Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Repro centar
  • 30.08.2021. 12:15
  • Sisačko-moslavačka, Novo Selo Glinsko

Na glinskom području otvoren svinjogojski repro centar, izgrađen je donacijama

Ovo je ujedno prvi gospodarski objekt izgrađen u Sisačko-moslavačkoj županiji nakon potresa.

Foto: Borna Filic/PIXSELL (ilustracija)
  • 348
  • 106
  • 0

U Novom Selu Glinskom u nedjelju je predan na korištenje novoizgrađeni svinjogojski repro centar, prvi gospodarski objekt izgrađen u Sisačko-moslavačkoj županiji nakon potresa, koji vraća nadu u poljoprivredni oporavak, rečeno je na otvorenju.

Repro centar izgrađen je donacijama, a projekt će se nastaviti izgradnjom sličnih objekata sredstvima EU i državnim sredstvima kako bi se revitalizirala poljoprivreda na Banovini.

Novi objekt kojeg je otvorio državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak, nalazi se na imanju Obiteljsko-poljoprivrednog gospodarstva (OPG) u vlasništvu Ive Bradarića. 

Kapacitet je 16 rasplodnih krmača i 80 odojaka, a već je u njega smješteno 10 umatičenih rasplodnih nazimica, donacije pet slavonskih županija, od kojih su se dvije ovih dana uspješno oprasile (24 odojka).

Novo Selo Glinsko od ranije je poznato kao poljoprivredna sredina, gdje je kooperacijska proizvodnja svinja imala dugu tradiciju, pa se očekuje da će novi centar označiti poljoprivredni oporavak šireg područja u potresu stradale Banovine, rekao je Majdak na prigodnoj svečanosti.

Najavljuje da bi otvoreni repro centar trebao biti ogledni primjer i model za daljnju obnovu gospodarskih objekata u poljoprivredi nakon razornog potresa, kroz projektiranje i izgradnju tipskih protupotresnih objekata.

"Ovim projektom imali smo namjeru pokazati da ovdje nije moguća samo obnova i život, nego i veliki zamah u razvoju poljoprivrede, kojoj smo nekada svjedočili na ovom području. Naš je cilj omogućiti obnovu svim OPG-ima na potresom stradalom području", rekao je državni tajnik Majdak.

Glinski gradonačelnik Ivan Janković izrazio je zadovoljstvo otvaranjem prvog repro centra, koji će biti u funkciji Bradarićevog OPG-a, ali i svih OPG-ova s ovog područja koji su uključeni u program revitalizacije preko novoosnovane Svinjogojske zadruge Glina.

Pomoć i malim OPG-ovima da krenu u proizvodnju 

"Nadam se da ćemo uskoro početi otvarati i obiteljske kuće i stambene objekte da ljudi dođu pod krov. Ovaj repro centar kao gospodarski pogon, bit će poluga razvoja šireg glinskog područja. To će ujedno omogućiti i uključivanje većeg broja poljoprivrednika u novoosnovanu zadrugu", rekao je Janković. Dodao je da će se tako pomoći i svim ostalim OPG-ovima da krenu u proizvodnju i da život na ovom području ne stane.

Ivo Bradarić: Samo da mi je obnoviti štalu i svinjac i vratiti životinje na gospodarstvo

Novi objekt predstavljat će prekretnicu u životu obitelji Ivana Bradarića, koji kaže kako je postupak izgradnje centra trajao osam mjeseci, a sami su radovi na objektu završeni za pet mjeseci.

Da bi se projekt ostvario pomogli su donatori, rekao je. Posebno je zahvalio na inicijativi državnog tajnika Majdaka, te zauzimanju bivšeg gradonačelnika Gline Stjepana Kostanjevića i pročelnice Jelena Folnović.


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Repro centar Objekt u svinjogojstvu Otvorenje Glina

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Neprevaziđen "buket"... Sretan #8mart 💐