• Napad vukova u Žegaru
  • 11.01.2018. 10:30

Naklana ovca preživjela i ojanjila dvojke!

Visoko bremenita ovca preživjela je napad vuka i naklana ojanjila ne jedno nego dvoje janjadi. "Ovo je čudo. Božićnje čudo", kaže mr.sc. Ana Grgas, dugogodšnja vještakinja šteta od vukova.

Foto: Ana Grgas
  • 7.694
  • 646
  • 0

Čuda se ne događaju svaki dan, ali čuđenja ima. Kako drukčije opisati događaj koji se zbio u Žegaru kod Obrovca, gdje je visoko bremenita ovca preživjela napad vuka i onako naklana, dva dana nakon napada vuka ojanjila ne jedno nego dvoje janjadi.

"Ovo je čudo. Božićnje čudo“, kaže mr.sc. Ana Grgas, dugogodšnja vještakinja šteta od vukova i drugih žaštićenih divljih zvjeri.

Ova, gotovo nevjerojatna priča započela je na pravoslavni Badnjak kada je vještakinji Ani stigao poziv s Obiteljskog gospodarstva Mike i Stanka Ušljebrke iz Žegara. Vlasnici stada su naglašavali da je ovca naklana i da je visoko bremenita.

Janjad lijepo napreduje

"Nisam, kako to inače radim, odmah išla na očevid, jer sam pretpostavljala da će tijekom dva dana biti razvidno hoće li preživjeti ili uginuti pa da ne ponavljam vještačenje, radi razudbe koju inače radim kada je u pitanju bremenito grlo", pojašnjava vještakinja Grgas.

Naime, kada se razudbom dokaže bremenitost naknada za štetu je 200 kuna veća. Dakle 600 kuna za ovcu plus 200 kuna za janje. Znači ukupno 800 kuna. No, u ovom slučaju naknade neće biti, iako bi iznosila 1.000 kuna da se nije dogodilo čudo. "Božićno čudo", ponavlja Mika Ušljebrka ponosna na svoju hrabru ovcu, a kad je došla na lice mjesta i vještakinja Grgas je imala što vidjeti.

Vukovi poklali ovce, odšteta upitna?

Ovca, teško naklana, bez desnog uha i oštećena lica ne samo da je preživjela nego je donijela na svijet bliznad. Žalosno za vidjet, al' samo kratko jer vas brzo opčini njezina brižnost za mlade. Unatoč stresu i boli koju je preživjela uspjela je podići dvoje krasnih i vitalnih mladunčadi. "Posvetila sam joj više pažnje, dajem joj napoj od posija i dobro sijeno, a ona to osjeća i nalijeva mlijeka da mladi imaju dosta i dobro napreduju", govori Mika koja uz pomoć supruga Stanka brine o stadu od 50 ovaca, od kojih se polovica pojanjila.

Učestali napadi vukova na stada

Inače, napadi vukova na stada u Bukovici kao i na cijelom kopnenom području Zadarske županije, sve su učestaliji pa vještakinja Ana Grgas, ima pune ruke posla. Nema dana kada je ne zovu na očevide da utvrdi štetu od zaštićenih predatora. Dok smo razgovarali o "čudu u Žegaru", Ani Grgas je zazvonio mobitel.

U Rastovcu iznad Muškovaca pod Velebitom vukovi su napali stado koza Marija Modrića i zaklali 7 grla. I tako iz dana u dan, stižu pozivi na očevid, a Ana se nastoji odazvati svima kako bi oštećenici, koji ispunjvaju kriterije iz Pravilnika, dobili naknadu štete od Ministarstva zaštite okoliša i energetike.

Foto: Ana Grgas


Tagovi

Mr.sc. Ana Grgas Vukovi Žegar Mika i Stanko Ušljebrka Marijo Modrić Rastovac Ovce


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Nedjeljko je dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ono kad ti u dvorište padne #MIG