Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hrvatska mljekarska udruga
  • 08.05.2016. 10:30

Nauzornije mljekarsko gospodarstvo iz Bizovca

U Donjoj Stubici održana je Skupština Hrvatske mljekarske udruge na kojoj su dodijeljena priznanja i nagrade. Govorilo se o načinima pomoći tom važnom gospodarskom sektoru.

  • 1.499
  • 125
  • 0

OPG Božidara Glavaša iz Bizovca najuzornije je gospodarstvo u proizvodnji mlijeka u Osječko-baranjskoj županiji. To prestižno priznanje na Skupštini Hrvatske mljekarske udruge u Donjoj Stubici primili su Marijan i Zlatica Glavaš te njihov unuk Luka Dedić. Inače, spomenuto priznanje dodjeljuje se svake godine, ali uvijek iz druge županije.

Neka učine kako bi se rad isplatio

Zahvalivši se na nagradi Marijan Glavaš je kazao da im je to poticaj za daljnji rad, zahvalio se savjetodavnim službama koje im pomažu te zamolio one koji mogu da učine nešto kako bi se taj rad isplatio.

Željko Ljubić, počasni član UHM

Počeli kad je Zlatica ostala bez posla

Inače, ovo gospodarstvo počelo se tek s dvije krave baviti mljekarstvom devedesetih godina kada je Marijanova supruga Zlatica ostala bez posla. 1995. godine imali su 17 krava, 2003. godine 40, a danas imaju 150 krava od kojih je oko 130 na mužnji.

Danas je nositelj OPG-a sin Božidar, a osim njih troje, radi cijela obitelj pa tako pomaže i unuk Luka Dedić, kao i njegov tata Zvonimir i mama Maja te šestogodišnji brat Marko, sin Božidar sa suprugom i druga kćer Ana, a imaju još šest zaposlenih budući da obrađuju i 180 hektara zemlje. Mlijeko otkupljuje Dukat, a naravno da s cijenom od 2,4 kune po litri nisu zadovoljni.

Proglašeni i počasni članovi

Na Skupštini su dr. vet med. Željko Ljubić i dipl. ing. Jasenka Šipka proglašeni počasnim članovima Udruge, a naredne četiri godine uz predsjednicu Veru Volarić i dopredsjednika Zorana Bašića u Upravnom odboru bit će i vrsni stručnjaci s fakulteta i predstavnici otkupljivača pa ga tako čine: Krunoslav Ladić iz Vindije, Duško Lapac iz Belja, Zoran Grgić, dekan Agronomskog fakulteta u Zagrebu, Nada Vaščić iz Prehrambeno-biotehničkog fakulteta, pomoćnik ministra poljoprivrede Zdravko Barać te Inga Kesner Koren i Antun Milić iz Dukata.

Ne tražiti krivca već treba djelovati

"Planiramo puno, od toga većinski dio nastojimo i realizirati. Do sada nam je to uspijevalo, ali s obzirom na ovo turbulentno vrijeme i krizno razdoblje u mliječnom sektoru Hrvatske to je uvijek neizvjesno, no trudimo se i uvijek smo optimistični i gledamo da će ipak doći neko bolje vrijeme i za ovaj sektor koji je od neprocjenjive važnosti za cijelo gospodarstvo Hrvatske", kazala je predsjednica UHM Vera Volarić o radu Udruge.

Pomoćni ministra dr.sc. Zdravko Barać

Prognoza je dobra

Komentirala je da spominjani negativni trend bio neminovan. "Svi smo mi nekako skloni tražiti krivca zašto je tome tako i je li to tako trebalo biti. Naravno da se to pitamo, ali više nemamo puno vremena pitati se i tražiti krivca već treba urgentno nešto poduzeti. Članica smo EU i nekako se uvijek misli da će se to riješiti u EU. Mislim da naše državne službe, pri tom prvenstveno mislim na ministarstvo, trebaju na nacionalnoj razini učiniti nešto i zaustaviti ovaj trend.

Naša prognoza je da će negativan trend sad biti zaustavljen. Neke male mliječne farme nekakvim prirodnim odljevom možda i nestanu u neko dogledno vrijeme, no žalimo za velikim farmama koje su imale perspektivu i koje su mogle opstati , a trajno su zatvorene. To je šteta, i to je nešto neprocjenjivo i nepopravljivo u hrvatskom mljekarstvu. Čini mi se da će se ovaj trend zaustaviti jer mi se također čini da je sada svima konačno jasno i da ima i političke volje da se to zaustavi", komentirala je predsjednica Volarić.

Država mora intervenirati na razne načine

Na pitanje što treba napraviti da bi se mljekarstvo podiglo odgovorila je da država ne može napraviti ništa po pitanju cijene mlijeka jer je ona takva kakva je kod nas i u okruženju. Država može pomoći smanjivanjem PDV-a, smanjivanjem i djelovanjem na neke troškove, vjerojatno su kod nas i dampinške cijene pa u tom smislu država može zaštititi mliječni sektor, kako proizvođače tako i prerađivače. Mišljenja je da država u tom segmentu sada poduzima neke korake.

Predsjednica UHM Vera Volarić

Pomoćnik ministra član Skupštine

O nekima od njih na Skupštini je govorio pomoćnik ministra poljoprivrede dr. Zdravko Barać koji je inače i sam član Skupštine ove Udruge i već godinama surađuje sa svima iz Udruge.

Govoreći o mljekarskom sektoru kazao je da je već godinama u silaznoj putanju i u negativnim trendovima, a u posljednje četiri godine proizvodnja mlijeka je pala za 100 milijuna kilograma godišnje, a u isto vrijeme je više od pet tisuća proizvođača nestalo iz sektora. Dodatna otegotna okolnost je niz negativnih čimbenika u okružju zemlje.

Najavljene mjere, a neke će se najaviti kasnije

"Sve je to dovelo do situacije za koje ministarstvo u ovom trenutku ima određene odgovore. Poduzimaju se neke mjere koje dugoročno mogu donijeti rezultate, a kratkoročno sigurno. Požurili smo u dijelu isplata potpora, sve potpore vezane uz izravna plaćanja, proizvodno vezana plaćanja, državnu pomoć za mliječne krave, do 15. svibnja očekujemo punu isplatu što znači mjesec i pol dana prije roka. Prije tjedan dana isplaćena je interventna izvanredna pomoć proizvođačima mlijeka na razini 24,7 milijuna kuna od čega je pola osigurano iz EK, a pola iz nacionalnog budžeta", kazao je pomoćnik ministra Barać.

Za Mjeru 9 teba se organizirati u proizvođačke organizacije

Istaknuo je važnost organiziranja kroz proizvođačke organizacije jer stoje značajna sredstva na raspolaganju ne samo iz državnog proračuna već i kroz Mjeru 9 ruralnog razvoja. S Ministarstvom gospodarstva se usuglašava kodeks ili zakonski akt u kojem bi se uredila nepoštena trgovačka praksa u lancu hrane gdje bi se ubuduće izbjegavale situacije da se mlijeko na policama može kupiti po cijeni ispod tri kune.

Na kraju Skupštine dekan Agronomskog fakulteta u Zagrebu prof. dr. sc. Zoran Grgić održao je predavanje na temu stanja u mljekarskom sektoru Hrvatske.


Fotoprilog


Tagovi

Udruga hrvatskih mljekara Skupština OPG Božidar Glavaš


Autorica

Silva Videk

Više [+]

Novinarka s dvadesetogodišnjim iskustvom u Večernjem listu, s agronomskim obrazovanjem. Njezin moto je: Novinarstvo nije zanat već način života! :)