Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Govedarsko-mliječni sektor
  • 09.09.2013.

Novi investicijski ciklus u govedarstvu

Ulaganjem 4,24 milijarde kuna, 2021. proizvest ćemo gotovo tri puta više mlijeka nego sada

Foto: RGBStock.com
  • 1.223
  • 177
  • 0

Hrvatska će, kako najavljuju iz Ministarstva poljoprivrede, u okviru novog operativnog programa razvoja govedarsko-mliječnog sektora, do 2021. proizvoditi milijardu i 424 milijuna litara mlijeka! Da bi pomuzla tu golemu količinu mlijeka u razdoblju 2014.-2020., u adaptaciju postojećih i gradnju novih mliječnih farmi namjerava se investirati 4,24 milijarde kuna. Istodobno će u proizvodnju domaće teladi uložiti 1,04 milijarde te u tov junadi još pola milijarde kuna.

Ciljevi programa su podizanje konkurentnosti sektora govedarske proizvodnje, razvoj poluekstenzivnih sustava proizvodnje i sustava proizvodnje za specijalne namjene ali i razvoj i unaprjeđenje proizvodnje hrvatskih autohtonih pasmina.

Program razvoja govedarsko-mliječnog sektora težak 5,82 milijarde kuna provediv je uz novac EU

Mjere koje će biti obuhvaćene programom, čine investicije u nove proizvodne kapacitete (minimalno 200 milijuna eura godišnje uz 50 posto EU učešća), kratkoročne mjere za restrukturiranje sektora, optimalizacija zemljišnim resursima, edukacija te podizanje razina sposobnosti i vještina (trening centar).

"Program će biti osnova za razvoj sektora kroz Program ruralnog razvoja u kojem ćemo od 2014. godine imati na raspolaganju 333 milijuna eura godišnje“ naglašavaju iz Ministarstva.

Farma krava


1,4milijarde litara mlijeka godišnje ciljana je proizvodnja, a o mjerama iz novoga programa prošloga su tjedna informirani predstavnici poljoprivrednih udruga koje okupljaju obiteljska gospodarstva i velikih proizvodnih sustava, dok se njegova javna prezentacija najavljuje za kraj godine. Projekt sedmogodišnje obnove i jačanja govedarsko-mliječnog sektora financijski je težak 5,82 milijarde kuna, od kojih će 2,11 milijardi biti nepovratna potpora iz europske blagajne, fonda za razvoj ruralnih prostora, a ostatak bi trebali biti bankarski krediti uz povoljne uvjete.


Proizvodnja mlijeka u sedam mjeseci pala je za 72 milijuna litara

Proizvodnja mlijeka ove je godine pala na količine nezabilježene dulje od desetljeća, tov junadi također bilježi minuse, no u manjim parametrima nego mlijeko. Srpanj je, prema podacima Poljoprivredne agencije, zaključen sa 302 milijuna kilograma otkupljenoga mlijeka. To je manje za 72 milijuna kilograma nego u srpnju 2012., izgubljen je prosječan otkup za razdoblje od mjesec i pol dana.

U novom programu stoji da, za razliku od prethodnoga koji je završen 2010., neće biti ograničenja u smislu najmanje veličine obiteljskih gospodarstava koja mogu aplicirati na investicijske potpore. Sukladno kriterijima Europske unije, koja u planskom razdoblju do 2020. predviđa posebne financijske pogodnosti kroz nepovratne potpore upravo za male obiteljske farme u ruralnim prostorima (50% od investicije) te za osobe mlađe od 40 godina (do 70%) zainteresirane za uključivanje u poljoprivredu, i u hrvatskom programu kao novi cilj ističe se zaustavljanje depopulacije ruralnih područja.

Što mislite, može li se stanje u govedarsko-mliječnom sektoru do 2021. drastično promijeniti?

Foto: RGBStock.com


Tagovi

Operativni program razvoja govedarsko-mliječnog sektora 82 milijarde kuna Investicijski ciklus Proizvodni kapacitet Restrukturiranje Gradnja farmi Kreditne linije Razvoj ruralnih područja


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?