Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kravlji prosvjed
  • 02.03.2016. 14:30

Mlijeko za meso - i krave dižu glas za spas!

U posljednjih 12 godina izgubili smo više od 41.500 isporučitelja, 200.000 krava, a to znači da će i Kim, ako pratimo statistiku - završiti na liniji klanja.

  • 3.002
  • 596
  • 0

Krava Kim iz okolice Đakova danas je u Osijeku na travnjaku ispred Bastiona podigla svoj glas zbog nagomilanih problema u sektoru mljekarstva.

"Ona najbolje poznaje stvarnu situaciju. Dnevno proizvodi 30 litara mlijeka, rekorderka je i ponos svojega gazde. No, ako se ništa ne bude poduzelo i napravilo u narednim mjesecima, vrlo će vjerojatno završiti na liniji klanja", ukazao je na problem osječko-baranjski dožupan Željko Kraljičak i predsjednik HDSSB-ova Odbora za poljoprivredu koji su i organizirali kravlji prosvjed u Osijeku.

Mlijeko i meso nositelji proizvodnje

HDSSB-ovci su na taj način progovorili u ime svih proizvođača s područja Osječko-baranjske županije, ali cijele Slavonije, ukazujući na krizu u mliječnom sektoru.

Krava na prosvjedu HDSSB-a, Autor: Damir Rukovanjski

"Vjerujem kako ćemo u narednom razdoblju doživjeti tu reformu koja će značiti boljitak hrvatske poljoprivrede. Cijelo smo vrijeme ukazivali na probleme u stvarnom sektoru, prijavljivali i davali brojna rješenja. Nadam se kako će kroz dobru proizvodnju i zaštitu hrvatskog tržišta Ministarstvo turizma i Ministarstvo gospodarstva izaći s brojnim mjerama koje će doprinijeti očuvanju sektora i proizvodnje", dodao je Kraljičak napominjući kako mlijeko i meso moraju biti nositelji poljoprivredne proizvodnje u Hrvatskoj te da na policama trgovačkih centara trebamo čuvati i prodavati hrvatski prehrambeni proizvod jer time čuvamo i ovaj kraj.

U Hrvatskoj je trenutno nešto manje od 9.000 proizvođača mlijeka dok ih je 2003. bilo preko 52.000!

I ova krava bi mogla završiti na liniji klanja

Posljednja najava otkupljivača mljekarima kako će im smanjiti cijenu od 19 do 22 lipe, poručili su HDSSB-ovci, značit će negativnu kalkulaciju za brojne proizvođače.

"U posljednjih 12 godina izgubili smo više od 41.500 isporučitelja, 200.000 krava, a to znači da će i Kim, ako pratimo statistiku završiti na liniji klanja. Mislim kako je Hrvatskoj s 520 milijuna litara, proizvodnja nedovoljna, ako trošimo 900 milijuna. Pravi razlozi ove krize su nemogućnost države da sačuva vlastitu proizvodnju", dodaje on.

HDSSB za spas proizvođača mlijeka!

Prema podacima kojima raspolažu, i u članicama EU ista je cijena koštanja samoga proizvoda, ali je pitanje kako trgovački centri kupuju taj proizvod skuplje, a u Hrvatskoj ga prodaju jeftinije.

Pravi potez ključnih agencija

"Mislim da je to pitanje nadležnosti Agencije za tržišno natjecanje koja mora povući odlučujući potez, a to će reći koji su to kupci i distributeri koji na taj način urušavaju hrvatsko gospodarstvo i poljoprivredu", ističe ovaj HDSSB-ovac.

U Hrvatskoj je, kako je napomenuo Kraljičak, trenutno nešto manje od 9.000 ljudi koji se bavi proizvodnjom mlijeka dok ih je 2003. bilo preko 52.000, a proizvodnja se od 2007. smanjila za gotovo 120 milijuna litara.

"Problem je što u našim selima danas nema krava, mlijeka, sira, a taj način niti prihoda. Moramo vratiti prihode u naše selo, a ovo je sigurno jedna od proizvodnji koja u brojnim zemljama EU drži stabilno poljoprivrednu proizvodnju i njezin je nositelj", zaključio je Kraljičak.


Tagovi

Krava Mlijeko Proizvodnja HDSSB Željko Kraljičak Proizvođači Sektor Osijek Bastion Milijun Litra Lipa


Autorica

Ivana Barišić

Više [+]

Prije nego je upisala pravo, počela se baviti novinarstvom. I u njemu ostala. Pisala je za Večernji list, Poslovni dnevnik i Tportal, a televizijsko iskustvo stekla je na RTL-u. Kada ne piše, vozi bicikl, romobil ili skija :)


Partner

Televizija Slavonije i Baranje d.o.o.

Super TC, Trg slobode 6, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: +385 (31) 203-000, fax: +385 (31) 203-111, e-mail: stv@stv.hr web: http://www.stv.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]