Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Enzootska leukoza
  • 15.01.2014. 17:15

Negativna slika hrvatskog mljekarstva

Razne bolesti i loše gospodarenje mljekarskom sektoru nisu donijele ništa dobro, a kakva će biti 2014. ovisi o Strategiji ruralnog razvoja

  • 687
  • 82
  • 0

Proizvodnju mlijeka nije lako obnoviti, a stišću je i razne bolesti koje zapravo nisu opasne za čovjeka, no opasne su za proizvodnju. Prošle je godine mljekarstvo u Hrvatskoj, osim niskim otkupnim cijenama i aflatoksinom, bilo obilježeno i enzootskom leukozom goveda s kojom su se zadnji put mljekari susreli 2011. Kako je otkupna cijena mlijeka sve niža, a troškovi proizvodnje sve veći, za mljekare koji su povećali svoja stada na poticaj države, godina je bila udarna. Najveći broj zaraženih goveda te najveći broj zaraženih mliječnih farmi i obiteljskih gospodarstava ustanovljen je u Osječko-baranjskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji. Zaraženo meso nije upotrebljivo, a proizvodnja mlijeka je iznimno smanjena. Ekonomske štete uslijed leukoze bile su velike.

Do početka listopada, u Hrvatskoj je bilo pozitivno oko 650 goveda iz 180 stada - a sva su upućena na klanje kako bi se bolest iskorijenila. Bio je ovo još jedan udarac hrvatskim govedarima i mljekarima koji su i ovako dovedeni na rub propasti. Sve veći broj njih odustaje od ove proizvodnje, a ostaju dugovi, krediti i pitanje - kako uopće mogu preživjeti hrvatski stočari i je li ovo kap koja je prelila čašu?


Tagovi

Enzootska leukoza Mljekarski sektor Bolesti OBŽ Klanje Farme Poljoprivredna strategija


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer