Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hrvatska poljoprivredna agencija
  • 10.09.2018. 13:30

Na stočarskoj izložbi sve veći broj mladih uzgajivača!

510 grla stoke i 189 uzgajivača iz cijele Hrvatske predstavilo se na stočarskoj izložbi Hrvatske poljoprivredne agencije na 26. Međunarodnom jesenskom sajmu u Gudovcu.

Foto: Bjelovar-info Medij
  • 1.834
  • 90
  • 0

Hrvatska poljoprivredna agencija s ponosom je sudjelovala na 26. Međunarodnom jesenskom sajmu u Gudovcu odnosno na Državnoj stočarskoj izložbi - mjestu gdje se tradicionalno prezentiraju trendovi modernog stočarstva i uzgoja domaćih životinja. 

Sa 510 grla stoke i 189 uzgajivača iz 16 hrvatskih županija i Grada Zagreba, aktivnosti su organizirane kroz tri dana, koliko sajam i traje, a osim visokoproizvodnih konvencionalnih pasmina, na sajmu su se izlagala i grla hrvatskih izvornih i zaštićenih pasmina koja su rezultat uzgojnih i okolišnih uvjeta pojedinog područja.

"Prvi dan posjetitelji su mogli nazočiti Bambino kupu, mladi su to uzgajivači starosti do 15 godina, dakle djeca. Nakon toga uslijedilo je natjecanje mladih ocijenjivača vanjštine krava. Za ostale dane predviđen je program stručnog predavanja, izložba Holstein goveda, dok je zadnji dan sajma rezerviran za  izložbu simentalske pasmine, prikaz i proglašenje najbolje ocijenjenih grla", rekao nam je Zdenko Ivkić, načelnik službe za razvoj govedarstva Hrvatske poljoprivredne agencije.

Sve veći broj mladih uzgajivača

Na pitanje kakvo je stanje i kakav je odaziv izlagača iz godine u godinu, obzirom na alarmantno loše stanje u stočarskom sektoru, Ivkić odgovara: "Unatoč ne tako sjajnom stanju u govedarstvu, ipak je animirano dovoljno uzgajivača što ne pokazuje nikakvo odstupanje na sajamskom izložbenom prostoru u odnosu na prethodne godine. Iz godine u godinu primjetan je sve veći broj mladih uzgajivača, onih koji naslijeđuju dolazak na izložbe od svojih roditelja do onih koji se sami po prvi puta okušaju."

Kup mladih uzgajivača uključuje tradicionalni Bambino kup koji je okupio najmlađe obučenu u narodne nošnje i lijepo uređenu telad te prvo Natjecanje mladih ocjenjivača vanjštine krava koje ima za cilj promociju uzgoja i uključivanje mladih uzgajivača u pojedine selekcijskih aktivnosti. 

fgb
Iz godine u godinu primjetan je sve veći broj mladih uzgajivača

Važno je naglasiti kako su i stočari sve savjesniji, te mnogi od njih upravo na ovakvim sajmovima i manifestacijama vide mogućnost vlastite promocije, ali i sklapanja poslovnih odnosa i prodaje grla.

Zatim je na rasporedu bilo predstavljanje i nagrađivanje uzgajivača i goveda izvornih i mesnih pasmina goveda (buša, istarsko govedo i slavonsko-srijemski podolac), koje zbog specifičnih genetskih karakteristika imaju poseban značaj u očuvanju biološke raznolikosti. 

Imbrišići na izložbu dolaze od 2006. godine

Kako to bude na izložbi i zašto se uzgajivači odlučuju na izložbe sa svojim životinjama, pitali smo neke od njih. 

Ivan Imbrišić iz Kozarevca kod Đurđevca na izložbu dolazi od 2006. godine i sa sobom odnosi nagrade.

"Kod kuće imam 140 komada junadi, od toga 50-ak muznih krava, od ovakvih izložbi ne planiram odustati, malo je zahtjevnije i potrebno je vremena da se krava ili junica s kojom se ide na izložbu uredi, ali svaka nagrada veseli", pojašnjava Imbrišić.

Uređivanje goveda zahtijeva dosta vremena

Naime, izložbeno grlo ponajprije se treba isticati urednošću, te svojom vanjštinom, dakle okvirom, nogama, vimenom i kondicijom, a najbolje to zna i Stjepan Latinović iz Cugovca pored Vrbovca.

"Naporno je, potrebno je dosta vremena da se životinu dovede u red prije izložbe, a i na sajmu smo nekoliko dana što također iziskuje vrijeme. Do sada sam osvojio 17 nagrada i sve to radim iz čiste ljubavi i volje za tim", zaključio je Latinović.

Na izložbi se nisu predstavila samo goveda

Osim goveda, na izložbi su se ocjenjivale i tri izvorne i zaštićene pasmine konja (hrvatski hladnokrvnjak, hrvatski posavac i lipicanac), te pasmina konja gidran čije je uzgojno središte upravo Bjelovarsko-bilogorska županija. Predstavljeni su i poni konji, izvorne i zaštićene pasmine magaraca (istarski i primorsko-dinarski magarac), od svinja: landras, jorkšir, pietren, durok te križanac duroka i pietrena, crna slavonska i banijska šara svinja koja je u postupku priznavanja te mangulica pasmina koja se tradicionalno uzgajala na našim prostorima.  

U ovčarskom dijelu izložbe ove godine predstavilo se 20 kolekcija, a kroz šest kolekcija predstavile su se hrvatske izvorne pasmine ovaca. U kozarskom djelu izložbe predstavljeno je tri pasmine kroz pet kolekcija, od čega su dvije mliječne pasmine koza (alpina i sanska) i jedna mesna pasmina (burska koza) te najvrijedniji kljunovi - 15 kolekcija zagorskih purana i 27 kolekcija kokoši hrvatice, a po prvi put se na Sajmu predstavila pasmina posavska kukmasta patka. 

Zanimljivost je svakako bio i apisarij sa živim pčelama te matice.


Tagovi

Hrvatska poljoprivredna agencija Bjelovarski sajam Gudovac Stočarska izložba


Autorica

Marija Potak

Više [+]

Marija je inženjerka agronomije, ratarski smjer. Živi u Bjelovaru, udana je i majka dvojice sinova. Radila je nekoliko godina u novinarstvu, na BBŽ-radiju te pisala za lokalne novine Bjelovarac, tematika poljoprivreda. Trenutno radi u struci i kaže: Volim svoj posao, ali volim i pisati i pratiti aktualne teme.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kineski uvoz žitarica i uljarica ostat će na rekordnoj razini

Unatoč nedavnom nizu otkazivanja prethodno ugovorenih količina, kineski uvoz žitarica i uljarica ove će godine ostati visok. Kupnju potiču niže globalne cijene i manjkovi...

Više [+]