Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nedostatak zemljišta
  • 01.12.2016. 07:30

Nagrađenog sirara koči nedostatak zemljišta

Posljednje priznanje OPG-u stiglo je iz austrijskog Tirola, gdje je na velikoj međunarodnoj smotri kozji sir Đurković zaslužio zlatnu medalju u konkurenciji od oko 500 sireva.

Foto: OPG
  • 2.655
  • 375
  • 0

S početnog uzgoja samo nekoliko koza, zbog osobnih potreba za kozjim mlijekom, u proteklih je 25 godina u Marjančacima izraslo obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Josipa Đurkovića u kojoj, uz suprugu i sina, uzgaja najveće stado koza u istočnoj Hrvatskoj, baveći se proizvodnjom vrhunskih kozjih sireva.

Posljednje u dugogodišnjem nizu priznanja stiglo je iz austrijskog Tirola, gdje je na velikoj međunarodnoj smotri kozji sir Đurković zaslužio zlatnu medalju u konkurenciji od oko 500 sireva.

Trenutno imaju 60 muznih koza, 28 mladih jarica koje nisu uspjeli prodati. Najveći problem na OPG-u je nedostatak zemljišta. Trenutno imaju 3,5 hektara zemlje, što je, kaže Đurković, premala količina za prehraniti toliki broj grla. Prinuđeni su kupovati hranu, što im se nikako ne isplati.

Potražnja velika, kao i troškovi

Lucerna im je najbolja za prehranu koza, a bilo bi im dovoljno dva hektara. Sveukupno, kaže Đurković, trebalo bi im oko 10 hektara obradive zemlje kako bi mogli proizvoditi hranu za koze, a čak bi mogli i proširiti stado. Isto tako, kaže kako bi im trebalo i desetak hektara pašnjaka, jer su koze trenutno u dvorištu. "Ako se stanje ne promijeni, slijedi nam zatvaranje proizvodnje".

Dnevna proizvodnja u punoj laktaciji iznosi oko 140 do 150 litara mlijeka. Od toga mogu napraviti oko 14 kilograma sira, odnosno 10 litara mlijeka je potrebno za kilogram sira.

"Potražnja za sirom je velika, no i troškovi proizvodnje sira su veliki. Sve što dobijemo od prodaje, potrošimo na hranu za koze. Sir prodajemo hotelima na Jadranu, uredno plaćaju i zadovoljni smo suradnjom", kaže Đurković.

Foto: OPG "Đurković"/Facebook


Tagovi

Sirar Koze Proizvodnja Nagrade Zemljište Kvaliteta


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]