AgroKlub.com

\

Stočarstvo

Dobrodošli na AgroKlub.com!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.com » Stočarstvo » Odredite tjelesnu kondiciju ovaca

Odredite tjelesnu kondiciju ovaca

Ovčarstvo

Odredite tjelesnu kondiciju ovaca

Datum: 26.12.2017. 10:30

Kategorija:

Stočarstvo

Ocjene kondicije kreću se od 0 do 5 - nula označava vrlo mršava grla, a pet veoma debela.

Tjelesna kondicija ovaca, jednostavnije rečeno, predstavlja činjenicu da li su grla previše debela ili mršava. Ona se može pratiti u svakoj fazi ciklusa proizvodnog života.

Između pasmina i jedinki u jednom stadu postoji veliko variranje kada je riječ o masi, visini i općoj razvijenosti grla. Zbog toga je veoma važno da se izvrši pravilna ocjena tjelesne kondicije.

Promijenjive potrebe za hranom

Тjelesna masa ovaca menja se tijekom godine, a fazom proizvodnje.

"Potrebe za hranom su najmanje kod ovaca dok su u fazi održanja, potom se postepeno povećavaju tijekom rane i kasne sjanjenosti, a najveće su tijekom laktacije", kaže stručnjakinja Slavica Petrović.

Odluke koje utječu na hranidbu donose se u tri karakteristične faze:

  • tri tjedna pred oplodnju;
  • sredina bremenitosti i
  • period zasušenosti.

Ocijenjivanje tjelesne kondicije

Najbolji pokazatelj kondicije grla je razvijenost mišića i masnog tkiva iznad i oko pršljenova kralježnice u slabinskoj regiji.

"Slabinski pršljenovi imaju i vertikalne koštane izrasline, kao i kratke poprečne nastavke. Opipavanjem ovog predjela, a posebno poprečnih i trnastih nastavaka, vrši se ocjena tjelesne kondicije", otkriva Petrovićeva.

Ocjene kondicije kreću se od 0 do 5 - nula označava vrlo mršava grla, a pet veoma debela. Najveća i najmanja ocjena nisu poželjne, a idealna je od 2,5 do 3,5 u trenutku janjenja.

Foto: Hudolin Vjekoslav

Broj pregleda članka: 688; Uspješnost članka: 42.4

Tagovi: Ovčarstvo

Ključne riječi članka: odredite, tjelesnu, kondiciju, ovaca, kondicije, ovaca, tijekom, ocjena, ocjena tjelesne kondicije


Aleksandra Kekić

Svi tekstovi autora

Autorica Aleksandra Kekić

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.