Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolest kvrgave kože
  • 28.03.2017. 12:00

Od svibnja novi val cijepljenja protiv kvrgave kože

Iako je Hrvatska brzo doskočila bolesti, ostale su trajne posljedice koje se još uvijek saniraju, a nova sezona cijepljenja je na pomolu.

Foto: bigstockphoto.com, erdalakan
  • 2.205
  • 131
  • 0

Drastičan pad proizvodnje mlijeka i problemi s plodnosti samo su neke od posljedice preventivnog cijepljenja protiv bolesti kvrgave kože kod goveda. U ionako napetoj situaciji za hrvatsko mljekarstvo - to je još jedan udarac s kojim se stočari moraju nositi.

Telad sporije napreduje. Posljedica je to stresa koji je kod krava izazvalo cijepljenje protiv kvrgavosti kože, stižu izvješća s terena. Uz pad imuniteta, pada i plodnost. I nije tu kraj mukama. Nakon cijepljenja krave daju manje mlijeka, na pojedinim farmama čak upola manje. Zbog niske otkupne cijene proizvođači jedva opstaju pa gubitak ne mogu podnijeti. Ovdje nije zanemariv - 300 litara na dan. Gubici dosežu i do 18 tisuća kuna mjesečno.

20 milijuna kuna za gubitke u mlijeku

"Isplatila im je država novac za uginule krave i telad, a nadoknadit će im i gubitke na mlijeku. Za to je u proračunu osigurano 20 milijuna kuna. Vjerujem da će vrlo skoro početi isplata tih sredstava, ali ćemo na taj način pomoći našim stočarima da prebrode ovu krizu u mliječnom sektoru", kaže ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

U problemu su i uzgajivači domaće teladi jer ne mogu prodavati stoku. Zato će se u dogovoru s Europskom komisijom korigirati propis EU o mjerama nadzora zdravlja životinja u pogledu bolesti kvrgave kože i to prije svibnja i početka nove sezone cijepljenja protiv kvrgavosti kože, javlja HRT.

Od svibnja do srpnja novi val cijepljenja

"Točka 4. Dijela II Naredbe o mjerama zaštite životinja od zaraznih i nametničkih bolesti i njihovom financiranju u 2017. godini (NN 5/17), propisuje da se cijepljenje svih goveda na području Republike Hrvatske protiv bolesti kvrgave kože provodi u razdoblju od 1. svibnja do 31. srpnja 2017. godine.

Posljedice cijepljenja protiv bolesti kvrgave kože tretiraju se kao cjepne nezgode te je isplata štete nastale kao posljedica predmetnog cijepljenja u tijeku, a naknada štete se isplaćuje kako pristižu zahtjevi.

Ne postoji Pravilnik o cijepljenju već je na snazi propis Europske Unije, odnosno Provedbena Odluka Komisije (EU) 2016/2008 оd 15. studenoga 2016. o mjerama nadzora zdravlja životinja u pogledu bolesti kvrgave kože u određenim državama članicama koja propisuje uvjete premještanja goveda i koja je izravno primjenjiva u svim državama članica te je time njena primjena obvezujuća i za Republiku Hrvatsku", javlja ispred Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Žaklin Acinger-Rogić, dr.vet.med.

Foto: bigstockphoto.com, erdalakan


Tagovi

Bolest kvrgave kože Cijepljenje


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jučer je u osječkom kinu Urania u sklopu aktivnosti centra Europe Direct Osijek održana informativna radionicu na temu dezinformacija i medijske pismenosti. O značaju ovih tema za današnja društva u uvodnom dijelu radionice govoriili su med... Više [+]