Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Briketi
  • 06.01.2023. 10:30

Od viška stajskog gnojiva napravio brikete

Milorad Bajac pronašao je način kako se riješiti viška stajskog gnojiva i pritom ostvariti zaradu

Foto: Zorana Ljubojev
  • 3.000
  • 192
  • 0

Poljoprivredno gospodarstvo "Bajac" u Gospođincima kod Žablja u susjednoj Srbiji desetljećima se bavi proizvodnjom i preradom kravljeg mlijeka. Na čelu PG-a je Milorad Bajac, koji je godinama unazad bio uključen u posao koji je izučio od oca i majke.

S briketirnicom zatvorio ciklus

Ove godine kupio je briketirnicu za stajsko gnojiva. Sredstva za to je dijelom osigurao tamošnji Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo putem natječaja. 

"Prethodne godine sam tim putem dobio separator za gnojivo, a s ovom briketirnicom sam zatvorio ciklus. Dobio sam oko 65 posto povrata sredstava", kaže Bajac.

On kaže da se tijekom proizvodnje, na mjesečnoj razini pojavilo oko 200 tona viška tekućeg stajskog gnojiva, koje je bilo problematično odložiti, naročito u periodu od siječnja do ožujka. To ga je, kaže, potaklo da investira u briketirnicu. U povrćarskoj proizvodnji naročito se traže briketi stajskog gnojiva, a koriste se i u ratarstvu.

"Mislim da se briketi stajskog gnojiva uglavnom uvoze iz Italije. Plan nam je veći dio koji proizvedemo zahvaljujući tom višku koji imamo, prodati. Ako ne uspijemo u tome, bacit ćemo na naše njive. Ipak, imamo dosta prijatelja koji se bave povrtlarskom proizvodnjom koji su izrazili zanimanje za to, pa vidjet ćemo", kaže. 

Bajac dolazi iz obiteljikoja dugi niz godina proizvodi sir

Ova je obitelj devedeset posto proizvodnje usmjerila u proizvodnju sira, a na farmi im se trenutno nalazi oko 40 grla krava crvenog i crnog holštajna, zatim dvadesetak junica i desetak teladi. Obrađuju oko 75 hektara zemlje na kojoj uzgajaju kukuruz, djetelinu i raž, koje koriste za hranidbu stoke, a osim toga uzgajaju i soju.

"Moja obitelj se proizvodnjom sira bavi dugi niz godina. To su najprije radili otac i majka, a danas se time bavimo supruga i ja. Inače, na gospodarstvu rade i dva naša sina. Zahvaljujući suvremenoj mehanizaciji u koju smo ulagali, uspijevamo izaći na kraj sa svim obavezama i poslom", kaže Milorad Bajac.

Prerada mlijeka u sir 

Dnevno proizvedu oko 950 litara mlijeka, a mali dio toga daju u mljekaru, dok je veći dio namijenjen za proizvodnju sira. Asortiman čine rolani, podliveni i punomasni sir. Svoje proizvode prodaju na tržnici u Novom Sadu, kao i obližnjim restoranima i pekarama.

"Ova godina je bila katastrofalna jer nas je pogodila velika suša. Tri četvrtine naših usjeva je bilo u izuzetno lošem stanju, jedan mali dio je dobio kišu na vrijeme. Tamo su rezultati bili mnogo bolji. Ali Bože moj, glavu gore i idemo dalje. Bilo je i gorih godina pa smo preživjeli", veli optimistično i dodaje da je situaciju izvuklo zalijevanje lucerne i postrnog kukuruza.

Zahvaljujući suvremenoj mehanizaciji, uspijevaju izaći "na kraj"

Kada je riječ o mliječnom govedarstvu, velika je olakšica automatizirati što više procesa u ovoj proizvodnji, tvrdi ovaj poljoprivrednik. On planira u narednom periodu nabaviti još dvadesetak muznih grla i proširiti proizvodnju. Za to će biti potrebno izgraditi i opremiti novu štalu. 

 


Tagovi

Briketirnica Briketi Briketi od stajskog gnojiva Briketirnica Mliječno govedarstvo Milorad Bajac


Autorica

Zorana Ljubojev

Više [+]

Diplomirana novinarka. Surađivala kao novinarka, dopisnica i reporterka za nekoliko različitih medija. Najviše voli teme o životu, radu i problemima, "običnog" čovjeka.