Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otkup mlijeka
  • 03.04.2022. 10:30
  • Požeško-slavonska, Alilovci

Mjere za mliječno govedarstvo nisu dovoljne - potrebna je veća otkupna cijena mlijeka

Realna cijena bi bila od 5 do 5,5 kn, ako ne i viša s obzirom na ulaganja, kaže stočar Josip Bartolović za Slavonskobrodsku televiziju.

Foto: Youtube/PrintScreen
  • 1.944
  • 398
  • 0

Trenutno se 18 muznih krava nalazi u štalama mladog poljoprivrednika Josipa Bartolovića iz Alilovca. No, kao i kod mnogih drugih njegovih kolega otkupna cijena po kojoj radi nikako nije dovoljna.

"Uz nedavna povećanja, mi za jednu litru dobijemo 2,44, ali to je malo. Iako je viša, poskupjela je hrana za stoku. Tako da to povećanje nije realno", kazao je Josip za Slavonskobrodsku televiziju.

U poljoprivrednoj proizvodnji sve je poskupjelo od goriva, gnojiva, hrane za životinje, ali samo otkupna cijena za mlijeko stoji radi čega stočari odustaju od te proizvodnje. "Ulaže se u mliječno govedarstvu putem raznih mjera, ali točnije dovoljno. Samo da se cijena mlijeka podigne na realnu razinu bilo bi dovoljno", komentirao je ovaj stočar.

Prema njegovim riječima, ona realna cijena bi bila od 5 do 5,5 kn, ako ne i viša s obzirom na ulaganja. Međutim, Josip ističe da bi i ona od 4 kune bila zadovoljavajuća.

Naime, samo u siječnju ove godine bez krava su ostale 103 farme. Smatra se da smo tako izgubili više od 3.000 krava i od 250.000 do 300.000 litara mlijekom. Ovim tempom za godinu i pol dana naša proizvodnja mogla bi se prepoloviti.

Da ljudi odustaju, kaže Josip, vidljivo je i na njegovom području. "U selu je bilo 8 do 9 proizvođača mlijeka, a sada se broj prepolovio. Ostalo nas je samo četvero", dodao je. Uz muzne krave on se bavi i tovom, a ako se nešto ne promijeni mogao bi na njega u potpunosti prijeći.

Brojni stočari danas kažu da ih je uz dobre otkupne cijene žitarica danas bolje prodati kao sirovinu nego njima hraniti stoku. "Dok napravim smjesu ne isplati se. Kada pravim hranu 500kg me izađe 1.500 kuna ako ne i više s mojim kukuruzom koji je sada 250 kuna, ječmom čija je cijena 1,5 do 1,70. A ona meni da litru mlijeka za samo 2,44 kn", zaključio je Josip.

Više pogledajte u emisiji Život i zemlja Slavonskobrodske televizije:


Tagovi

Josip Bartolović Mlijeko Otkupna cijena Mliječno govedarstvo Stočarstvo


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Slavonskobrodska televizija

Mile Budaka 1/4, 35000 Slavonski Brod, Hrvatska
tel: +385 (0)35 210 250, e-mail: sbtv@sbtv.hr web: http://sbtv.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]