Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Najuzorniji mljekari VPŽ
  • 10.04.2019. 16:30
  • Virovitičko-podravska, Višnjica

Najuzorniji mljekari: Tko se u posao nije dao 120%, taj nije ni uspio

Plaketa za najuzornije gospodarstvo u proizvodnji mlijeka simentalske pasmine goveda pripala je Branku Karamarkoviću, a za holstein pasminu Zlatku Brliću. Kako su došli do ovog vrijednog priznanja i koji su im glavni problemi, saznajte u nastavku.

Foto: Karolina Tušek
  • 811
  • 127
  • 1

Na Pustari Višnjica kod Slatine održana je godišnja skupština Hrvatske mljekarske udruge na kojoj su dodijeljene Plakete za najuzornija gospodarstva u proizvodnji mlijeka holstein i simentalske pasmine goveda Virovitičko-podravske županije.

Plaketa za najuzornije gospodarstvo u proizvodnji mlijeka simentalske pasmine goveda pripala je Branku Karamarkoviću, nositelju OPG-a Karamarković (naslovna fotografija) iz Ilmin Dvora koji ima prosječno 73 krave na gospodarstvu, a koji je prošle godine ukupno ostvario 408.564 kg mlijeka.

"Vatrogasne" mjere popravljaju lošu situaciju u mljekarstvu

"Biti najuzorniji u jednom sektoru koji je izuzetno težak, gdje se radi svaki dan, 365 dana u godini i 24 sata dnevno, jako puno znači. Bavim se mljekarstvom preko 20 godina i stalno sam u prvoj klasi odnosno u najvišem stupnju što mljekarske kuće plaćaju. Za to je najzaslužnija moja supruga i radnici koji su svakodnevno na farmi, koji su prisutni pri mužnji i koji održavaju higijenu farme na visokom nivou", rekao je Karamarković.

Trenutno na farmi drže 75 muznih krava, a prosjek je 6.500 litara po mliječnoj kravi u laktaciji.

"Zadovoljan sam i servisnim periodom koji je važan za opstanak farme; što kraći servisni period (109 dana) daje bolju proizvodnju i manje troškove. Svaka karika u ovoj vrlo lošoj situaciji u kojoj se mljekarstvo nalazi je izuzetno bitna da bi mljekar mogao opstati. Mljekarstvo je i danas još uvijek u vrlo teškoj situaciji iako se u zadnje vrijeme situacija nešto poboljšava, "vatrogasne" mjere se iskorištavaju i nadam se da će i moj sin jednoga dana biti zadovoljan tom proizvodnjom, kao što sam bio i ja kada sam kretao u sve to", rekao je Karamarković.

Zlatko Brlić i Branko Karamarković su najuzorniji mljekari VPŽ!

Najveći trošak je hrana za životinje

Oni svoje mlijeko predaju Dukatu, a prošli mjesec su dobili 2,80 kn/l i to još uvijek nije, ističe, pokrivajuća cijena.

Karamarković ističe kako su najveći troškovi u proizvodnji mlijeka stočna hrana: "Kad hrana bude jeftina, onda možete opstati. Uvijek sam govorio da mljekari trebaju imati duplo više hrane nego što im treba za ishranu stoke. Ova godina je turbulentna što se tiče klimatskih uvjeta i pitanje je kako će se završiti. A da imamo viškove, već bi bilo nekako sigurnije."

Lani 75 krava dalo 565.000 kilograma mlijeka

Plaketu za najuzornije gospodarstvo u proizvodnji mlijeka holstein pasmine u Virovitičko-podravskoj županiji odnio je Zlatko Brlić iz Kapela Dvora koji je prošle godine imao prosječno 75 krava na gospodarstvu, a nositelj je OPG-a Brlić. Prošle godine proizveli su ukupno 565.000 kilograma mlijeka, a prosječna proizvodnja po kravi je 7.622 kg u laktaciji s 4,1% mm.

vd
Zlatko Brlić iz Kapela Dvora

Prije nekoliko mjeseci ugradili su robot za mužnju na svojoj farmi. Mlijeko im otkupljuje Dukat, a cijena bi, ističe Brlić, trebala biti bolja za ovaj posao koji rade.

"Radimo supruga, ja i sin koji studira na FAZOS-u i koji svaki vikend dolazi kako bi nam pomagao; uporan je i ambiciozan i kaže da će preuzeti farmu. 15 godina se bavimo mljekarstvom i svima kažem - tko nije bio u proizvodnji mlijeka ne 100% nego 120%, taj nije uspio. Mi smo radili uporno dan-noć, kad god je trebalo bili smo na farmi, slušali smo savjete struke. Od kada smo počeli raditi s tvrtkom Fanon, Antonio Kvetek nam je bio strašan savjetodavac koji nas je skroz tjerao dalje", rekao je Brlić.

Brlići drže junice iz domaćeg uzgoja, osam godina sami osjemenjuju krave, pa sada ostvaruju po 40 litara mlijeka dnevne proizvodnje u laktaciji.


Tagovi

Branko Karamarković Zlatko Brlić Najuzorniji mljekari Proizvodnja mlijeka Dukat Fanon Servisni period Cijena mlijeka


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]