Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uvoz svinjetine
  • 14.02.2021. 07:30
  • Ukrajina

Niske cijene: Ukrajinski stočari traže ograničenje uvoza svinjetine iz EU

Mnogi si domaći proizvođači ne mogu priuštiti takvu konkurenciju, kaže Siergiej Kasjanow, predsjednik upravnog odbora poljoprivredne tvrtke KSG Agro kritizirajući uvoz svinjskog mesa iz EU.

Foto: Bigstock/hrabar
  • 395
  • 131
  • 0

U 2020. godini uvoz svinjskog mesa u Ukrajini je dosegao 17 posto, a farmer.pl kao glavni razlog navodi činjenicu da je kinesko tržište zatvoreno za europske dobavlječe zbog afričke svinjske kuge, a oni su pak spremni prodati svinjetinu po bizarno niskim cijenama na stranom tržištu.

"Mnogi ukrajinski proizvođači si ne mogu priuštiti takvu konkurenciju“, upozorava Siergiej Kasjanow, predsjednik upravnog odbora poljoprivredne tvrtke KSG Agro.

Ondašnje Ministarstvo ekonomskog razvoja i trgovine priopćilo je da će se proizvodnja te vrste mesa u 2021. godini povećati za 3,1 posto u odnosu na godinu prije i to na 740 tisuća tona. Prema njihovim očekivanjima, potražnja će premašiti ponudu za 10,9 posto to jest za 90 tisuća tona. Također, očekuju da će se uvoz u istom razdoblju smanjiti za 2,9 posto, a izvoz za čak 20 posto.

"U drugom tromjesečju ove godine trebali bismo očekivati i rast otkupnih cijena živih svinja", kaže Kasjanow dodavši da će prema njihovim procjenama cijene žive stoke porasti s dosadašnjih 1,10 do 1,16 eura na 1,31 do 1,42 eura.

Rješenje - smanjenje uvoznih kvota?

Prema njegovim riječima, situacija na ukrajinskom tržištu prilično je teška, jer je zbog rasta cijena žitarica porasla i ona za krmne smjese i to u prosjeku za čak 30 posto. To bi moglo značiti da će mali uzgajivači možda biti primorani napustiti tržište, a njihova proizvodnja postati neprofitabilna. Istovremeno, preživjet će uglavnom velike tvrtke koje su sklopile dugoročne ugovore s otkupljivačima i potrošačima.

"Zahvaljujući našoj strategiji, imamo vlastitu pšenicu i kukuruz, a kupujemo samo premikse", govori Kasjanow dodavši da radi toga imaju niže troškove proizvodnje u usporedbi s onima koji hranu moraju kupovati. "Iz tog je razloga profitabilnost naše tvrtke stabilna", kaže zaključivši time da su potrebne mjere za smanjenje kvota uvoza iz zemalja EU.

Naime, u siječnju ove godine ukrajinsko udruženje uzgajivača svinja je zatražilo od trgovinskog predstavnika Ukrajine, zamjenika ministra gospodarstva, Tarasa Kaczke, da uzme u obzir to stajalište u pregovorima s EU o izmjeni sporazuma o slobodnoj trgovini.


Tagovi

Ukrajina Svinjetina Uvoz Meso Siergiej Kasjanow Niske cijene


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?