Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 10.04.2009.

Na Zagrebačkoj gori aukcija rasplodnih bikova pasmine charolai

Bolje govedarsko sutra

  • 4.603
  • 223
  • 0

Na 6. aukcijskoj prodaji rasplodnih bikova (organizacija AFZ i HSC-agencija) ponuđeno je 12 grla, polučena je cijena od prosječno 22 tisuće kuna, a jedno je grlo ostalo neprodano. Zagrebački znantsvenici prof. dr. Mladen Knežević, doc.dr. Goran Perčulija, dipl. inž. Vesna Bulić izrazili su zadovoljstvo transferom svježe krvi direktno u proizvodnju te istakli da je to u ovoj sezoni već druga skupina rasplodnih bikov-a charolai.

Auckiji su nazočili i bikove kupili predstavnici poduzeća g. Fiolića (Josip Ravlić s farme Jelas u Hrvatskoj Dubici, g. Moralića (Ivan Špigelski kutjevačka farma Škomić, kombinat iz Valpova, veliki đakovački farmeri Franjo (Ivan) Havel, prava zaljubljenica u goveda Ljubica Brač s čije su farme neki rasplodnjaci dovezeni kao telad i ostali. Gđa. Brač je naime 2007. iz Francuske uvezla značajan broj rasplodnih grla charolai, ulažući u njih čak i drage nekretnine.

Bikovi su do rasplodne faze odnjegovani na Centru za travnjaštvo zagrebačkog Agronomskoga fakulteta, koji je vodio i sustavnu kontrolu (tjelesne građe) svakog pojedinog grla, a u praksi će se dokazati u prirodnom (haremskom) osjemenjivanju kod naših najpoznatijih uzgajivača u sustavu «krava+tele».

Trend križanja mesnatih goveda s mljekarskim pasminama pokazao se dobrim u kakvoći mesa, randmanu (iskoristivosti) na klaonici, te što ova robusnija goveda mogu boraviti u jednostavnijim štalama ili na otvorenome i bolje koristiti kabastu hranu. Samo križanje, hribridizacija kod teladi za tov (F1) daje bolju vitalnost, a kod reprodukcijskoga uzgoja vlasnici grla očekuju osnivanje udruge te formiranje vlastitih uzgojnih linija prema rodovnicima.

Na margini aukcija čuli su se komentari, da je problem proizvodnje junetine u nestašici teladi te se projekt krava+tele svakako za pozdraviti. Beby Beef (obrada do 400 kilograma) u Hrvatskoj je prošlost. Sada se obrađuje junad od 400 do 600 kilograma, ali zahvaljujući novom genomu i tehnologiji uzgoja kakvoća mesa ne pada nego raste. Svakako, proizvodnju treba dizati kvantitativno, jer junetine nema dovoljno niti u Europi. Veliki proizvođači, (97 % ponuđenoga mesa) junetinu nude svježu i u prerađevinama, a smatraju da bi se posebno trebao ograničiti uvoz komponenti za prerađevine.

Autor: Rajko Polić

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Na Učki božur, na božuru - pčela! :)