Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 22.02.2009.

Nezadovoljstvo seljaka - blokirat će mljekare

Otkupna cijena mlijeka

  • 997
  • 48
  • 0

Proizvođači mlijeka traže hitan sastanak sa otkupljivačima mlijeka, svim seljačkim udrugama te nadležnim ministarstvom, kako bi zajednički dogovorili prihvatljivu cijenu mlijeka i njegova otkupa. U protivnom će blokirati mljekare. Najavili su to u subotu u Virovitici Mato Mlinarić, predsjednik Udruge nezavisnih seljaka Hrvatske i glavni tajnih udruge Vladimir Novotny, dan nakon objave odluke otkupljivača, da otkupna cijena mlijeka, koja je iznosila oko 2,80 kn/litri pada za oko 28 lipa.

- U ovo vrijeme kada gubimo po jednom grlu prava na poticaj, premiju za mlijeko i kada si otkupljivači dozvole samovoljno spustiti cijenu mlijeka za 10 posto, za nas je to znak da će ovim načinom stočarstvo u Hrvatskoj propasti u roku od godinu dana i tu odluku možemo nazvati jedino nepromišljenom i bezobraznom - kazao je M. Mlinarić.

Ocjenjuje da u vrijeme krize strani otkupljivači na hrvatskim mljekarama žele zaraditi dodatan profit. Proizvođači mlijeka ogorčeni su što u prvom sniženju otkupne cijene mlijeka u posljednjih osam godina njih nitko nije pitao slažu li se sa odlukom koja bi ih mogla uništiti i traže hitan sastanak sa otkupljivačima, udrugama i ministarstvom. - Ne dođe li do sastanka, blokiramo mljekare - poručuju iz Udruge nezavisnih seljaka Hrvatske.

Pogođeni proizvođači mlijeka ističu da još uvijek nemaju točne informacije o novim cijenama, ali da ipak strahuju od zatvaranja farmi. - Sadašnja cijena mlijeka omogućavala nam je, s obzirom na kredite i druga izdavanja, tek toliko da poslujemo sa nulom. Za nas je u ovom trenu smanjenje cijene otkupa mlijeka i za jednu lipu velik udarac jer dovodi u pitanje cijelu našu proizvodnju - smatra Novica Bota, vlasnik farme sa 50 muznih krava u Zrinju nedaleko Virovitice, koji dnevno za Dukat proizvodi oko 800 litara mlijeka. Iz Udruge nezavisnih seljaka upozorili su da domaći proizvođači mlijeka pokrivaju svega 40 posto potreba na hrvatskom tržištu, a da je uvezeno mlijeko iz drugih zemalja, među kojima je BiH u vrhu, upitne kvalitete. - Mislimo da je to mlijeko koje se ne proizvodi u Bosni, nego je također uvezeno iz neke druge zemlje - ocijenio je V. Novotny.

Tekst i foto: Marija Lovrenc


Izvori

Večernji list

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Imati svoje silose u vremenima kada cijene žitarica osciliraju iz dana u dan, važnije je nego ikada. Mladi baranjski poljoprivrednik, Alen Beno, ima dva silosa, sušaru i pročistač. Ne samo da nam je opisao sve u detalje nego nas je i proveo... Više [+]