Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suhomesnati proizvodi
  • 05.05.2014. 10:30

Novi dopušteni udio PAH-ova u dimljenom mesu

Od 1. rujna 2014. maksimalno dopuštene količine PAH-ova za suhomesnate proizvode iznosit će 11 posto

Foto: freepik.com
  • 274
  • 17
  • 0

Od 1. rujna 2014. godine na snagu će stupiti Uredba EK 835/2011, prema kojoj će nove maksimalno dopuštene količine štetnih PAH-ova (policikličkih aromatskih ugljikovodika) iznositi 11 posto. U skladu s tim, Hrvatska obrtnička komora obavještava obrtnike koji tradicionalno proizvode dimljene mesne proizvode (slanine, dimljene slanine, hamburgere i dr.) da što prije provjere svoje postupke dimljenja u odgovarajućim laboratorijima, kako bi ispitali količine štetnih PAH-ova.

Ova Uredba se odnosi na sve pravne i fizičke osobe koje imaju registrirane djelatnosti iz NKD 2007 10.13 Proizvodnja proizvoda od mesa i mesa peradi (proizvodnja sušenog, soljenog ili dimljenog mesa, proizvodnja mesnih prerađevina, proizvodnja kobasica svih vrsta, salama, pašteta, hladetine, kuhane šunke). Ispituje se količina benzopirena (samostalno) i suma benzopirena, benzoantracena, benzoflorantena i krizen.

Od 44 uzorka pet ih nije zadovoljilo nove dopuštene količine PAH-ova

Sanitarna inspekcija provela je uzorkovanje na cijelom teritoriju Republike Hrvatske i uzela 44 uzorka mesnih proizvoda (trajna mesa i trajne kobasice), kako industrijskih proizvoda, tako i proizvode malih tradicionalnih proizvođača. Iz dobivenih rezultata analiza koje je proveo Zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar pet uzoraka ne bi zadovoljavalo nove maksimalno dopuštene količine PAH-ova.

Svi proizvođači koji dosad nisu provodili ovakva ispitivanja, informacije o tome gdje se ovakva ispitivanja provode i koja je njihova cijena, mogu dobiti u područnoj obrtničkoj komori. Nakon ispitivanja, kopiju rezultata potrebno je poslati područnoj komori (može i preko udruženja obrtnika). Ukoliko su rezultati loši, HOK upozorava na potrebnu promjenu načina sušenja te u tu svrhu konzultiiranje sa odgovarajućim stručnjacima.

Foto: freepik.com


Dokumenti


Tagovi

PAH Suhomesnati proizvodi Sanitarna inspekcija Mesni proizvodi Dimljenje Štetne tvari Sušenje


Autorica

Nikolina Fako

Više [+]

Nikolina je administratorica portala Agroklub. Ima 28 godina, a završila je diplomski studij marketing managementa na Ekonomskom fakultetu u Osijeku ... a moto joj je: „Život je puno lakši ako kroz njega ideš sa osmijehom“.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]