Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • IBR
  • 04.01.2021. 18:00

Na farmama goveda u Švicarskoj potvrđen infektivni rinotraheitis

Riječ je o infektivnoj respiratornoj bolesti, koja se očituje brojnim simptomima od groznice i kašlja, do neplodnosti i pobačaja. Zaražene životinje su usmrćene kako se bolest ne bi širila.

Foto: Foto: Bigstock/format35
  • 267
  • 92
  • 0

Infektivni rinotraheitis goveda (IBR) potvrđen je kod krave u regiji Prättigau/Davos na istoku Švicarske, piše agrarheute. Riječ je o visoko zaraznoj respiratornoj bolest koju izaziva goveđi herpesvirus (BHV-1). Očituje se simptomima poput groznice, kašlja, depresije, gubitka apetita, iscjetkom iz nosa, konjunktivitisom, padom proizvodnje mlijeka, neplodnosti i pobačajima. Međutim, neke životinje ne moraju pokazivati simptome, a znak zaraze su antitijela u krvi i mlijeku.

Zatvorene farme na kojima je utvrđena bolest

U sklopu tamošnjeg programa nadzora pobačaja kod goveda otkrivena je sumnja na IBR u kantonu Graubünden. Životinja je zaklana, a farma zatvorena. Analizom u laboratoriju potvrđeno je da se radi o ovoj bolesti, a pregledom ostalih životinja, BHV-1 utvrđen je kod još dva goveda.

Kako su istaknuli veterinari, virus se prenosi kontaktom između životinja na farmama, a moguć je i prijenos tijekom ljetne ispaše.

U karantenu su stavljene još četiri farme koje su smještene u krugu od 20 km od prve kontaminirane, a životinje testirane na BHV-1. Analizom, navode, nije bila moguća identifikacija tog virusa, međutim, šest ih je bilo pozitivno na BHV-2 koji je uzročnik raka vimena kod goveda koji se obično javlja u alpskim regijama.

Posljednji slučaj prije četiri godine

Treba napomenuti da još uvijek nije utvrđeno kako je patogen BHV-1 dospio na farmu. Sve pogođene su zatvorene na 30 dana, a moći će normalno poslovati nakon naknadnog negativnog testa.

IBR se masovno prvi puta pojavio u Švicarskoj 1977. godine, a protiv njega se borilo drastičnim mjerama. Program usmrćivanja životinja počeo je 1983., a nakon 10 godina i troška od 135 milijuna švicarskih franaka bolest je iskorijenjena u toj državi.

Posljednji slučaj dogodio se 2016., kada je zaražena stoka uvezena iz Austrije.

Inače, IBR nije izlječiv, a ako je životinja zaražena patogen BHV-1 se može dugo skrivati u živčanom sustavu onih koje na pokazuju simptome. Bolest može ponovno izbiti u bilo kojem trenutku, primjerice kada je stoka pod stresom. Tada se izlučuju virusi koji mogu zaraziti druge životinje. Bolest je bezopasna za ljude.


Tagovi

IBR Infektivni rinotraheitis goveda Goveđi herpesvirus BHV-1 Švicarska


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]