Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Peradarstvo
  • 16.08.2008.

Nipl pojilice osiguravaju suhu stelju

  • 6.512
  • 271
  • 0

Glavni element podnog sistema napajanja kod pilića za tov je TOP-Nipple. Kombinacija Top-Nipple i šalice za skupljanje kapi osigurava suhu stelju uz odličnu dobavu vode za sve starosti pilića. Visina postavljanja linija se mora prilagođavati veličini pilića tijekom ciklusa tova. Kod pravilnog položaja napajanja, potrebno je postaviti liniju napajanja tako da pilići prilikom uzimanja vode uvijek malo istežu vrat.

Svi elementi i dijelovi su izrađeni iz visoko kvalitetnih materijala.
Osim pojilica namijenjenih za tov pilića, postoje također i pojilice sa potrebnim karakteristikama za upotrebu kod matičnih jata, nesilica, patki i purana.

Linije napajanja kod podnog načina tova pilića imaju slijedeće elemente: dotok vode, linija napajanja, odzračnik, sistem podizanja linija. Postoje dva tipa nipple pojilica koji su u upotrebi, pojilice visokog protoka i pojilice niskog protoka. Nipple pojilice visokog protoka rade na preporučenoj stopi protoka od 80-90 mililitara u minuti. One osiguravaju kapljicu vode na kraju same nipple i imaju ispod tacnu koja će prikupiti svaku kap koja eventualno iscuri iz nipple. Nipple pojilice niskog tlaka rade sa stopom protoka od 50-60 ml/min. One obično nemaju tacnu ispod i tlak u njima je prilagođen tako da održava vodeni tok u skladu sa potrebama brojlera za vodu.

Nipple pojilice moraju biti postavljene tako da odgovaraju visini pilića i vodenom tlaku. Preporuka je da se pilići uvijek moraju neznatno izdignuti, a ne sagnuti kako bi dosegli nipplu.
Dok piju noge im moraju biti cijelo vrijeme u potpunosti na podu.
Preporuka je da se ne drži više od 10 pilića po nippli, kod sistema niskog protoka i ne više od 12 pilića po nippli, kod sistema visokog protoka. Pilići se sa bilo kojeg mjesta u objektu ne smiju kretati više od 3m kako bi pronašli vodu. Nipple bi trebale biti postavljene na maksimalnoj međuudaljenosti od 35 cm (u nizu).

Za optimalne rezultate u tovu preporučljivo je korištenje zatvorenih sistema napajanja.
U slučaju kada jednodnevne piliće primamo na jednu trećinu objekta u tom djelu objekta nipple trebaju biti puno gušće postavljene.

Autor: D.MAYER, dipl.ing.


Povezana stočna vrsta

Peradarstvo

Peradarstvo

Pod peradarstvom se prvenstveno podrazumijeva uzgoj kokoši, pura, gusaka i pataka. Od peradi se dobivaju izuzetno kvalitetne glavne namjernice poput jaja i mesa, ali uz njih tu su... Više [+]

Tagovi

Peradarstvo Stočarstvo Ishrana

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Istra i #zemljacrvenica