Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj goveda
  • 19.09.2013. 08:45

Nova era u uzgoju bikova

Sjeme našeg Waus-a otišlo u Austriju

Foto: PSS
  • 1.613
  • 180
  • 0

Veliki trud i upornost vrsnih uzgajatelja simentalskog goveda počinje donositi konkretne rezultate. Nakon niza godina i desetljeća isključivog uvoza genetskog materijala, 13. rujna 2013. ostat će zabilježen kao svojevrsna prekretnica u uzgoju bikova u Hrvatskoj. Toga je dana obavljen prvi konkretan izvoz sjemena hrvatskog bika u Austriju. Po prvi je puta jedan naš bik zbog svoje uzgojne kvalitete zanimljiv uzgajateljima u Austriji.

Centar za unaprjeđenje stočarstva Osijek vlasnik je bika Waus-a, kojega je uzgojila obitelj Jurkas iz Harmice u Zagrebačkoj županiji. U suradnji s austrijskim Genostar-om bik je u ranoj fazi genotipiziran i testovi su vrlo dobri pa su Austrijanci zatražili njegovo sjeme za provedbu test-osjemenjivanja na plotkinjama u svojem uzgojnom području (Donja Austrija i Štajerska). To naime garantira da će bik za 3,5-4 godine dobiti pouzdan progeni test u austrijsko-njemačkom „GZW-sustavu“ i biti usporediv sa svim bikovima koji se koriste u najboljim uzgojima Europe.

Središnji savez (HUSIM) potpisao je s austrijskim i bavarskim savezima ugovor o uključivanju u sustav genomskog testiranja i očekuje se da će hrvatski uzgajatelji godišnje slati oko 150 uzoraka potencijalnih rasplodnih bikova - kandidata na genomski test. Realno, može se očekivati 5-6 mladih konkurentnih bikova godišnje za centre za umjetno osjemenjivanje.

Ovaj važan događaj smatra se prekretnicom u uzgoju bikova simentalske pasmine u Hrvatskoj, a iz Udruge uzgajatelja simentalskog goveda kažu da će učiniti sve da ovakvi naši konkurentni bikovi što prije prevladaju u uzgoju u Hrvatskoj, u suradnji s austrijskim i njemačkim partnerima. Ovo je dakle konkretna priča o konkurentnosti u svjetlu ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Samo da se tako i nastavi.

Foto: PSS


Tagovi

Waus Sjeme Genostar Osijek Centar za unaprjeđenje stočarstva Genomsko testiranje Jurkas Bik Simentalsko govedo Progeni test


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."