Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kooperantska proizvodnja
  • 13.08.2015. 07:00

Obnova malih stočnih farmi kroz kooperaciju!

Nedavno je na otoku Pagu tvrtka Puđa otvorila i novu siranu, treću u sklopu svoje mljekare. Trenutačno izvozi 20 posto svojih ukupnih proizvoda u Njemačku, Austriju, Švicarsku, Srbiju, no još joj je u planu na inozemno tržište godišnje plasirati najmanje 60 posto svojih sireva.

  • 561
  • 62
  • 0

Kada smo nedavno posjetili tvrtku Puđa d.o.o. u gospodarskoj zoni Čaporice kod Trilja, gospođa Ksenija nas je upoznala gotovo sa svim postrojenjima i procesom proizvodnje sira u toj mljekari, u čiju je izgradnju i opremu uloženo više od 15 milijuna kuna.

Tvrdi kako se tu prema tradiciji, u suradnji s čistom prirodom, proizvode vrhunski ekstra delikatesni sirevi od kravljeg, ovčjeg i kozjeg mlijekau s obiteljskih stočarskih farmi brdsko-planinskih predjela, gdje koze, ovce i krave pasu u čistoj prirodi - primjerice na obroncima planine Kamešnice. Ističe kako se sirevi tvrtke Puđa prave isključivo od domaćeg mlijeka, koja je još jednu svoju siranu, treću, otvorila lanjske godine na otoku Pagu.

U izvoz plasirati i 60% sirnih proizvoda

Livanjski sir, Izvorni sir tvrtke Puđa

"S obzirom da smo u Europskoj uniji, čini nam se kako Hrvatska ima manje (ne)prilika zbog administracije, nego što ih je imala do ulaska u tu europsku zajednicu. Oko 20% sireva izvozimo u Njemačku, Austriju, Švedsku, Švicarsku, Srbiju, no plan je naše tvrtke kako bi na inozemno tržište trebala godišnje plasirati oko 60% svojih proizvoda.

Ali to nije samo naša želja, nego i naša objektivnost; stav i orijentacija sirane Puđa. Svjesni smo činjenice da se to ne može ostvariti preko noći dok Hrvatska ne stane na čvrste noge. Dok svi ne budemo pridonosili da se otvori više radnih mjesta i zaposli više ljudi, i dok kupovna moć građana ne bude veća, teško ćemo ići naprijed", ocjenjuje gospođa Ksenija Jurić Orlić, tvrdeći:

Zaposlili ljude i rade s kooperantima

"Mi imamo kupce koji žele naše proizvode, ali što je korist kada je loša njihova ekonomska moć. U ovaj novi suvremeni objekt smo uložili velika sredstva, zaposlili priličan broj ljudi, imamo dosta kooperanata kojima pomažemo kako bi podignuli stada ovaca, koza, goveda. Sada proizvodimo čak 16 vrsta sireva, dok je ukupni godišnji kapacitet zrelog sira 200 tona. U probnom postupku imamo dodatnih šest vrsta sira u kombinaciji s istarskim tartufima, orasima i aromatičnim biljem."

Livanjski sir

Njezine riječi je potvrdio vlasnik i direktor tvrtke Puđa, Tomislav Puđa ističući kako se sirevi proizvode po tradicionalnoj recepturi i vrijednostima obitelji, uvažavajući postupnost uvođenja novih suvremenih tehnologija, sve radi poboljšanja kvalitete, povećanja količine proizvoda, kako bi se zadovoljili ukusi i apetiti zahtjevnog i izbirljivog tržišta. Kaže kako se obiteljska tvrtka Puđa okrenula tvrtkama i u BiH, Crnoj Gori i Srbiji te da radi s belgijskom firmom Delens u Srbiji koja je uvoznik-izvoznik za tu državu, kao i sa tvrtkom Škorpion u Crnoj Gori.

