Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Muhe na kravama
  • 29.01.2023. 18:00

Muhe napadaju: Rješenje su zebra pruge na kravama?

Rezultati istraživanja na zebrama pokazali su da šare djeluju i na kravama. Kako?

Foto: Depositphotos/iardcom
  • 1.088
  • 86
  • 0

Veliki problem kod uzgoja krava su muhe koje napadaju i grizu. Zbog toga su životinje izložene stresu, manje pasu i konzumiraju hranu, lošije spavaju, grupiraju se, nervozne su i to dovodi do više ozljeda.

Šteta koju uzrokuju muhe u američkoj stočarskoj industriji iznosi oko 2,2 milijarde dolara godišnje. Zato je studija objavljena u PLoS ONE donijela zanimljivost za stočare.

Zbunjujuće šare

Naime, tim japanskih istraživača primijenio je rezultate koje su dobili ispitivanjem na zebrama. Obojenost ovih životinja u formi crno-bijelih pruga spriječava napade i odvraća insekte. Pretpostavlja se da šare djeluju zbunjujuće za sustav detekcije pokreta koji kod muha kontrolira prilaz i slijetanje.

U eksperimentu je korišteno šest crnih japanskih krava koje su prošle kroz tri tretmana. U prvom slučaju je na njima oslikan prugasti zebra dezen, a cijeli posao je trajao pet minuta po jednoj životinji. Zatim su oslikane crne šare i treći tretman je potpuno crna površina.

Pratili su njihovo ponašanje kroz devet dana uz fotografiranje visokom rezolucijom u redovnim intervalima kako bi prebrojali kukce na govedima. 

Hoće li bojanje postati praksa?

Zaključak je da je broj muha na kravama obojenim crno-bijelim prugama bio znatno niži od onih koje nisu bile tretirane i koje su bojane samo crnim prugama. Istraživači su naveli da bi bojanje netoksičnim materijalima moglo biti jeftinije, zdravije za stoku i bolje za okoliš, jer industrija goveda obično koristi pesticide protiv muha.

Otarasite se muha iz štale - uznemiruju životinje i utječu na proizvodnju

Studija bi se trebala ponoviti s daleko većom veličinom uzorka i različitim pasminama krava. Kako bi se ova metoda mogla primijeniti u uzgoju životinja trebat će osigurati efikasnije tehnike koje osiguravaju postojanost crno-bijelih pruga na stoci tijekom sezone ugriza od tri do četiri mjeseca.


Tagovi

Uzgajanje krava Muhe Muhe i krave


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.