Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Provedba ZPP
  • 13.08.2014. 10:05

Nema poticaja za svinjogojsku proizvodnju!

Ionako tešku situaciju u svinjogojskom sektoru dodatno će otežati ZPP 2014.-2020. u kojoj nisu predviđeni poticaji za ovaj sektor!

Foto: OPG Ferbežar
  • 678
  • 64
  • 0

Hrvatski svinjogojski sektor pamti dane kada se proizvodilo više od milijun svinja godišnje, no kako stvari danas stoje, ti se dani neće skoro vratiti. Danas se u Hrvatskoj proizvede 700 tisuća svinja godišnje (prema nekima ima ih i manje od 500), a broj krmača smanjen je sa 210 na 110 tisuća. Poražavajuće su to brojke za zemlju koja raspolaže prirodnim preduvjetima te agroekolškim prednostima za razvoj stočarstva, a time i svinjogojstva. No još više boli činjenica da se unatoč prepolovljenoj proizvodnji, slavonski proizvođači svinja bore sa prodajom, jer na domaćem tržštu ne mogu prodati svoje svinje.

Jeftinom se uvozu ne može konkurirati

Unatoč neprodanim domaćim svinjama, na hrvatsko se tržište, u raznim kategorijama mesa, istodobno uveze 3 milijuna svinja. Jasno je da to čini direktnu štetu hrvatskim svinjogojcima koji već dugo iskazuju svoje ogorčenje ovako nevjerojatno velikim uvozom nekvalitetnog mesa, što im znatno otežava poslovanje. Dodatno, otkupnom cijenom od desetak kuna po kilogramu nisu u mogućnosti pokriti ni troškove proizvodnje. Tu se ne ostavlja domaćim svinjogojcima prostor za nastavak proizvodnje.

Svinjogojci nezadovoljni ZPP-om 2014. - 2020.

Brojni su proizvođači ušli u velike investicije podizanja suvremenih farmi, a danas se nalaze u situaciji da uopće ne mogu prodati svinje, a kamoli profitirati ovim poslom. Ulazak u Europsku uniju i otvaranje europskog tržišta ovom bi sektoru, slažu se brojni svinjogoci, moglo značiti konačan kraj. Dodatno će, smatraju, ionako tešku situaciju otežati provedba Zajedničke poljoprivredne politike 2014. -2020. u kojoj nisu predviđeni poticaji za svinjogojstvo. Smatraju kako je ovo samo još jedan dokaz da u Hrvatskoj ne postoji interes za razvoj svinjogojskog sektora, niti ruralnih prostora općenito.

I dok druge europske zemlje imaju sluha za probleme svojih proizvođača te im raznim mjerama pomažu, u Hrvatskoj kao da nikoga nije briga kako žive ljudi čija bi proizvodnja trebala biti oslonac i pokretač hrvatskog gospodarstva.

Isto tako, dok oni koji mogu utjecati na promjene, ne shvate da je važno zaštititi hrvatskog poljoprivrednika i potrošača, mi ćemo kupovati zamrznuto uvozno meso, a naše će farme polako tonuti u propast. No nas ionako nitko ne pita želimo li igrati po ovako lošem napisanom scenariju.

Foto: OPG Ferbežar


Povezana stočna vrsta

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo predstavlja granu stočarstva kojoj je cilj proizvodnja i snabdijevanje tržišta svinjskim mesom i prerađevinama. Posebna se pozornost posvećuje kvaliteti mesa, a pod... Više [+]

Tagovi

Svinjogojstvo Krmače Stočarstvo Prepolovljena proizvodnja Šteta Uvoz svinja ZPP Suvremene farme Poticaji Poljoprivrednik Zamrznuto uvozno meso

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]