanjem analize životnog ciklusa s dogovorenom strategijom koja je usmjerena na životinje na farmi, možemo dobiti podatke koji validiraju ovaj pristup u kojem svi dobivaju (odnosno dobivamo zdravije životinje, veće prihode i bolje rezultate po pitanju kvalitete okoliša)", naglašava. 

Njihov model In Vitro Fermentacije (Alltech IFM) simulira fermentaciju u buragu te procjenjuje nutritivnu vrijednost obroka i nastanak krajnjeg proizvoda. Taj dinamičan pristup razumijevanju učinkovitosti hrane prikazan je na Slici 1. Uporaba Alltechova IFM modela kako bi se dobila hrana koja je pogodnija za burag pomaže uzgajivačima smanjiti ne samo fizičke gubitke stočne hrane, već i količine otpada u okolišu.

nnm
U Alltechu vjeruju u nužnost suradnje u postizanju neutralnosti ugljika u proizvodnji hrane (foto: Alltech)

Oko 80% ugljičnog otiska prosječne farme mliječnih ili mesnih goveda nastaje kao rezultat enteričkih emisija (metana iz buraga) i ukupnih količina sirovina od kojih se sastoji stočna hrana. "Ako se ovaj pristup koristi zajedno s Alltech E-CO2 procjenom okoliša na farmi, naš IFM postaje vrlo vrijedan alat za predviđanje enteričkih emisija metana za pojedinu farmu i vrstu hrane. Podatke o emisijama tog plina koji se izračunavaju uz pomoć ovih alata potvrdio je Carbon Trust na razini 3 u okviru IPPC direktive na razini 2 za model farme", navodi stručnjak ove tvrtke. Kada farma jednom izvrši procjenu i utvrdi svoj ugljični otisak, mogu se utvrditi i različiti načini smanjenja emisija.

Primjerice, metan i emisije dušičnih oksida mogu se smanjiti strateškim poboljšanjima hranidbe i upravljanja stajskim gnojivom. Alltech E-CO2, uz pomoć kojeg je provedeno više od 10.000 procjena na farmama, može potvrditi da su one koje su najdjelotvornije u očuvanju okoliša ujedno i najprofitabilnije.

Učinkovitost dušika

Dušik je ključna hranjiva tvar i za burag i za produktivnost tla. U sustavima uzgoja preživača, 75-95% dušika koji se unese u obliku bjelančevina u hrani izluči se stajskim gnojivom. Onaj koji je izlučen stajskim gnojivom rezultat je slabe iskoristivosti tog elementa kod preživača. Poboljšanje njegove iskoristivosti za uzgajivače ima financijske i uzgojne prednosti. Mjere za povećanje iskoristivosti uključuju primjenu posebnih strojeva za trakasto odlaganje gnojovke na tlo, hranu s niskim udjelom bjelančevina, gnojiva na bazi zaštićene uree i zasijavanje travnjaka s više vrsta biljaka, a sve te mjere imaju značajne učinke. I dalje je izazov kako ih točno izmjeriti na svakoj farmi.

Kako poljoprivrednici i nadležne službe mogu u stvarnom vremenu pratiti što se događa s iskoristivošću ovog elementa? Učinak na širu zajednicu značajan je po pitanju kvalitete zraka i vode te gubitka bioraznolikosti.

Hrana koja je pogodnija za burag i okoliš

Ova tvrtka već više od deset godina na globalnoj razini radi na razvoju strategija hranidbe u suradnji s mliječnim i mesnim farmama s ciljem smanjenja gubitka dušika. Važan dio rješenja je uporaba inovativnog sastojka bjelančevine pod nazivom Optigen, koji osigurava kontrolirano otpuštanje neproteinskog dušika tijekom vremena. Time se, pojašnjavaju, potiče njegova maksimalna iskoristivost u buragu, smanjuje izlučivanje i rizik povećanog transfera tog elementa u krv i s njim povezanih toksičnih učinaka. Kontrolirane i stalne zalihe amonijaka u buragu podmiruju potrebe mikroba u buragu za dušikom. To omogućuje njegovu djelotvornu uporabu iz hrane, povećanje količina bjelančevina koje su na raspolaganju kravama i smanjenje njegovog izlučivanja.

Nedavno je provedena meta-analiza učinaka dodavanja Optigena kod mliječnih krava na temelju rezultata 17 pokusa izvedenih u šest zemalja. Rezultati ukazuju na mnoge pozitivne efekte:

  • Optigen je dijelom zamijenio oko 21% sojine sačme u svim vrstama hrane,
  • hrana koja ga sadrži smanjila je unos suhe tvari i dušika te je 
  • zadržana ista razina proizvodnje mlijeka, učinkovitost hrane povećala se za 3%, a iskoristivost dušika povećala se za 4%.

Njegovi pozitivni učinci na okoliš rezultat su zamjene sojine sačme u obrocima, ali i zamjene drugih visoko-proteinskih koncentrata u kombinaciji s poboljšanom proizvodnom učinkovitošću. "Važno je napomenuti da je smanjenje gubitka putem stajskog gnojiva ključan cilj za poboljšanje održivosti na mliječnim farmama. Dodavanje Optigena u hranu ne samo da poboljšava produktivnost životinje, nego i doprinosi djelotvornosti čitavog proizvodnog ciklusa. Promiče efektniju uporabu stočne hrane iz vlastitog uzgoja i smanjuje njezin potencijal za globalno zagrijavanje", opisuje Keane. 

Zaključno, dodavanje sastojaka poput Optigena u hrani, u sprezi s alatima za mjerenje poput Alltechova IFM-a i E-CO2, može pomoći u poboljšanju iskoristivost dušika. Međutim, potreban je cjelovit pristup, a kako bi se uspješno ostvarili nacionalni ciljevi za njegovo smanjenje, nužna je suradnja između poljoprivrednika, vlade i industrije. "Vjerujemo da će otvoren pristup kakav trenutno provode svi dionici u budućnosti omogućiti značajno smanjenje gubitaka tog elementa", naglašava komercijalni direktor ove tvrtke.

Izvor: Članak orginalno publiciran u Misset, Sustainability and Welfare, Listopad, 2020., a možete ga pronaći ovdje.


Tagovi

Alltech Optigen Zamjena sojine sačme Neutralnost ugljika Mliječne farme Ugljični otisak Dušik Burag Stočna hrana


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.


Partner

Alltech Hrvatska d.o.o.

Josipa Lončara 3, 10090 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 1 2339 588, fax: +385 1 2339 008, e-mail: amasar@alltech.com web: https://www.alltech.com/hr-hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]