Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vodeni bivoli
  • 19.01.2020. 15:00

Mlijeko vodenih bivola postaje "bijelo zlato"?

Odvjetnik Phil Giglio se prije godinu dana okrenuo poljoprivredi te odlučio za uzgoj vodenih bivola, ali ne za meso već mlijeko i mliječne proizvode.

Foto: Pixabay/de falco
  • 1.352
  • 62
  • 0

Američki odvjednik, danas i poljoprivrednik, Phil Giglio iz Texasa (SAD) se prije nešto više od godinu dana odlučio za pravi poduzetnički pothvat. Odrastao je na farmi, a godinama radio kao odvjetnik te je čeznuo za povratkom korijenima u rodnoj Italiji. Za modernfarmer kaže: "Znao sam da se želim baviti poljoprivredom, ali sam htio da to bude nešto drugačije".

Spoj Italije i Amerike

Ovaj odvjetnik nije imao nikakva prethodna znanja o stočarstvu niti iskustvo s proizvodnjom sira, ali nadahnulo ga je vrijeme koje je proveo živeći u gradu Salerno u Italiji. Živio je u kući rođaka gdje se izrađuje bufalo mozzarella koja se, kako joj i naziv kaže, proizvodi od mlijeka azijskih vodenih bivola. Giglio je mislio da bi takav sir mogao proizvesti i na području SAD-a.

Vodeni bivol daje kvalitetno meso i masno mlijeko

U Fredericksburgu, u Texasu je 2018. godine kupio nešto zemlje. Iako mu je na početku najteže bilo nabaviti stado, uspio je kupiti 130 bivola. Još uvijek radi kao odvjetnik, a san mu je početi se baviti intenzivnom proizvodnjom bivoljeg mlijeka i sira. Unatoč tome što prije odluke o pokretanju posla nije živio u Texasu, kaže da je odabrao tu državu jer se dio njene geografije poklapa s južnom Italijom.

Prednosti mlijeka vodenih bivola

Iako širom SAD-a postoje farme vodenih bivola oni su i dalje novost u stočarskoj proizvodnji, a uzgajaju se uglavnom zbog mesa. Giglio je jedan od rijetkih koji koristi mlijeko od kojega izrađivati sir kojega naziva "bijelim zlatom", u državi poznatoj po nalazištima "crnog zlata" - nafte. Kaže kako vodeni bivoli imaju mlijeko bogato vrijednim nutrijentima.

Nada se da će tijekom sljedećeg mjeseca započeti prodaju sira i sladoleda od bivoljeg mlijeka u slastičarnici koja se nalazi u gradu Blanco u Texasu.

Mlijeko vodenih bivola ima veći udio masti od kravljeg mlijeka, što ga čini gušćim i kremastijim. Ono je zdravija alternativa jer sadrži više kalcija, proteina i željeza, a također ima manje kolesterola od kravljeg mlijeka.


Tagovi

Vodeni bivoli Mlijeko Sir Stočarstvo Texas


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić