Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pohod medvjedice
  • 22.09.2019. 16:30

Mrka medvjedica usmrtila pet ovaca i dvoje janjadi

Pretpostavlja se da je mrka medvjedica, s dva mladunčeta, u potrazi za hranom, napustila utočište na Grmeču, preplivala Sanu ili Unu i stigla pod Kozaru, pa tako stigla i na ovo imanje.

Foto: Arhiva Vatroslava Dejanovića
  • 1.035
  • 76
  • 0

Vijugav, makadamski, šumski put vodi kroz rijetko naseljeno selo Prusci kod Novog Grada u susjednoj BiH. Rekli bi, onako narodski, od nekadašnjeg gusto naseljenog sela, ostalo je "trči, trči, pa kuća". Sasvim je jasno da ovdje nema mnogo stanovnika, ali, ruku na srce, priroda ljepotom ostavlja bez daha. Iz tog razloga nije ni čudo, što se mnogi koji su odavde odselili, tu ipak vraćaju i na obiteljskim kućištima prave vikendice.

Vatroslav Dejanović: Bojim se dovesti obitelj u vikendicu

A tamo gdje nema mnogo ljudi, izgleda životinje "kolo vode". Tako se u ovim krajevima još prepričava kako je nedavno, na imanje obitelji Dejanović u Pruscima "svratila" kapitalka, mrka medvjedica, teža više od 200 kilograma i to u pratnji dva mladunca. Srušila je ogradu, ušla u tor i usmrtila čak pet ovaca i dvoje janjadi, koje je obitelj Dejanović uzgajala pored vikendice, okružene gustom šumom.

Vikendica je okružena gustom šumom

"Mi ovdje imamo vikendicu i ja zaista često dolazim zbog naših ovaca, kojih smo imali 15. Što se dogodilo, vidio sam tek sutradan kada sam došao obići ovce. Prizor je bio jeziv, ubijeno je bilo pet ovaca i dvoje janjadi. Bilo je jezivo, ograda probijena, strašno. Sve ima dokumentirano, jer je postavljena kamera sve snimila. Ja se zaista sada bojim da ovdje za vikend dovedem obitelj, a i ostale ovce sam premjestio u Kostajnicu. Nadam se da će lovci pronaći rješenje za ovaj problem", kaže vlasnik imanja, Vatroslav Dejanović.

Nadležna komisija obišla je teren, kako bi popisala pričinjenu štetu, koja je procijenjena na oko 1. 200 KM (oko 4.800 kuna).

Lovcima "vezane" ruke – mrka medvjedica je zaštićena divljač

Ovaj događaj uznemirio je i druge mještane ovog sela, ali i mještane onih susjednih. Prema snimci nadzorne kamere, ali i tragovima, utvrđeno je da je riječ o kapitalnoj ženki mrkog medvjeda, s dva mladunca. Lovci kažu da u ovakvim situacijama ne mogu mnogo toga učiniti.

"Na ovom području ova vrsta nema stanište i spada u zaštićenu divljač. Iz tog razloga, lovci ih ne smiju odstrijeliti. Pretpostavlja se da je mrka medvjedica, s dva mladunčeta, u potrazi za hranom, napustila utočište na Grmeču, preplivala Sanu ili Unu i stigla pod Kozaru, pa tako stigla i na ovo imanje. Mi smo obavijestili sve nadležne i Lovački savez i resorno ministarstvo. Rečeno nam je da se ova vrsta ne smije uznemiravati, već samo pratiti. Jednostavno, takvi su propisi", kaže tajnik Lovačkog udruženja "Srndać" iz Svodne kod Novog Grada, Miroslav Žujić.

Stravičan prizor zatekao je Vatroslav Dejanović

On kaže da je ova ženka primijećena prije više od dva mjeseca na ovom terenu i da je eventualno moguće jedino uspavljivanje ove vrste.

Medvjeda sve više

Međutim, mrka medvjedica, koja je poharala domaćinstvo obitelji Dejanović, izgleda da nije jedina na ovom području.

"Od tog trenutka kada se to dogodilo, primijetili smo čak četiri do pet primjeraka ove vrste, među njima je, koliko do sada raspolažemo informacijama i jedan mužjak, a tu su i mladunci, prije svega ova dva koja su pratila medvjedicu u Pruscima. Primijetili smo da oni "šaraju" od novogradskog do dubičkog područja, vjerojatno tragajući za hranom. Mi ćemo pratiti uputstva nadležnih i dalje pratiti njihovo kretanje", zaključuje Žujić.


Tagovi

Pohod medvjedice Medvjedi u selu Zaklane ovce Vikendica Vatroslav Dejanović Miroslav Žujić Lovci


Autorica

Gordana Vila

Više [+]

Piše stalno, čini joj se oduvijek. Velika zaljubljenica u prirodu, a dušu odmara u svom voćnjaku. Vjeruje u staru izreku: "Onaj tko zasadi biljku, vjeruje u sutra". Ja izgleda baš vjerujem.