Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Internet of things
  • 12.03.2018. 07:30

Nove tehnologije u peradarstvu

Što je sadašnjost i budućnost peradarstva?

  • 241
  • 13
  • 0

Informacijske tehnologije su zadrle u svaku poru našeg života, pa tako i u poljoprivredu. Vjeruje se da će baš one pomoći ljudima da se prehrane, jer se očekuje da će nas do 2050. godine biti dvije do tri milijarde više, a prirodnih resursa će biti manje. Tehnologije će zahtijevati od čovjeka da bude ekonomičan, da poštuju dobrobiti životinja, kao i sva pravila u vezi sa zagađivanjem. 

Informacijske tehnologije u peradarstvu

Prof. dr. Lidija Perić smatra da će se primjenjivati sljedeće tehnologije, kada je riječ o peradarstvu:

  • 3 D printeri
  • dronovi
  • senzori za individualni monitoring
  • umjetna inteligencija
  • virtualna stvarnost
  • roboti
  • Internet of Things

"Internet of things su tehnologije koje primjenjujemo danas. Predstavljaju prikupljanje što više podataka s farme, koje se potom smještaju u bazu i pretvaraju se u raspoloživu informaciju. Slika je u realnom vremenu, pa farmer ne mora biti prisutan na farmi. Pristup je omogućen preko mobilnih telefona - to su dodatne oči, uši i ruke za rukovođenje proizvodnjom", kaže Perić.

Skupljanje podataka, pa obrada

Prikupljanje podataka, odnosno monitoring, obuhvaća: ambijentalne uvjete (temperatura, vlažnost zraka, kvaliteta zraka, strujanje itd.), podatke o životinjama (vrijeme i količina uzimanja hrane, temperatura, zvukovi, raspored u objektu, kondicija itd.) i parametri u vezi sa životnom sredinom (emisija plinova, prašine, CO2  itd.).

Kada se svi podaci prikupe, oni se obrađuju. Jedan dio dolazi do poljoprivrednika, a jedan je namijenjen opremi, u jasnom i pristupačnom obliku. 

"Tako su, postavljanjem mikrofona u hranilicu i analizom zvuka, Aiden i suradnici 2015. godine pomoću senzora registrirali koliko puta pilići tijekom dana kljucaju hranilicu. Uspjeli su da s 1% greške razdvoje ona kljucanja u kojima pilići zaista uzmu hranu. Ti podaci su važni da bi se smanjilo razbacivanje hrane prilikom hranidbe", navela je Lidija Perić.

Oprema je skupa

Perspektiva primjene postoji, mada se javljaju i različite teškoće. Naime, nove tehnologije nisu još dovoljno praktične, oprema je skupa, podaci su često teško razumljvi, a postoji i stupanj nepovjerenja, kako će se primijeniti podaci.

Foto: geralt/Pixabay


Povezana stočna vrsta

Peradarstvo

Peradarstvo

Pod peradarstvom se prvenstveno podrazumijeva uzgoj kokoši, pura, gusaka i pataka. Od peradi se dobivaju izuzetno kvalitetne glavne namjernice poput jaja i mesa, ali uz njih tu su... Više [+]

Tagovi

Lidija Perić Informacijske tehnologije Peradarstvo


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednica portala, diplomirana novinarka i ljubiteljica prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]