"Naša su tradicionalna potrošačka središta i danas mjesta poput Splita, Sinja, Trogira, Solina, Kaštela, Omiša, Trogira, Makarske te i ona na srednjodalmatinskim otocima. Imamo obiteljsku mljekaru i siranu u Livnu (BiH) te novoizgrađenu i moderno opremljenu mljekaru i siranu u gospodarskoj zoni Čaporice. Mlijeko otkupljujemo isključivo s brdskih područja gdje stoka pase na pašnjacima Kamešnice. Tu je ispaša oduvijek bila raznolika, sočna i ljekovita, u čistoj, zdravoj prirodi, a riječ je o zajedničkim pašnjacima Hrvatske i BiH za proizvođače mlijeka i sira na području Livna i dalmatinskog zaobalja", objašnjava Tomislav Puđa.

Obnova malih stočnih farmi

Što dulje sačuvati izvorna svojstva sira

Zanimljiv i Projekt ulaganja tvrtke Puđa, u obnovu malih stočnih farmi koza, ovaca, junica, kao i poticanja i razvijanja kooperantskih odnosa sa stočarima u dalmatinskom zaobalju, Lici, glede proizvodnje i osiguranja dostatnih količina ovčjeg, kozjeg i kravljeg mlijeka.

U tvrtki kažu kako je godišnja proizvodnja nove sirane Sabalić na otoku Pagu, koja djeluje u sastavu tvrtke Puđa, limitirana na oko 5.000 kg zrelog sira te da je, inače, riječ o perspektivnu projektu koji je gotovo zaživio s kooperantima, šireći se te je iznimno značajan za ruralni razvoj, zapošljavanje i seoski turizam.

Poboljšanje uvjeta u štalama

"Sredstva koja smo do sada podijelili kooperantima iznose više od 600.000 kuna te oko 1.800.000 kuna ulažemo u poboljšanje radnih uvjeta u štalama. Ne tako davno, dvojici smo kooperanata kupili 100-ak koza, a i dosta junica koje čekaju u štalama. Do sada smo oko tri milijuna kuna uložili u kooperantski projekt za poboljšanje uvjeta u štalama, u laktrofrize, muzilice te nabavu junica, ovaca i koza.

Donedavno smo imali dosta junica koje se nisu muzle pa smo pokrenuli kooperante kako bi prirodnim putem podigli količinu mlijeka za 20%. Očekujemo kako će se taj postotak kravljeg mlijeka podići kod postojećih kooperanata, na što valja čekati još malo. Krenuli smo s mužnjom krava iz vlastitog podmlatka pa i to potvrđuje kako se uspješno ostvaruje naš razvojni projekt na obnovi govedarstva i proizvodnji mlijeka, kao preduvjeta za proizvodnju naših sireva. Imamo nešto više od 300 kućanstava, malih OPG-ova od kojih otkupljujemo sve tri vrste mlijeka", riječi su Tomislava Puđe.

Tvrtka Puđa otkupljuje ovčje, kozje i kravlje mlijeko od 300 malih OPG-ova

Uređaj za pasterizaciju mlijeka u sirani Puđa

Poručuje kako tvrtka Puđa d.o.o. posluje s dobitkom, uredno podmiruje sve obveze, plaće radnicima i naknade za mlijeko kooperantima. Naglašava kako je tvrtka 2014. od svojih 180 kooperanata otkupila dva milijuna litara mlijeka, od čega kravljeg 1.792.000 litre, ovčjeg 127.000 i kozjeg 42.120 litara mlijeka. Iste godine je u svojoj novootvorenoj mljekari (sirani) na otoku Pagu otkupila 20.212 litara.

"Lani smo u našim siranama u Livnu, Čaporicama i Pagu, proizveli oko 200 tona svih sireva. Te će brojke zasigurno rasti s obzirom na veliku potražnju za našim proizvodima - kako domaćih tako i stranih potrošača", očekuje Tomislav Puđa najavljujući kako je cilj proširenja proizvodnih pogona i dalje otkupljivati mlijeko od domaćih proizvođača odnosno kooperanata, što njihovom siru daje posebnu kvalitetu.


Fotoprilog


Tagovi

Tvrtka Puđa Nova sirana Pag Stočarske farme Kamešnica Proizvodnja sira Izgradnja Oprema Obiteljske farme Domaće mlijeko Izvoz Inozemno tržište Njemačka Austrija Švedska Radna mjesta Ksenija Jurić Orlić Tržište Kooperanti Ekonomska moć

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sretan Uskrs!