• Razmjena tehnologije
  • 03.12.2016. 15:00

Obogaćivanje mesa i jaja omega 3 masnim kiselinama

Stručnjaci s Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku ponudili su suradnju peradarima s područja BiH kako bi unaprijedili proizvodnju.

Foto: Bigstockphoto/format
  • 2.009
  • 210
  • 0

S obzirom da je Sveučilište J.J. Strossmayera u Osijeku u proteklih nekoliko godina razvilo nekoliko tehnologija obogaćivanja životinjskih proizvoda (jaja i mesa) omega 3 masnim kiselinama, educirali su o tome i poljoprivrednike Bosne i Hercegovine, točnije peradare.

Prenosili su im znanje i iskustva u području proizvodnje kokošjih jaja i piletine odnosno obogaćivanju peradarskih proizvoda (jaja i mesa) funkcionalnim sastojcima.

Skupu su nazočili profesori Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku (prof.dr.sc. Gordana Kralik i prof.dr.sc. Ivan Štefanić, direktor regionalnog ureda za transfer tehnologije Tera Tehnopolis).

Podizanje konkurentnosti proizvodnje

"Ponudili smo suradnju u sektoru peradarstva zbog tradicije u uzgoju peradi ovoga područja. Nudimo mogućnosti obogaćivanja mesa i jaja peradi sa funkcionalnim sastojcima. Procijenili smo da je ovaj kraj zreo da primi nove tehnologije i da je ovaj teren spreman primiti neke naše nove rezultate istraživanja. Ovakav način proizvodnje peradarima otvara put u Europu jer takva proizvodnja ima licencu. Osim lokalnog značaja u podizanju konkurentnosti ove vrste proizvodnje, pravimo jedan novi iskorak prema zapadu", naglasila je prof. dr. Gordana Kralik.

Prof.dr.sc. Ivan Štefanić govorio je o tome kako u poslovnom smislu iskoristiti tehnologiju da bi se ostvarila konkurentska prednost u složenim uvjetima, sve strožim ekološkim propisima, sve težim etičkim normama u dobrobiti životinja, a na tržištu koje je otvoreno globalnim utjecajima i prilično je zahtjevno.

"Zato je pri Sveučilištu u Osijeku osnovana posebna institucija pod imenom Tera Tehnopolis koja pomaže lokalnom gospodarstvu u usvajanju novih tehnologija i razvijanju globalne ekonomije. Došli smo u Orašje ponuditi takvu tehnologiju, a vi ćete morati možda mijenjati neke poslovne prakse. Mi smo u EU i mnogo toga smo naučili, a ako ste sa nama, to ćete učiti brže, bolje, učinkovitije, i prije svega jeftinije. Ovo se ne odnosi samo na peradarsku proizvodnju, zbog kojih smo danas došli, ta suradnja može biti i u drugim područjima", naglasio je nakon predavanja prof.dr. Štefanić.

Foto: Bigstockphoto/format35


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#mojepovrće je stiglo, veselim se plodovima te ću danas iskoristiti dan bez kiše i posijati direktno u vrt te prekriti sa agrofolijom
Dio će ostati u mojem malom Zagrebačkom vrtu a ostatak ću preseliti na polje kod tate, u okolicu V.G.