Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Škotsko visinsko govedo
  • 23.05.2020. 09:00
  • Varaždinska, Črešnjevo

Nezahtjevne "žive kosilice", škotska visinska goveda na imanju učiteljice Silvije Mekota

Učiteljica matematike Silvija Mekota zajedno sa suprugom Kristijanom odlučila se na uzgoj škotskog visinskog goveda. Društvo im prave i crne slavonske svinje, fajferice.

Foto: Igor Čolaković
  • 3.202
  • 108
  • 0

Iako škotsko visinsko govedo nije zahtjevno za uzgoj, a daje izvrsno meso, uzgajivači ove pasmine karakterističnog izgleda u našoj su zemlji još vrlo rijetki. Jedna od njih je Silvija Mekota, učiteljica matematike u Osnovnoj školi Vidovec, koja na obiteljskom imanju u Črešnjevu kraj Varaždina, zajedno sa suprugom Kristijanom uzgaja upravo ovo dobroćudno i miroljubivo govedo.

"Kako je tov simentalske junadi zbog visoke početne cijene i skupe dohrane postajao sve neisplativiji, razmišljali smo da na našem imanju u Črešnjevu počnemo s uzgojem jelena. No, naposljetku smo se ipak odlučili za škotsko visinsko govedo koje nas je privuklo svojim neobičnim izgledom. Prva grla kupili smo prije dvije godine na OPG-u Šlavonci kod Vratišinca u Međimurju, a sada imamo bika, tri bređe krave i tele, koje je oteljeno lani.

Miroljubiva goveda koja plijene izgledom

Grla ovih goveda nisu zahtjevna za uzgoj, miroljubiva su, a plijene izgledom pa smo se zaljubili u ta divna bića. Jedina hrana im je trava i sijeno te znam reći da su to žive kosilice koje daju najbolje meso, prožeto sitnim žilicama masnoće koje neki cijene i više nego meso angusa.

Danas imamo bika, tri bređe krave i tele, kaže Silvija Mekota

Škotsko govedo ne zahtijeva dodatke prehrani, vrlo je otporno na bolesti pa ih je moguće uzgajati potpuno prirodno, što je nama bilo izuzetno važno pri odluci da se počnemo baviti njihovim uzgojem. Ove godine očekujemo da ćemo od njih dobiti i prvo meso vrhunske kvalitete za naše potrebe. Površine koje imamo omogućuju nam uzgoj desetak krava, stoga ove godine planiramo kupiti još grla", kaže Silvija Mekota, koja uzgoj ovih goveda preporuča svim uzgajivačima, kako bi se i u našoj zemlji povećao broj grla kojima se bavi sve više stočara u susjednoj Sloveniji i Austriji.

Uz goveda, fajferice i ruanske patke

Na imanju u Črešnjevu društvo ovim monumentalnim životinjama čine i fajferice, crne slavonske svinje, koje uzgajaju posljednjih godinu i pol dana.

"U uzgoju na otvorenom sada imamo 12 fajferica i 21 odojka. Nedavno smo dobili 13 odojaka, pa je na našem imanju sada posebno živo i veselo. Svaka od svinja ima svoje ime, a posebno nam je drag Tonko, trinaesto prase iz legla, koji je postao ljubimac našim kćerima Dori i Jani, koje nam pomažu kod životinja.

Fajferice, kao i škotska goveda, nisu zahtjevne za uzgoj 

I ove životinje nisu zahtjevne, hranimo ih kukuruzom i žitom iz vlastite proizvodnje te travom, borave na otvorenom, a za njih smo napravili i malu kaljužu, tako da imaju potpuno prirodno okruženje, naglasila je ova učiteljica matematike, koja je na imanju uredila i malo jezero u kojem se praćakaju ruanske patke, još jedna rijetka pasmina u ovome kraju koju uzgaja obitelj Mekota.     


Fotoprilog


Tagovi

Škotsko visinsko govedo Fajferice Silvija Mekota


Autor

Igor Čolaković

Više [+]

Tijekom profesionalne karijere novinara specijalizirao se za gospodarske teme. Posljednjih nekoliko godina zaokupljaju ga i teme vezane uz ruralni razvoj, poljoprivrednu proizvodnju te očuvanje prirodne i tradicijske baštine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]