Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Velebit Agro
  • 17.05.2017. 10:30

Nitratna direktiva i praktična rješenja

U tijeku jedne kalendarske godine poljoprivredno gospodarstvo može gnojiti poljoprivredne površine stajskim gnojem do granične vrijednosti od 170 kg/ha dušika!

  • 9.728
  • 314
  • 0

Nitratna direktiva (91/676/EEC) propis je Europske Unije o zaštiti voda od onečišćenja uzrokovanog nitratima iz poljoprivrednih izvora donesen 1991. godine. U Hrvatskoj je za poljoprivrednike najvažniji Pravilnik o dobroj poljoprivrednoj praksi u korištenju gnojiva (NN 56/08) koji određuje najveću količinu čistog dušika iz organskoga gnoja kojom se godišnje može gnojiti poljoprivredna površina.

Korištenje gnojiva s dušikom

  • u tijeku jedne kalendarske godine poljoprivredno gospodarstvo može gnojiti poljoprivredne površine stajskim gnojem do granične vrijednosti od 170 kg/ha dušika
  • primjena stajskog gnoja provodi se na način da se gubici dušika smanje na najmanju moguću mjeru te spriječi isparavanje amonijaka, potrebno ga je jednakomjerno rasporediti po površini i što prije unijeti u tlo

Skladištenje stajskog gnoja

  • stajski gnoj skladišti se na uređenim gnojištima - spremnicima: platoima za kruti stajski gnoj, gnojišnim jamama, lagunama, jamama za gnojnicu ili u drugim spremnicima
  • spremnici moraju biti vodonepropusni kao ne bi došlo do izlijevanja, ispiranja ili otjecanja stajskog gnoja u okoliš, posebno u podzemne i površinske vode
  • spremnici svojom veličinom moraju zadovoljiti prikupljanje gnoja za šestomjesečno razdoblje za jedno uvjetno grlo
  • ako se gnojidba stajskim gnojem ne može provesti zbog nedovoljno poljoprivrednih površina, višak stajskog gnoja se zbrinjava gnojidbom poljoprivrednih površina drugog vlasnika na temelju ugovora, preradom stajskog gnoja u bioplin, kompost, supstrat ili zbrinjavanjem na druge načine

Stajski gnoj treba pravilno skladištiti i čuvati od ispiranja te tako očuvati njegovu vrijednost.

Tablica 1. Sadržaj dušika, fosfora i kalija u stajskim gnojivima i najveća dozvoljena količina u primjeni (prema Pravilniku o dobroj poljoprivrednoj praksi u korištenju gnojiva)

Vrsta gnojiva

% N

% P2O5

% K2O

Sadržana količina hranjiva (kg/ha)

Najveća dozvoljena količina gnojiva prema graničnim vrijednostima (t/ha)

N (granična vrijednost)

P2O5

K2O

Goveđi

0.5

0.3

0.5

170

102

170

34

Konjski

0.6

0.3

0.6

170

85

170

28

Ovčji

0.8

0.5

0.8

170

106

170

21

Svinjski

0.6

0.5

0.4

170

142

113

28

Kokošji

1.5

1.3

0.5

170

147

57

11

Brojlerski

3.0

3.0

2.0

170

170

110

5.5

Kompost goveđi

2.1

2.2

0.8

170

180

65

8

Gnojovka goveđa

0.4

0.2

0.5

170

85

210

42 m3/ha

Gnojovka svinjska

0.5

0.4

0.3

170

136

102

34 m3/ha

Gospodarenje dušikom

Primjena gnojovke

Prekomjerna primjena dušika kroz gnojidbu uzrokuje njegov gubitak i potencijalno onečišćenje tla, vode i zraka. Ispiranje nitrata iz stajskog gnoja tako ugrožava zdravlje ljudi i životinja, prijetnja je okolišu i gubi se vrijedan izvor dušika koji treba nadomjestiti. Dušik se u kruženju neizbježno gubi, no pravilnim održivim gospodarenjem gubici se mogu svesti na najmanju mjeru. Pravilno zbrinjavanje i čuvanje stajskog gnoja vrlo je važno zbog njegove vrijednosti u održavanju i popravljanju plodnosti tla te za biljnu proizvodnju.

Pravilnom primjenom stajskog gnoja nema negativnog utjecaja na okoliš.

Bolje iskorištenje stajskog gnoja

Njemački institut za istraživanja u poljoprivredi (LUFA- Landwirtschaftliche Untersuchungs und Forschungsanstalt Augustenberg) proveo je znanstveno istraživanje o primjeni novih tehnologija u postupanju s organskim gnojivima. Radi se o primjeni ekološkog proizvoda koji sadrži morske alge, fermentatora stajskog gnoja Glenor KR+ koji se može primjeniti i kao mineralni dodatak prehrani životinja u varijanti s dodatkom selena i cinka, Glenor KR+Se/Zn.

