Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Udruživanje svinjogojaca
  • 05.05.2016. 11:30

Nijemci mogu čekati bolju cijenu, mi ne možemo!

Tehnologija proizvodnje je gotovo ista kao i u Europi, ali u Hrvatskoj je problem u organizaciji, odnosno u udruživanju uzgajivača i nastupu na tržištu.

  • 809
  • 38
  • 0

Tradicionalni proizvodi od crne slavonske svinje, poput kulena i kulenove seke, posebne su kvalitete, a uz to donose i dodatnu vrijednost. U uzgoju ove pasmine treba tražiti priliku, napominju iz udruge uzgajivača Fajferica. Mnogi svinjogojci nemaju dovoljno financijskih sredstava za ulaganje u ovakav tip uzgoja.

Vladimir Prpić, viši stručni savjetnik za svinjogojstvo, kaže kako je fajferica šansa za svinjogojce. Ističe kako ne bi trebali imati velik broj svinja, ali da proizvodi imaju dodatnu vrijednost, odnosno cijenu. No, sve mora biti registrirano, a to traži dodatna ulaganja.

"Crna slavonska svinja ima meso intenzivne crvene boje. Ima miris mesa kakav je nekada bio i to meso ne otpušta vodu. Kulen ili kobasica se neće prepoloviti u sušenju, a i mast ima drugu kvalitetu", ističe Prpić.

Tehnologija proizvodnje je gotovo ista kao i u Europi, ali u Hrvatskoj je problem u organizaciji, odnosno u udruživanju uzgajivača i nastupu na tržištu.

Ljudima koji se bave tovom svinja, potrebna im je određena cijena, pa je rješenje u udruživanju. U drugim europskim zemljama takve udruge imaju snagu, te ih države potiču.

Jedno od rješenja je specijalizirana proizvodnja

Cijena svinjskog mesa u Hrvatskoj je ista kao i cijena svinjskog mesa u Njemačkoj, Nizozemskoj, ili negdje drugdje. To su visoko razvijene zemlje, gdje su svinjogojci udruženi i organizirani u proizvodnji. Imaju vlastite komore za hlađenje, klaonice pa oni mogu pričekati bolju cijenu. Mi ne možemo.

Jedno od rješenja problema svinjogojaca je specijalizirana proizvodnja, kao što je proizvodnja butova bijele svinje za istarske pršute.

Udruživanje kao rješenje problema svinjogojaca?

Proizvođačke organizacije zahtijevaju određene kapacitete, a to je velik broj stoke, velika financijska sredstva, te visok postotak udjela proizvodnje koji ide preko proizvođačke organizacije.

Trend u svinjogojstvu je u silaznoj putanji, no ipak vide mogućnost u specijaliziranoj proizvodnji i proizvođačkim organizacijama.

Foto: © European Union 2016, fotografirala: Cornelia Smet


Tagovi

Svinjogojci Pršut Bijela svinja Fajferica Proizvođačke organizacije Udruživanje


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.


Partner

Slavonskobrodska televizija

Mile Budaka 1/4, 35000 Slavonski Brod, Hrvatska
tel: +385 (0)35 210 250, e-mail: sbtv@sbtv.hr web: http://sbtv.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]