Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Edukacija
  • 27.06.2015. 17:30

Mladi međimurski mljekari u Austriji

Mladi članovi Udruge proizvođača mlijeka Međimurja, posjetili su poljoprivrednu školu u štajerskoj općini Hatzendorf i vratili se oduševljeni njihovim školskim programom u kojem je rad najvažniji.

Foto: Igor Rešetar
  • 882
  • 165
  • 0

Učiti treba od onih kojima ide bolje i koji znaju više. Jasno je to i Udruzi proizvođača mlijeka Međimurja, koja je za svoje mlade članove, buduće proizvođače, organizirala edukativno putovanje u Austriju. Konkretnije, posjet Srednjoj poljoprivredno-tehničkoj školi u štajerskoj općini Hatzendorf.

"Išlo nas je 30-ak i najprije smo sudjelovali na prezentaciji o hranjenju krava i važnosti pravilnog spremanja silaže i sjenaže, koju je organizirala tvrtka Schaumann. Govorilo se o poboljšanju ekonomičnosti proizvodnje mlijeka, a čuli smo i savjete kako relativno lako možemo poboljšati neke dijelove proizvodnje, kako bi se ostvario veći dohodak", priča nam predsjednik Udruge proizvođača mlijeka Međimurja Igor Rešetar.

Škola koja stvara uspješne farmere

Školska farma krava

Potom je uslijedio posjet poljoprivrednom praktikumu spomenute škole, u kojem nova znanja stječe 130 učenika. Škola je osnovana 1951. godine i u njoj su mnogi današnji uspješni austrijski farmeri naučili ono što im je kasnije omogućilo uspješno bavljenje poljoprivredom. Naime, kažu u školi, oblik obrazovanja je takav da učenici odmah nakon završetka trogodišnjeg školovanja, budu osposobljeni za samostalno vođenje poljoprivrednoga gospodarstva ili, ovisno o smjeru koji su završili, raditi u šumarskoj djelatnosti. I to ne samo kao radnici, već se dio njih, zahvaljujući dobrom znanju, zaposli i u tamošnjim institucijama ili uredima vezanim uz poljoprivredu ili šumarstvo.

Od polja do stola

Pogon za proizvodnju mlijeka

"Nastava uključuje teoretski dio i praksu. Učenici su u školi i praktikumu su od 07:00 ujutro do 16:00 sati popodne. Školski tjedan ima ukupno 36 radnih sati, a trajanje jednog je 50 minuta. Zanimljivo je da učenici, osim poljoprivrednih zanimanja, mogu naučiti i dodatne poslove, npr. vezane uz obradu metala i drveta odnosno završiti tečejeve za varioce, bravare, tokare krovopokrivače ili stolare.

Škola posjeduje 58 hektara poljoprivrednih površina, od čega na 21 hektaru raste kukuruz, na 8 hektara pšenica, a na 12 hektara ječam. Bundeve za ulje imaju posađene na površini od tri hektara, dok se najviše, 13 hektara, odnosi na travnjake. Na jednom hektaru proizvode i proso. Učenici kroz nastavu slušaju te polažu ispit i iz zaštite na radu, tako da tokom školovanja mogu raditi sve poslove koji su im potrebni za usavršavanje, a škola im u drugom razredu organizira i polaganje vozačkog ispita za traktor. kako bi mogli sami raditi sa strojevima. Imaju pet traktora Steyr", ističe Igor Rešetar, koji u međimurskom mjestu Kuršancu ima farmu sa 60-ak krava i bavi se proizvodnjom mlijeka.

Potrebne strojeve unajmljuju od seoskih gospodarstava

Strojevi u vlastitoj izradi učenika

Dio strojeva učenici ove štajerske škole izrađuju sami, a ono što im nedostaje, unajmljuju i koriste po principu strojnih prstenova, od poljoprivrednih gospodarstava toga kraja. Osim ratarstvom, učenici se bave se i stočarstvom, pčelarstvom, voćarstvom te peradarstvom.

"Imaju farmu muznih krava simentalki, kapaciteta 15 grla te farmu svinja kapaciteta 50 krmača. Uz obje farme su i mješaonice hrane. Jedan od zadataka farme svinja je i testiranje različitih uzgojnih uvjeta, kao što su genetika, mesnatost, prehrana, tov, način držanja prasadi nakon prašenja i kontrola prirasta. Škola uz sve to ima i vlastite pogone za preradu mlijeka. Od njega uglavnom rade sireve i jogurte. Za preradu mesa, pak, imaju klaonicu u kojoj svaki tjedan zakolju šest svinja i jedno govedo. Od mesa proizvode čak 28 vrsta salama i kobasica. U sklopu škole je i školska prodavaonica koja je otvorena jedan dan u tjednu i u kojoj prodaju sve svoje proizvode. Stvarno smo bili ugodno iznenađeni, vidjevši kako je to sve odlično organizirano. Kao i kvalitetom tih proizvoda kojima su nas ponudili čim smo došli", kazao nam je Igor, nakon povratka iz Austrije.

Roditelji prepuštaju djeci vođenje gospodarstava

Nakon završetka školovanja, učenici se mogu natjecati i za mjesto suradnika u nastavi te tako ostati u školi, ali kao zaposlenici. Većina ih ipak, nakon tri godine školovanja, nastavlja bavljenje poljoprivredom na obiteljskim gospodarstvima. Nije im više potrebno nikakvo uhodavanje, niti nema mjesta početničkim pogreškama, jer sve o poslu kao i snalaženju na tržištu, naučili su u školi. Mnogima, kao mladim školovanim poljoprivrednim stručnjacima, roditelji odmah prepuštaju vođenje obiteljskih gospodarstava, jer, priznaju, da djeca znaju više od njih i bilo bi šteta ne dozvoliti im da stečena znanja ne provode u praksi, na obostranu korist.

Mladi mljekari Međimurja zahvaljuju svima koji su im omogućili ovo edukativno putovanje i zaključuju da je Austrija još uvijek zemlja u kojoj možemo puno toga naučiti.

Foto: Igor Rešetar


Povezane biljne vrste

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer posjeduje visoku hranidbenu vrijednost. U hranidbi stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje... Više [+]

Proso

Proso

Sinonim: - | Engleski naziv: Common millet | Latinski naziv: Panicum miliaceum L.

Proso je porijeklom iz Indije. Pripada među najstarije kulture. Veoma je zdrava namirnica, ne samo po bogatstvu svojih prehrambenih vrijednosti, već i zato što je to lužnati plod,... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Udruga proizvođača mlijeka Međimurja Igor Rešetar Mladi mljekari Ekukativno putovanje Austrija Štajerska Hatzendorf Schaumann Školski praktikum Farmeri Poljoprivreda Šumarstvo Kukuruz Pšenica Ječam Bundeve Travnjaci Proso Zaštita na radu


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedjeljni obilazak polja ;)