Glavni sastojci Glenora KR+ i Glenora KR+Se/Zn su vapnenački kosturi crvene alge (Lithothamnium calcareum) nastali taloženjem kalcija i magnezija u njihovim staničnim stijenkama. Prerađene alge imaju visok postotak organski vezanih elemenata u tragovima i veliku specifičnu vanjsku i unutarnju površinu. Ovi proizvodi upotrebljavaju se za fermentaciju tekućeg (gnojovke i gnojnice) i krutog stajskog gnoja.

Primjena Glenora KR+

Glenor KR+

Glenor KR+ ravnomjerno se umiješa u uskladišteni tekući stajski gnoj (laguna ili jama) u količini 1-1,5 kg na 1 m3 gnojovke te zbog svojih aktivatora ima trenutačno djelovanje.

Za fermentaciju krutog stajskog gnoja Glenor KR+ se posipa direktno po gnoju i to 50 g/UG dnevno, najbolje navečer prije pražnjenja i čišćenja staje. Time se ostvaruje brzo i intenzivno raspadanje krutog stajskog gnoja, on brže fermentira i za šest mjeseci dobiva se zreo stajnjak koji je sitan i lako se rastresa po tlu.

Glenor KR+ može se koristiti za kompostiranje komine maslina i grožđa na način da se umiješa 3 kg u 1 m3 komine, nakon tri mjeseca izvrši se prevrtanje komine, a za 8-10 mjeseci se dobije kvalitetan organski gnoj.

Učinci i prednosti Glenora KR+:

  • povećava vrijednost tekućeg i krutog stajskog gnoja, jer dolazi do smanjenja emisije amonijaka do 40% što povećava dostupnost dušika biljkama
  • gnojovka nije agresivna za biljne kulture
  • brža fermentacija stajskog gnoja
  • smanjuju se troškovi proizvodnje hrane za ljude i životinje
  • smanjuje se onečišćenje okoliša

Primjena Glenora KR+Se/Zn

Glenor KR+Se/Zn

Glenor KR+Se/Zn koristi se kao dodatak prehrani životinja, dnevno, 50 g/UG za preživače ili 10g/100 kg žive težine, a 0,5-0,8% umiješano u hranu za svinje ili za perad.

Učinci i prednosti Glenora KR+SE/Zn:

  • bolja iskoristivost hrane
  • smanjuje neugodan miris u staji i na polju zbog smanjene emisije amonijaka
  • smanjuje za čepljenje rešetaka i kanala, jer gnojovka lakše otječe
  • lagune nije potrebno miješati
  • gnojovka nije agresivna, smanjuje se toksičnost za korjenov sustav
  • poboljšava se zdravlje životinja
  • smanjuje se onečišćenje okoliša

Gospođa Radmila Gottstein s farme krava Gottstein kaže: ''Rezultati poslovanja na našoj stočarsko-mljekarskoj farmi su se osjetno poboljšali otkada koristimo proizvode u suradnji s tvrtkom Velebit Agro d.o.o. iz Zagreba. Glenor KR+Se/Zn - alge sa selenom i cinkom kao dodatak prehrani za rastvaranje krutog gnoja i gnojovke, Zeofeed - zeolit za dodavanje hrani i Genox professional - ekološko sredstvo za dezinfekciju. Korištenjem tih proizvoda vidljivi efekti su: poboljšana reprodukcija, nema lažnog gonjenja, bolji je zdravstveni status životinja, imamo manje veterinarskih usluga, ekstra kvalitetu mlijeka, bolju kvalitetu gnoja i gnojovke bez neugodnog mirisa na farmi i bez štetnih utjecaja na tlo i biljke te bolji prinosi krmnih kultura.''

Japanski gosti u obilasku farme krava Gottstein (foto: Poslovni dnevnik)

Navedeni proizvodi mogu se nabaviti u veleprodaji tvrtke Velebit Agro d.o.o. ili u maloprodaji u nekoj od poljoprivrednih ljekarna u Hrvatskoj. Za više informacija, kontaktirajte tvrtku Velebit Agro d.o.o. na jedan od niže navedenih kontakata.

Velebit Agro d.o.o.
a: Hegedušićeva 1, Zagreb, Hrvatska
t: +385 1 2334 766
e: upit@velebitagro.com

velebitagro.hr


Tagovi

Velebit Agro Razbacivanje gnoja Nitratna direktiva Glenor Stajski gnoj Skladištenje


Partner