Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ventilacija staje
  • 29.11.2017. 16:30

Mliječne krave zimi trebaju dobro ventilirane objekte

Činjenica je da goveda mnogo bolje podnose niže temperature od visokih, međutim vrlo čest problem tijekom zime nastaje nepravilnom ventilacijom.

Foto: Pixabay/hobbyboy
  • 912
  • 81
  • 0

Mnogo bolje i učinkovitije je držati goveda, naročito mliječna grla, u stajama s vanjskom klimom uz osnovno osiguranje i zaštitu od hladnog vjetra, propuha, kiše i snijega nego u skroz zatvorenim stajama. Česta i početnička greška je zatvaranje i pregrađivanje vrata i prozora u stajama tijekom zime.

Vjerojatno su se mnogi zapitali je li govedima hladno tijekom zime? Činjenica je da goveda mnogo bolje podnose niže temperature od visokih, međutim vrlo čest problem tijekom zime nastaje nepravilnom ventilacijom. Hladan i suh zimski zrak odgovara govedima, i sve dok je temperatura u rasponu od 4 °C do 12 °C bez povećanja vlage i koncentracije štetnih plinova, goveda su u zoni komfora. Štetni plinovi, ugljen dioksid, amonijak, vodena para i vlaga osnovni su "zimski" problemi u stajama, stoga dobrom i pravilnom ventilacijom se sprječava pojava bolesti i osigurava svjež zrak govedima.

Osigurati svjež zrak govedima

Mliječna goveda dobro podnose i jako niske temperature, a pragom tolerancije se smatra -12°C. Niske temperature postaju problem onog trenutka kada dođe do naglog zahlađenja objekta/staje s visokom vlagom. Smrzavanje i odmrzavanje tada može prouzročiti dodatne probleme i smanjenu proizvodnju.

Regulirati temperaturu u stajama tijekom zime u smislu povećanja je pogrešno i dodatno košta. Osiguravanje protoka zraka i svježeg zraka je sasvim dovoljno i poželjno.

Moderne farme posjeduju sustava ventilacije koji reguliraju količinu i postotak štetnih plinova i protok zraka. Na farmama bez ovakvog sistema i običnim stajama optimalni mikroklimatski uvjeti se mogu postići vrlo jednostavno mehaničkim provjetravanjem, otvaranjem vrata i prozora ili otvaranjem jedne cijele strane zida za što mogu poslužiti bale sijena koje se lako i brzo postavljaju ili skidaju.

Definicija iz udžbenika kaže da jedno grlo od oko 500 kg u zimskom periodu tijekom jednog sata na temperaturama do 10°C izluči 300g vodene pare i 160l CO2. Preračunate istim principom i dobivene gore spomenute količine na vlastitoj farmi možete kontrolirati i održavati u optimalnim uvjetima redovnom ventilacijom objekta.

Spriječiti smrzavanje opreme i hrane

Niske temperature nisu problem za goveda, ali jesu za hranu, sustave vodoopskrbe, mehanizaciju, izmuzišta i dodatnu opremu. Dakle, govedima se ne smije davati smrznutu hranu!

Smrznuta hrana gubi strukturu, postaje gnjecava i promjenom boje i mirisa postaje odbojna govedima za hranidbu. U gorim slučajevima može izazvati i proljeve, te direktno utjecati na proizvodnju.

U slučajevima niskih temperatura površinski sloj silaže mrzne, i preporuka je uzimati hranu na dubljim slojevima od 20 cm. Ove situacije se izbjegavaju u trenucima pripreme hrane, konzerviranja silaže, ili skladištenja druge hrane. Takvi prostori ne smiju biti pod utjecajem vlage, ili na otvorenom. I u ovom slučaju bale sijena mogu izuzetno poslužiti kao dodatna zaštita.

U zimskom razdoblju poželjno je i češće mijenjati stelju, a isjeckana dodatna pilota ili slama može dobro poslužiti u spriječavanju klizavih podova ili dodatni sloj u boksovima kako bi se održali suhi. Nakon svakog pranja izmuzišta ili bilo kojeg drugog sustava ili dodatne opreme tijekom zime, osnovni zadatak poslije je i posušivanje kako bi se spriječilo smrzavanje ili pucanje opreme.

Foto: Pixabay/hobbyboy


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno - prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.