• Vodeni bivoli
  • 19.01.2020. 15:00

Mlijeko vodenih bivola postaje "bijelo zlato"?

Odvjetnik Phil Giglio se prije godinu dana okrenuo poljoprivredi te odlučio za uzgoj vodenih bivola, ali ne za meso već mlijeko i mliječne proizvode.

Foto: Pixabay/de falco
  • 657
  • 52
  • 0

Američki odvjednik, danas i poljoprivrednik, Phil Giglio iz Texasa (SAD) se prije nešto više od godinu dana odlučio za pravi poduzetnički pothvat. Odrastao je na farmi, a godinama radio kao odvjetnik te je čeznuo za povratkom korijenima u rodnoj Italiji. Za modernfarmer kaže: "Znao sam da se želim baviti poljoprivredom, ali sam htio da to bude nešto drugačije".

Spoj Italije i Amerike

Ovaj odvjetnik nije imao nikakva prethodna znanja o stočarstvu niti iskustvo s proizvodnjom sira, ali nadahnulo ga je vrijeme koje je proveo živeći u gradu Salerno u Italiji. Živio je u kući rođaka gdje se izrađuje bufalo mozzarella koja se, kako joj i naziv kaže, proizvodi od mlijeka azijskih vodenih bivola. Giglio je mislio da bi takav sir mogao proizvesti i na području SAD-a.

Vodeni bivol daje kvalitetno meso i masno mlijeko

U Fredericksburgu, u Texasu je 2018. godine kupio nešto zemlje. Iako mu je na početku najteže bilo nabaviti stado, uspio je kupiti 130 bivola. Još uvijek radi kao odvjetnik, a san mu je početi se baviti intenzivnom proizvodnjom bivoljeg mlijeka i sira. Unatoč tome što prije odluke o pokretanju posla nije živio u Texasu, kaže da je odabrao tu državu jer se dio njene geografije poklapa s južnom Italijom.

Prednosti mlijeka vodenih bivola

Iako širom SAD-a postoje farme vodenih bivola oni su i dalje novost u stočarskoj proizvodnji, a uzgajaju se uglavnom zbog mesa. Giglio je jedan od rijetkih koji koristi mlijeko od kojega izrađivati sir kojega naziva "bijelim zlatom", u državi poznatoj po nalazištima "crnog zlata" - nafte. Kaže kako vodeni bivoli imaju mlijeko bogato vrijednim nutrijentima.

Nada se da će tijekom sljedećeg mjeseca započeti prodaju sira i sladoleda od bivoljeg mlijeka u slastičarnici koja se nalazi u gradu Blanco u Texasu.

Mlijeko vodenih bivola ima veći udio masti od kravljeg mlijeka, što ga čini gušćim i kremastijim. Ono je zdravija alternativa jer sadrži više kalcija, proteina i željeza, a također ima manje kolesterola od kravljeg mlijeka.


Tagovi

Vodeni bivoli Mlijeko Sir Stočarstvo Texas


Autorica

Martina Popić

Martina je magistrica agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Virusi (a i ljudi) me zaobilaze u širokom luku. Ali me srčani ima na oku. ;)