Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 05.03.2009.

Na čiji račun pojeftiniti mlijeko?

OPET UZBUNA MEĐU PROIZVOĐAČIMA MLIJEKA

  • 1.526
  • 75
  • 0

Bez prethodnih razgovora ili sporazuma s farmerima- mjekarima, udruženje Croatiastočar, koje okuplja prerađivače mlijeka, najavilo je sniženje otkupne cijene mlijeka. Uz opravdanje da se previsoke cijene domaćeg mlijeka moraju svesti na razinu od tri do pet posto višu nego u EU jer prerađivači imaju nagomilane zalihe i ogroman uvoz mlijeka kao posljedicu navodno previsoke cijene domaćeg mlijeka. Tko je mlijeko uvozio i u kojoj kvaliteti, nema ni slova, a javnost se - već iznerviranu recesijskim histeriziranjem - marketinški vješto nastoji privući na stranu prerađivača najavama da će doći i do sniženja cijena i na policama trgovina u nominalnom iznosu sniženja otkupne cijene.

Taj nominalni iznos - po izračunu Croatiastočara - je 27 lipa po litri, no, farmeri imaju svoje račune s kojima će se suprotstaviti jednostranom potezu mljekoprerađivača, to tim više što je sa strane Croatiastočara iz cijele priče isključeno Ministarstvo poljoprivrede - partner i posrednik u pregovorima farmera s prerađivačima.

IGNORIRAJU VLADU I NAS

- Ja ne znam o kakvih 27 lipa po litri se priča - kaže Igor Rešetar, predsjednik Udruge proizvođača mlijeka Međimurja - jer pred nas je stavljen zahtjev da se otkupna cijena mlijeka snizi na 2,29 kuna po litri, s time da je to cijena za mlijeko s 3,4 posto proteina i 4,2 posto mliječne masti. Sadašnja je cijena 2,8 kuna po litri za sve kategorije mlijeka, a na nju se dodaje 65 lipa poticaja, pa je razlika i je li riječ o 27 lipa jasno vidljiva. Osim toga, prerađivači su pri donošenju svoje odluke ignorirali i nas farmere, ali i Vladinu Uredbu o ciljnoj cijeni svježeg sirovog mlijeka iz srpnja prošle godine, u kojoj je navedena zaštitna otkupna cijena od 2,36 kuna za litru mlijeka standardne kvalitete s 3,2 posto proteina i 3,7 posto masnoće. K tome, mljekare su već u siječnju snizile tvorničke količinske premije za više od 50% u prosjeku, opet jednostranom odlukom, pa je već to rezultiralo od 30 do 35 lipa nižom otkupnom cijenom.

UGROŽENA ULAGANJA

- Ministarstvo poljoprivrede jednostrani potez prerađivača ocijenilo je nekorektnim nakon šest godina pregovaranja o cijeni mlijeka i ocijenilo da se time dovodi u pitanje i državno ulaganje u sektor proizvodnje mlijeka. Prerađivači su se sada dosjetili okruženja EU, a nisu ga se dosjetili kada smo mi - punih 18 mjeseci - imali osjetno nižu otkupnu cijenu sirovog mlijeka, k tome po kvalitativno težem standardu nego je standard okruženja EU. Traže od nas aktiviranje unutarnjih rezervi, a 2007. i 2008. godine, kada su nam plaćali 40 do 60 lipa po litri manje od okruženja EU, nisu govorili o svojim ekstra profitnim rezervama, niti spominjali da su 2006. godine od države dobivali kunu otkupne stimulacije po litri!

Zato i jest jasno izražena težnja da se krene k modelu tržišnog formiranja cijene svježeg sirovog mlijeka, uz isključivanje Ministarstva iz priče jer Ministarstvo stoji uz nas.

ŠTO SE UVOZI?

Budući da su mljekare kroz udruženje Croatiastočar najavile otkupne cijene mlijeka već za ožujak u rasponu od 0,31 do 0,315 eura/kg za mlijeko s 4,2 posto mliječne masti i 3,4 posto proteina - predstavljajući to kao prosjek otkupnih cijena mlijeka u zemljama EU 25 i susjednoj Bosni i Hercegovini - farmeri su okupili Krizni stožer proizvođača mlijeka Hrvatske i ministru poljoprivrede mr.sc. Božidaru Pankretiću uputili listu od sedam zahtjeva u kojoj traže poštivanje uredbe o ciljanoj cijeni mlijeka, potporu uzgoju rasplodnih ženskih grla u dobi od šest mjeseci do oteljenja, kompenzaciju smanjenja poticaja u iduće tri godine s povećanjem potpore za mliječne krave u te tri godine, izjednačavanje potpora stočarima za silažni kukuruz s ratarskim, ograničenje uvoza mlijeka i mliječnih proizvoda koji ne zadovoljavaju EU standarde i uvođenje proizvodnih kvota za mlijeko.

PRVO - INFORMIRANJE

- Sad čekamo rasplet siutuacije - zaključuje I. Rešetar - informiramo ljude od farme do farme da svi dobro budu upućeni što se zbiva jer se informacije u javnosti očito doziraju, a najmanje znaju o cijeloj situaciji krajnji potrošači. Mislim da je jako zanimljivo: nama su otkupne cijene već od siječnja osjetno niže, ali oni koji u trgovini kupuju mlijeko, nisu to osjetili... Pojavljuje se, osim toga, u trgovačkim lancima uvezeno nestandardno mlijeko, bezimeno, nitko za kvalitetu, ali pažljiviji potrošači mogu vidjeti da je, primjerice, ambalažirano - u Bosanskoj Dubici!

Marijan Belčić


Izvori

Međimurje - županijske novine

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobra paša #RuralFoto #proizvodnja