Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Najbolji mljekari VPŽ
  • 09.04.2019. 19:30
  • Virovitičko-podravska, Višnjica

Zlatko Brlić i Branko Karamarković su najuzorniji mljekari VPŽ!

Na Pustari Višnjica kod Slatine održana je godišnja skupština Hrvatske mljekarske udruge na kojoj su dodijeljene Plakete za najuzornija gospodarstva u proizvodnji mlijeka holstein i simentalske pasmine goveda Virovitičko-podravske županije.

Foto: Karolina Tušek
  • 738
  • 172
  • 0

Godišnja skupština Hrvatske mljekarske udruge na kojoj su dodijeljene Plakete za najuzornija gospodarstva u proizvodnji mlijeka holstein i simentalske pasmine goveda Virovitičko-podravske županije, održana je danas na Pustari Višnjica kod Slatine.

Tako je Plaketu za najuzornije gospodarstvo u proizvodnji mlijeka holstein pasmine u Virovitičko-podravskoj županiji odnio Zlatko Brlić iz Kapela Dvora koji je prošle godine imao prosječno 75 krava na gospodarstvu, a nositelj je OPG-a Brlić.

Plaketa za najuzornije gospodarstvo u proizvodnji mlijeka simentalske pasmine goveda pripala je Branku Karamarkoviću, nositelju OPG-a Karamarković iz Ilmin Dvora koji ima prosječno 73 krave na gospodarstvu.

Lani oko 97% mlijeka bilo prvog kvalitativnog razreda

Prisutnima se obratio pomoćnik ministra doc.dr.sc. Zdravko Barać, rekavši kako je prošlogodišnja ukupna proizvodnja mlijeka bila nešto niža nego godinu dana ranije, te da je iznosila oko 450 milijuna kilograma sa nekih 800 proizvođača manje nego 2017.

"Ono što je također nepovoljno je sama struktura proizvođača, a to znači da 30% sveukupnih količina mlijeka i danas isporučuju oni koji na godišnjoj razini sa svoga gospodarstva isporučuju manje od 6.000 kg mlijeka. Ili ako gledamo sa strane većih proizvođača, onda je činjenica da 23% njih isporučuju više od 80% ukupno isporučenih količina mlijeka. Što se tiče kvalitete, prema EU standardima, tu smo godinama na dobroj razini, tako da smo prošlu godinu završili s oko 97% mlijeka prvog kvalitativnog razreda", zaključio je Barać.

vf
Robot za mužnju DeLaval VMS V300

Ono s čime nisu zadovoljni, istaknuo je Barać, je da smo prošle godine zabilježili smanjivanje proizvodnog matičnog stada krava, te da smo sada na razini 155 tisuća krava.

"Kada govorimo o mjerama EU, prošle godine smo imali što velik broj mjera koje su već ranije utvrđene, što novih mjera koje su primarno bile fokusirane na povećanje matičnog stada. To se odnosi na dvije mjere za koje smo tijekom prošle godine izdvojili 65 milijuna kuna; prva vezana uz kupovinu rasplodnih junica i druga mjera od 45 milijuna kuna namijenjena poticanju uzgoja na vlastitom gospodarstvu i tu potporu su mogle ostvariti životinje rođene u RH, uzgojene u RH i da su nakon toga imale prvo teljenje u RH", istaknuo je Barać.

Nakon dodjele Plaketa održana je prezentcija robota za mužnju DeLaval VMS V300. Više fotografija pogledajte u galeriji ispod teksta.


Fotoprilog


Tagovi

Hrvatska udruga mljekara Nagrade Dodjela plaketa Farma krava Skupština DeLaval VMS V300


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.