Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uvoz mlijeka
  • 12.06.2014. 08:00

Od ulaska u EU uvoz mlijeka porastao četiri puta

Otkako je na poljoprivrednu scenu stupio Jakovina uništeno je 3.150 proizvođača mlijeka, a ulaskom Hrvatske u EU uvoz je povećan za četiri puta

Foto: free-picture.net
  • 557
  • 103
  • 0

Optimističan početak ove godine, svjesni su proizvođači mlijeka, samo je prividno stanje. Iako je u prvih pet mjeseci u usporedbi sa istim razdobljem prošle godine, proizvodnja porasla za 3,5 posto, minusi su i dalje veliki. U 2012. godini u prvih pet mjeseci proizvodnja je iznosila 272 milijuna kilograma, a ove godine je jedva dosegnula 228 milijuna kilograma.

Kao rezultat oporavka europskog mljekarskog sektora te povećanja proizvodnje mlijeka na europskom tržištu, došlo je do pada otkupnih cijena mlijeka. Predsjednica udruge CroMilk Rašeljka Maras mišljenja je da će se to odraziti i na Hrvatsku. Između ostalog, rasti će i uvoz gotovog mlijeka koji je već sada dosegao dramatične razmjere. Od ulaska Hrvatske u Europsku uniju, uvoz gotovog mlijeka povećan je gotovo četiri puta.

U protekle dvije godine nestalo 3.150 proizvođača mlijeka

Drastično je opao i broj mljekarskih farmi, odnosno broj isporučitelja kravljeg mlijeka, pa tako prema podacima Hrvatske poljoprivredne agencije (HPA) vidimo da ih je u svibnju ove godine evidentirano samo 10.325, što je u odnosu na prošlogodišnjih 11.243 velik pad, odnosno za 918 isporučitelja mlijeka manje. Ako taj broj usporedimo sa istim mjesecom 2012. godine situacija je još lošija, pa je tako u posljednje dvije godine nestalo 3.150 proizvođača.

Direktor Croatiastočara, Branko Bobetić za poslovni.hr je rekao kako su nužne mjere koje su u okviru Zajedničke poljoprivredne politike EU vezane uz novi model potpora do 2020., što je upravo u izradi, kako bi zaustavili eroziju u proizvodnji mlijeka te dodao kao bi Program ruralnog razvoja trebali fokusirati na mliječno-govedarski sektor kako bi okrupnili i povećali proizvodnju.

U zadnjih pet godina stado osiromašeno za gotovo 50 tisuća grla

U godini rekordne proizvodnje mlijeka (2009.), Hrvatska je imala 212.402 krave, dok je prošlogodišnje stado palo na 166.000 grla. Lani su s domaćih farmi otkupljena 503 milijuna kilograma mlijeka, a uvoz mliječnih proizvoda iznosio je 335 milijuna kilograma. Te dvije brojke najbolje ilustriraju koliko je alarmantno stanje u mljekarskom sektoru.

Ministar Jakovina početkom ove godine izjavio je kako ti negativni trendovi nisu vezani samo za Hrvatsku već i za cijelu EU. Kao razloge tome naveo je to što u Hrvatskoj godinama nije napravljena zemljišna reforma, što naši stočari nemaju dovoljno zemljišta, cijena kapitala je visoka, poljoprivrednici su prezaduženi, a obrazovna i tehnološka proizvodnost je ispod prosjeka Europske unije. Postavlja se pitanje tko će provesti te reforme i kada će se doći vrijeme za konkretne mjere potpore mljekarstvu. Obzirom na trenutno stanje u sektoru, ako ne sada – kada?

Foto: free-picture.net


Tagovi

Uvoz mlijeka Mljekari HPA CroMilk Rašeljka Maras Otkupna cijena mlijeka Croatiastočar Branko Bobetić Tihomir Jakovina Gašenje farmi Mliječna krava Govedarski sektor


Autorica

Nikolina Fako

Više [+]

Nikolina je administratorica portala Agroklub. Ima 28 godina, a završila je diplomski studij marketing managementa na Ekonomskom fakultetu u Osijeku ... a moto joj je: „Život je puno lakši ako kroz njega ideš sa osmijehom“.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]