Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 30.03.2009.

Mljekari potpisali sporazum, neće biti prosvjeda

Mljekari potpisali ugovor u nazočnosti ministra Pankretića

Foto: Damir Špehar
  • 750
  • 37
  • 0

Proizvođači, mljekarske industrije i predstavnici Ministarstva poljoprivrede na bjelovarskom Proljetnom sajmu potpisali su sporazum prema kojem će se otkupna cijena mlijeka izračunavati na temelju prosjeka posljednjeg tromjesječja u zemljama Europske unije.

Time je, prema riječima ministra Božidara Pankretića, zajamčena osjetno povoljnija otkupna cijena mlijeka, što vrijedi samo za višu kvalitetu.

- Tako smo uklonili mogućnost najavljenih prosvjeda mljekara kojima će se kvalitetno mlijeko plaćati po europskim cijenama, a proizvođače pripremamo i na standarde EU - potvrdio je Pankretić.

Dio proizvođača mlijeka pak nije s odobravanjem dočekao sporazuma tvrdeći kako se u njemu nigdje izrijekom ne određuje najniža otkupna cijena. Mirko Katalenić iz Gudovca kraj Bjelovara, koji je lani predao više od 300.000 litara mlijeka, kaže kako novi sporazum ima dosta nedorečenosti koje proizvođače ostavljaju u dvojbama.

- S jedne se strane određuje europska otkupna cijena, a za razliku od tamošnjih proizvođača, naši su troškovi proizvodnje osjetno veći.

Ukinute su tvorničke premije i po našoj računici otkupna cijena niža od tri kune po litri za nas je čisti gubitak - ocijenio je Katalenić.

Autor: Čedomir Rosić; Foto: Damir Špehar


Izvori

Večernji list