Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prinove u štalama
  • 27.07.2019. 07:30
  • Gornji Orlovci, Donji Agići, BiH

Obradovali vlasnike: Ovca ojanjila četvorke, krava trojke

Svako novo rođenje životinja me raduje. Kod nas je uvijek veselo, a posebno me raduje što uz životinje žive i odrastaju i moja djeca. Učim ih da vrijeme provode uz životinje, a ne uz telefone, priča Mladen Goronjić, čija je ovca ojanjila četvorke.

Foto: Gordana Vila
  • 589
  • 192
  • 0

Prinove u torovima i štalama seoskih gospodarstava u Prijedoru i Novom Gradu u susjednoj BiH obradovale su dvije obitelji. U toru obitelji Goronjić u Gornjim Orlovcima kod Prijedora ovca je ojanjila četvero janjadi, a na farmi obitelji Rodić u Donjim Agićima kod Novog Grada, krava je otelila tri teleta.

"Tu noć kada će se ovca ojanjiti, dežurao sam pored nje, jer mi je već navečer, kada je odbila hranu, bilo jasno da će doći do janjenja. Tek oko pola četiri ujutro ona je ojanjila prvo janje, a onda je nakon desetak minuta na svijet stiglo još dvoje, jedno za drugim. Mislio sam da je to, to. Međutim, jako sam se iznenadio, jer je nakon toga ponovo legla i ojanjila četvrto po redu, najkrupnije janje. Ojanjila je dva ženska i dva muška janjeta", priča Mladen Goronjić, dok sa sinovima obilazi podmladak..

Četvorke su posebno obradovale Mladenove sinove

"Ovce na našim prostorima najčešće ojanje do dva janjeta, iako se zna dogoditi da elitna grla romanovskih ovaca ojanje i pet, šest pa i čak sedam janjadi. Međutim, to se rijetko događa kod nas", priča Mladen čija je romanovska ovca ojanjila četvero janjadi, tri sitnija i jedno krupnije, a otac je sjenički ovan.

Četvorke su posebno obradovale Mladenove sinove, Veljka i Đorđa, koji se s njima igraju, hrane ih i brinu o njima.

U mini zoološki vrt u svako doba godine stigne prinova

A ljubav prema životinjama prvo je bio hobi, koji je Prijedorčanin Mladen Goronjić pretvorio u posao. Danas uzgaja stotinjak životinja, između ostalog, ukrasne patke, fazane, golubove, kokoške, prepelice, vijetnamske svinje, kuniće, ovce, pse. U njegov mali zoološki vrt, koji često posjećuju djeca, svakodnevno stiže poneka prinova.

"Život sam posvetio uzgoju životinja i uživam u tome što radim. S obzirom da je ovdje jako puno životinja, u bilo koje doba godine, stigne poneki podmladak. Svako novo rođenje bilo koje životinje me raduje, a često odlazim i na izložbe. Kod nas je uvijek veselo, a posebno me raduje što uz životinje žive i odrastaju i moja djeca. Učim ih da vrijeme provode uz životinje, a ne uz telefone", priča Mladen Goronjić.

Krava otelila trojke u Donjim Agićima 

Neobična prinova stigla je i u Donje Agiće kod Novog Grada. Na farmi obitelji Rodić u ovom selu, krava je otelila čak tri teleta.

Crvenkina tri teleta 

"Mi smo od naše krave Crvenke, kako je od milja zovemo, očekivali tele, ali nismo ni slutili da će ih biti čak troje. Vidjeli smo da je bila krupna, porod je, srećom bio lak i nije bilo previše strašno i svi su dobro", priča Milena Rodić.

Rodići na svojoj farmi imaju 26 krava, a ovu prinovu će, kako kažu, ubrzo prodati. Crvenka je prošle godine otelila dvoje, a ove troje teladi.


Tagovi

Ojanjila četvorke Otelila trojke Prinove u štali Mladen Goronjić Mini zoo Milena Rodić


Autorica

Gordana Vila

Više [+]

Piše stalno, čini joj se oduvijek. Velika zaljubljenica u prirodu, a dušu odmara u svom voćnjaku. Vjeruje u staru izreku: "Onaj tko zasadi biljku, vjeruje u sutra". Ja izgleda baš vjerujem.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.