Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 22.02.2009.

Nezadovoljstvo seljaka - blokirat će mljekare

Otkupna cijena mlijeka

  • 1.018
  • 48
  • 0

Proizvođači mlijeka traže hitan sastanak sa otkupljivačima mlijeka, svim seljačkim udrugama te nadležnim ministarstvom, kako bi zajednički dogovorili prihvatljivu cijenu mlijeka i njegova otkupa. U protivnom će blokirati mljekare. Najavili su to u subotu u Virovitici Mato Mlinarić, predsjednik Udruge nezavisnih seljaka Hrvatske i glavni tajnih udruge Vladimir Novotny, dan nakon objave odluke otkupljivača, da otkupna cijena mlijeka, koja je iznosila oko 2,80 kn/litri pada za oko 28 lipa.

- U ovo vrijeme kada gubimo po jednom grlu prava na poticaj, premiju za mlijeko i kada si otkupljivači dozvole samovoljno spustiti cijenu mlijeka za 10 posto, za nas je to znak da će ovim načinom stočarstvo u Hrvatskoj propasti u roku od godinu dana i tu odluku možemo nazvati jedino nepromišljenom i bezobraznom - kazao je M. Mlinarić.

Ocjenjuje da u vrijeme krize strani otkupljivači na hrvatskim mljekarama žele zaraditi dodatan profit. Proizvođači mlijeka ogorčeni su što u prvom sniženju otkupne cijene mlijeka u posljednjih osam godina njih nitko nije pitao slažu li se sa odlukom koja bi ih mogla uništiti i traže hitan sastanak sa otkupljivačima, udrugama i ministarstvom. - Ne dođe li do sastanka, blokiramo mljekare - poručuju iz Udruge nezavisnih seljaka Hrvatske.

Pogođeni proizvođači mlijeka ističu da još uvijek nemaju točne informacije o novim cijenama, ali da ipak strahuju od zatvaranja farmi. - Sadašnja cijena mlijeka omogućavala nam je, s obzirom na kredite i druga izdavanja, tek toliko da poslujemo sa nulom. Za nas je u ovom trenu smanjenje cijene otkupa mlijeka i za jednu lipu velik udarac jer dovodi u pitanje cijelu našu proizvodnju - smatra Novica Bota, vlasnik farme sa 50 muznih krava u Zrinju nedaleko Virovitice, koji dnevno za Dukat proizvodi oko 800 litara mlijeka. Iz Udruge nezavisnih seljaka upozorili su da domaći proizvođači mlijeka pokrivaju svega 40 posto potreba na hrvatskom tržištu, a da je uvezeno mlijeko iz drugih zemalja, među kojima je BiH u vrhu, upitne kvalitete. - Mislimo da je to mlijeko koje se ne proizvodi u Bosni, nego je također uvezeno iz neke druge zemlje - ocijenio je V. Novotny.

Tekst i foto: Marija Lovrenc


Izvori

Večernji list

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]